Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iai Facultatea de

  • Slides: 24
Download presentation
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”din Iași Secția

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”din Iași Secția Teologie Ortodoxă Asistență Socială

SCURT ISTORIC AL FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ DUMITRU STĂNILOAE IAȘI, SECȚIA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ

SCURT ISTORIC AL FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ DUMITRU STĂNILOAE IAȘI, SECȚIA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ - ASISTENȚĂ SOCIALĂ Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași este o facultate de prestigiu și cu o veche tradiție, mărturie în acest sens fiind faptul că la inaugurarea Universităţii din Iaşi (26 octombrie, 1860), Facultatea de. Teologie a fost una dintre cele patru facultăţi fondatoare, împreună cu Dreptul, Filosofia şi Medicina. În 1864, din cauza condițiilor economice defavorabile și a numărului mic de studenţi, aceasta şi-a încetat activitatea. În 1926, Facultatea de Teologie, aparţinând Universităţii din Iaşi a fost deschisă la Chişinău. Datorită contextului politic, în 1941 a fost inclusă în cadrul Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

În anul 1990, prin stăruinţa Înalt Prea Sfinţiei Sale Daniel, Arhiepiscop al Iaşilor şi

În anul 1990, prin stăruinţa Înalt Prea Sfinţiei Sale Daniel, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost redeschisă, iar în anul 1991, în noul context social caracterizat de dificultăți, a fost înființată specializarea Teologie OrtodoxăAsistență Socială. Astfel, Secția de Teologie Ortodoxă Asistență Socială a Facultății de Teologie Ortodoxă , , Dumitru Stăniloae” din Iași funcţionează în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, conform Protocolului cu nr. 9870/30. 061991 dintre Ministerul Învăţământului, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte.

Misiunea didactică şi de cercetare a Facultății este formulată în concordanţă cu valorile ştiinţifice,

Misiunea didactică şi de cercetare a Facultății este formulată în concordanţă cu valorile ştiinţifice, culturale şi religioase, astfel încât să se individualizeze în sistemul de învăţământ superior românesc prin calitate şi să se afirme ca o instituţie autonomă, care transmite cunoştinţe teologice, dar și cunoștințe de specialitate din domeniul asistenței sociale, sociologiei și psihologiei în concordanţă cu valorile libertăţii umane şi religioase şi ale integrităţii etice. Începând cu anul universitar 2005 -2006, Facultatea de Teologie Ortodoxă s-a aliniat Declaraţiei de la Bologna, în conformitate cu hotărârile legislative în vigoare. Misiunea specializării Teologie Ortodoxă-Asistență Socială are un caracter specific în planul calificărilor universitare din România, în special în zona de N-E a țării, fiind singura facultate de Teologie din această regiune, care pregătește personal calificat pentru instituțiile de asistență socială ale Bisericii, ale statului, dar și pentru instituțiile private care oferă servicii sociale.

De ce să alegi FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ – ASISTENȚĂ SOCIALĂ? Cu toții ne-am

De ce să alegi FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ – ASISTENȚĂ SOCIALĂ? Cu toții ne-am confruntat la un moment dat, personal sau ca martori, cu o situație dificilă cu specific social: copii aflați în dificultate, bătrâni singuri și neajutorați, familii defavorizate, plecarea rudelor sau apropiaților peste hotare, dificultăți financiare, imposibilitatea accesului la educație și sănătate, probleme de adicție/dependență, cazuri de violență etc. Programul de formare al Specializării Teologie Ortodoxă Asistență Socială vine în întâmpinarea și soluționarea acestor probleme, realizând o cercetare aprofundată asupra unor teme teologice, psiho-sociale și asistențiale cu aplicabilitate la realitatea vieţii din societatea contemporană, cu perspective de perfecționare naţională şi europeană, toate având în vedere pregătirea unor absolvenţi cu bogate cunoaștințe de specialitate, cu abilități și deprinderi practice, cu experiență în domeniul social și asistențial, capabili să răspundă situațiilor și problemelor concrete din viața socială.

Programul de studiu al specializării Teologie Ortodoxă-Asistență Socială este acreditat, în ședința Consiliului ARACIS

Programul de studiu al specializării Teologie Ortodoxă-Asistență Socială este acreditat, în ședința Consiliului ARACIS din data de 28. 02. 2013 și funcționează conform H. G nr. 493 din 2013. Studenții secției sunt implicați în numeroase proiecte practice și teoretice, prin programul de studiu, prin activitățile de practică de specialitate și activițățile de tip voluntariat, fapt care le conferă o formare în spiritul realității sociale prezente, dar și spirituale.

Cine poate urma FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ – ASISTENȚĂ SOCIALĂ? Absolventii de liceu; Cei

Cine poate urma FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ – ASISTENȚĂ SOCIALĂ? Absolventii de liceu; Cei care doresc să se dezvolte din punct de vedere spiritual, profesional și personal; Cei care doresc să-L cunoască pe Dumnezeu și să se apropie de El; Cei care doresc să urmeze o a doua facultate, indiferent de vârstă; Cei care doresc o reconversie profesională; Cei care sunt dispuși sufletește să se ofere în slujba binelui, adevărului și frumosului; Cei care doresc să se ofere în slujba oamenilor, spre binele lor; Cei care doresc să ajute societatea să facă un pas spre schimbarea în bine;

Tu știi ce înseamnă să fii ASISTENT SOCIAL? Asistentul social îndeplinește o misiune socială

Tu știi ce înseamnă să fii ASISTENT SOCIAL? Asistentul social îndeplinește o misiune socială care la bază valorile și principiile fundamentale profesiei: solidaritatea socială, justiția socială, demnitatea umană, unicitatea persoanei, integritatea persoanei, autodeterminarea, confidențialitatea, empatia, importanța relațiilor interumane, furnizarea serviciilor competente în favoarea beneficiarilor. Exercitarea profesiei de asistent social în România este un drept al oricărei persoane fizice, cetățean român, posesoare a diplomei de licență cu titlul de asistent social eliberată de o instituție de învățămant de specialitate, acreditată în condițiile legii din România sau străinătate, echivalată potrivit legii.

Tu știi care sunt oportunitățile tale, în timpul anilor de studiu, la FACULTATEA DE

Tu știi care sunt oportunitățile tale, în timpul anilor de studiu, la FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ – ASISTENȚĂ SOCIALĂ? Programul de studii îți oferă: o viziune generală asupra problemelor de asistență socială (inclusiv politici de asistență socială); furnizează studenților cunoștințe, competențe și abilități necesare domeniului social (pregătire teoretică și practică); oferă personal specializat instituțiilor de asistență socială laice și religioase; inițiază, implementează și finalizează programe de asistență socială pentru grupurile vulnerabile în cadrul practicii de specialitate în instituții; pe parcursul celor trei ani de studii de licență, studenții au posibilitatea să urmeze, gratuit, modulul psihopedagogic (nivel I) din cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (D. P. P. D). Informații utile: posibilități de cazare în căminele studențești; obținerea de burse sociale/merit/studiu/parțiale și burse la cantine studențești; participarea la activități de voluntariat sau activități social-filantropice realizate de Secția TOAS, dar și la activitățile realizate în parteneriat cu asociații, fundații, școli, penitenciare, primării sau alte instituții cu specific social-asistențial și psiho-educativ; participarea la activități studențești de cercetare și documentare; posibilități de dezvoltare spirituală și personală.

Activități studențești: Deşi s-au scurs doar câteva luni de la debutul anului universitar 2016

Activități studențești: Deşi s-au scurs doar câteva luni de la debutul anului universitar 2016 -2017, Colectivul Secţiei de Asistenţă Socială, sub deviza: , , Talentul câștigă meciuri, dar munca în echipă campionate!”(M. Jordan), s-a implicat în numeroase activități social-filantropice și de voluntariat: Proiectul „Zâmbet de copil, zâmbet de bătrân”, care a avut cinci activităţi cu caracter practic şi social-filantropic în care studenţii au dăruit timp, daruri, resurse (materiale şi sufleteşti) şi s-au dăruit pe ei. Au lăsat, pe drumurile pe care au trecut, cu prilejul acestor activităţi, parte din sufletul şi căldura lor Activitatea: „La ei acasă, la ei în suflet” s-a desfăşurat la Căminul de Bătrâni „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” cu un grup de 50 de beneficiari. Activitatea: „Zâmbet pe suflet” a avut în atenţie 35 de copii incluşi în programele educaţionale Asociaţiei „Glasul vieţii”, copii proveniţi din familii foarte sărace şi din zone defavorizate din Judeţul Iaşi. Activitatea „Priveşte-mă. Sunt aici!” s-a derulat în cadrul Şcolii Gimnaziale „Ion Neculce” din Iaşi şi a avut ca grup ţintă un număr de 15 elevi cu Cerinţe Educaţionale Speciale.

Activități studențești: Activitatea: „Speranţă, cadouri şi colind!” s-a derulat cu prilejul vestirii „Naşterii Mântuitorului

Activități studențești: Activitatea: „Speranţă, cadouri şi colind!” s-a derulat cu prilejul vestirii „Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos” şi a avut ca grup ţinţă pentru prima etapă un număr de 50 de bătrâni şi, ulterior, pentru a doua activitate desfăşurată 100 de bătrâni. Proiectul educaţional şi social-filantropic: „Naşterea Domnului- Bucuria sufletelor noastre”, Activitatea „Închis am fost şi m-aţi cercetat”, realizat în parteneriat cu Scoala Gimnazială nr. 41 din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi. Această activitate a avut ca beneficiari un număr de 45 de persoane private de libertate, care au optat pentru continuarea studiilor după gratii. Proiectul: „Dăruieşte timp, ajută un copil şi investeşte în tine creînd!” ajuns la a XIII-a ediţie prin atelierele creative: „Dacă vrei să fii şi tu dăruitor de zâmbete, alătură-te nouă”, „Dăruirea noastră în sprijinul copiilor continuă”, „Atelierele de creaţie „continuă”. . . ”, „Zâmbet în culori, de Sărbători”, „Când bunătatea, generozitatea şi dăruirea prind contur!”, s. a.

Activități studențești: De asemenea, Secţia de Teologie Ortodoxă-Asistenţă Socială din Iaşi derulează Proiectul „Aripi

Activități studențești: De asemenea, Secţia de Teologie Ortodoxă-Asistenţă Socială din Iaşi derulează Proiectul „Aripi şi speranţe pentru iubitorii de slovă şi frumos” prin care oferă burse sociale unui numar de 10 elevi şi studenţi doritori şi iubitori de cunoaştere şi slovă! Secţia de Teologie Ortodoxă- Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi împreună cu Asociaţia „Sfânta Iuliana” din Iaşi au organizat două concerte caritabile, cu ocazia începutului de an universitar, dar şi cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului. „Solidari prin cânt!”, Ediţia I şi Ediţia a II-a. Scopul filantropic al acestor concerte a fost reprezentat de crearea unui fond de burse sociale destinat elevilor şi studenţilor din medii defavorizate. Printre cei care ne-au sprijinit în activitatea noastră a fost şi distinsa artistă Paula Seling. Activităţi de voluntariat la Departamentul Pro-Vita Iași; Membri voluntari în cadrul Asociației „Glasul Vieții”, Asociaţia „Sf. Iuliana”, etc

Știi care sunt oportunitățile după absolvirea studiilor la FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ – ASISTENȚĂ

Știi care sunt oportunitățile după absolvirea studiilor la FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ – ASISTENȚĂ SOCIALĂ? Oportunități după absolvirea studiilor Oportunități de profesare în diverse domenii după absolvire: în domeniul protecției sociale (centre de plasament, centre pentru persoane vârstnice, direcții generale de protecția copilului, direcții de asistență socială, centre de zi, centre rezidențiale, centre pentru persoanele victime ale traficului de ființe umane, violenței în familie, servicii destinate persoanelor fără adăpost, servicii la domiciliu pentru toate categoriile de persoane vulnerabile, centre pentru consiliere familială, etc. ); în unități din domeniul sanitar (direcții de sănătate publică, spitale, clinici); în domeniul forței de muncă (oficii de ocupare a forței de muncă și șomaj, agenții județene pentru plăți și inspecție socială); domeniul justiției (penitenciare, centre de reeducare pentru minori, servicii de probațiune, centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog); domeniul educației (grădinițe, școli generale, licee, inspectoratul școlar); domeniul grupurilor sau persoanelor cu nevoi speciale (grădinițe speciale, școli generale speciale, școli profesionale speciale, centre pentru educație incluzivă, unități protejate, comisii de evaluare a persoanelor cu handicap, centre de îngrijire și asistență, centre de recuperare și reabilitare, centre de zi pentru persoane cu dizabilități, centre respiro, locuințe protejate); domeniul administrației publice locale (primării, consilii locale, consilii județene, etc. ) domeniul social-filantropic și în instituțiile Bisericii Ortodoxe;

Absolvenții specializării Teologie Ortodoxă Asistență Socială au posibilitatea să lucreze în una sau mai

Absolvenții specializării Teologie Ortodoxă Asistență Socială au posibilitatea să lucreze în una sau mai multe dintre următoarele specializări recunoscute de către Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) conform Ministerului Muncii și Justiției Sociale (2017): Asistent social (263501); Cercetător în asistenţă socială (263510); Asistent de cercetare în asistenţa socială (263511); Inspector social (263512); Consilier instituții publice (111204); Specialist în resurse umane (242314); Consilier în domeniul adicţiilor (263502); Asistent social cu competenţă în sănătatea mintală (263505); Specialist în evaluarea vocaţională a persoanelor cu dizabilităţi (263506); Specialist în angajare asistată (263507); Consilier orientare privind cariera (242306); Asistent pentru îngrijirea persoanelor vârstnice (263509); Agent orientare profesională a şomerilor/ agent informare privind cariera (235903); Instructor-educator pentru activități de resocializare (263508); Consilier forţă de muncă şi şomaj (235903); Consilier de probațiune (261921); Consilier școlar (235903); Ofițer control doping (263503); Art-terapeut (263504); Consilier dezvoltare personală (242324); Consilier vocațional (242315); Psihoterapeut de familie și cuplu sau cu altă formare, după finalizarea stagiilor de formare;

Spre cine își îndreaptă asistenții sociali atenția? ! Specialiştii în asistenţă socială şi consiliere

Spre cine își îndreaptă asistenții sociali atenția? ! Specialiştii în asistenţă socială şi consiliere oferă îndrumare şi consiliere persoanelor fizice, familiilor, grupurilor, comunităţilor şi organizaţiilor ca răspuns la dificultăţile personale şi sociale. Aceştia ajută clienţii să dezvolte abilităţi şi să aibă acces la resursele şi serviciile suport necesare pentru a răspunde problemelor apărute din cauza şomajului, sărăciei, dizabilităţilor, dependenţei, comportamentului infracţional şi delicvent, problemelor conjugale şi de altă natură.

A fi „asistent social şi teolog” implică dăruire, responsabilitate, conştientizare şi iubire infinită. Am

A fi „asistent social şi teolog” implică dăruire, responsabilitate, conştientizare şi iubire infinită. Am învăţat la această facultate că toţi oamenii suntem egali, dar cu şanse diferite. Este sublim sentimentul de a dărui, ştiind că ai ajutat financiar, că ai adus zâmbetul pe o faţă brăzdată de durere, suferinţă şi imposibil, că ai oferit o îmbraţişare sinceră, călduroasă, o vorbă bună unui copil sau bătrân, care avea atâta nevoie, dar nu cerea. Tot ceea ce am învăţat în cei trei ani de facultate, a fost de la profesori, exemplele vii ce au sadit în noi, dorinţa de a cunoaşte, a vedea, a dărui, a pune suflet în ceea ce facem, a empatiza, a respecta şi a te pune în locul celui din faţa ta. Este facultatea care m -a învăţat că trebuie să fim oameni, înainte de orice!!! Gabriela Cătănoiu, absolventă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă-Asistenţă Socială, Promoţia 2013. .

IMPRESII , , Din punctul meu de vedere, societatea are nevoie de asistență socială

IMPRESII , , Din punctul meu de vedere, societatea are nevoie de asistență socială deoarece în zilele noastre majoritatea se uită înainte pentru progres și îi lasă în spate pe cei dezavantajați și slabi; este nevoie de oameni ca noi care vor să-și ajute aproapele și să se dedice celor ce nu se pot ridica singuri. Având în vedere că această practică s-a născut în sânul Bisericii, e un motiv în plus pentru mine ca să completez studiile de asistența socială cu teologia. Altfel spus, rațiune si credință în slujba binelui”. Lucian Dumitriu, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă-Asistență Socială, Anul I

, , Prezența în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Secţia Asistenţă Socială, a reprezentat

, , Prezența în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Secţia Asistenţă Socială, a reprezentat momentul în care am început să mă descopăr pe mine și pe cei din jur. Am găsit, aici, oameni în adevăratul sens al cuvântului de la care am ce învăța. Colectivul și cadrele didactice mi-au redescoperit o nouă perspectivă, pot vorbi acum, cunoscîndu-i pe ei de frumusețea uitată a lumii”. Magda Coroi, studentă la Facultatea de Teologie Ortodoxă-Asistență Socială, Anul I.

Mă numesc Chirila Iulia şi sunt studentă în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru

Mă numesc Chirila Iulia şi sunt studentă în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Secţia Asistenţă Socială. Facultatea reprezintă pentru mine nu doar o şcoală de formare pentru profesia de asistent social, ci şi un program de dezvoltare personală. Am descoperit aici oameni deosebiţi, profesori meniţi pentru această profesie, deschişi, umani şi dispuşi întotdeauna să te ajute. Vin cu drag la cursuri, materia fiind foarte importantă, plăcută şi utilă pentru viaţă şi pentru profesia pentru care ne pregătim să o îmbrăţişăm. Această facultate mă ajută să pot vedea lucrurile altfel, să-mi schimb modul de a gândi şi de a judeca ce se întâmplă în jurul meu. Recomand cu foarte mult drag această facultate, un loc în care absolvenţii sunt instruiti mai presus de toate să devină oameni!

IMPRESII Sunt un tânăr student teolog și, totodată, asistent social în cadrul Asociației “Atelierele

IMPRESII Sunt un tânăr student teolog și, totodată, asistent social în cadrul Asociației “Atelierele Copilăriei” din Iași. Am avut oportunitatea să lucrez în acest domeniu prin prisma faptului că sunt student în cadul Facultății de Teologie din Iași, specializărea Teologie OrtodoxăAsistență Socială. Privind spre mine, acum, în prag de absolvire, văd un cu totul alt om, un om care și-a reconstruit viziunea despre lume, și-a remodelat concepția despre ajutor și modurile în care acesta poate fi oferit astfel încât să fie benefic și dincolo de aparențe și, cel mai important, și-a dezvoltat abilități de comunicare, relaționare, interacțiune și nu numai. Dănuţ Niţă, Student la Facultatea de Teologie Ortodoxă-Asistenţă Socială, anul III.

IMPRESII , , Am ales Secția de Asistență Socială, din cadrul Facultații de Teologie

IMPRESII , , Am ales Secția de Asistență Socială, din cadrul Facultații de Teologie Ortodoxă, iar acum consider că această alegere a fost o binecuvantare! Am dorit să fac ceva pentru oameni, pentru Dumnezeu, pentru mine, să îmbin utilul cu placutul, să dobândesc capacitați, abilităţi şi cunoştinţe pentru a lucra cu omul aflat în dificultate. Îmi doresc să profesez, în societate, ca asistent social, cu o formare de specialitate completată de formarea teologică, deoarece consider că la finalizarea studiilor o să am o pregătire deosebită, o să am competenţa să îmbin partea spirituală cu cea socială, pentru a-mi ajuta aproapele și pentru a-i slujii lui Dumnezeu!” Petronela Boțu, studentă la Facultatea de Teologie Ortodoxă-Asistență Socială, Anul I

IMPRESII , , Am pașit cu multe temeri, dar și multe năzuințe în această

IMPRESII , , Am pașit cu multe temeri, dar și multe năzuințe în această facultate. Foarte mult îmi doream să studiez teologia, dar pe parcurs mi-am descoperit adevarata vocatie: aceea de a sluji omului de langa tine. E frumos, inaltator, dar nu foarte ușor. Pe parcursul anilor de studiu am dobândit experiența învățării, însă practica cred că m-a ajutat cel mai mult in meseria mea de acum, cea de asistent social. Nu pot uita prima mea anchetă la domiciliu, uimirea, spaima, curiozotatea, mila, sentimente care m-au încercat. Atunci mi-am dat seama, un bun asistent social trebuie să fie și un bun psiholog, și trebuie să aibă credința puternică în Dumnezeu pe care să o insufle și celui aflat în durere. Acesta este avantajul Secției de Asistență Socială de la Facultatea de Teologie, ei invață nu numai să prețuiască orice om si să-l ajute, ci îl pune și într-o relație vie, adevărată cu Dumnezeu. Profesorii noștri ne-au învățat că omul trebuie respectat, indiferent de situație, pentru că în primul rând este suflare vie din Dumnezeu și făptură a Lui dragă. Această atenție și iubire incerc să o pun și eu în aplicare în munca pe care o depun ca asistent social, amintindu-mi permanent de taina minunată pe care o poarta orice suflet cu el”. Cristina Chirvasă – absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă-Asistență Socială, profesia: asistent social în cadrul Spitalului Providența din Iași;

IMPRESII De ce am ales Teologie Ortodoxă Asistență Socială? ! La mine a fost

IMPRESII De ce am ales Teologie Ortodoxă Asistență Socială? ! La mine a fost simplu. Exact asta căutam! Mai grele au fost experiențele care m-au făcut să caut o aşa variantă de studiu. . . Cam tot trecutul meu se caracterizează prin încercarea de a-i ajuta pe cei mai mult sau mai putin apropiați mie. Problematic a fost, însă, faptul că aproape toate variantele pe care le-am aplicat s-au dovedit a fi greşite prin rezultatele obținute, lucru ce mi-a adus mult prejudiciu spiritual. De la începerea studiilor la această secție, cu fiecare doză de cunoaştere obținută, atât de la disciplinele de specialitate, cât şi de la cele cu specific teologic, negura neclarei mele concepții despre întrajutorarea aproapelui se disipă constant şi deosebit de îmbucurător pentru mine. Nu aş putea să fiu scurtă în a enumera multiplele foloase de care atât cei din juru-mi, cât şi eu însămi ne bucurăm deja în urma acestui lucru. Cred că oricui îi lipseşte, măcar în mică măsură, sau măcar la un moment dat, îndurmarea competentă spre a cunoaşte managementul corect al celulei sociale al cărei nucleu este sau poate fi. Elena Vasiliu, Facultatea de Teologie Ortodoxă-Asistenţă Socială, Anul I.