De ce apelam la cabinetul de asistenta psihopedagogica
De ce apelam la cabinetul de asistenta psihopedagogica?
Delimitari conceptuale Ø Psiholog clinician=psihiatru=consilier? ? ? ?
Psihologul clinician O specializat pe evaluarea si psihodiagnosticul problemelor psihice, O evaluarea starii de sanatate mintala a diferitelor categorii de persoane ; O O sa ii intalniti in special in clinici si spitale.
Psihiatrul O el lucreaza intr-un spital clinic sau de urgenta, O trateaza persoane cu tulburari psihice. O Rolul sau principal este de a diagnostica diversele tulburari din spectrul psihic, si de a prescrie tratamentul medicamentos potrivit, de a urmari si evalua eficacitatea acestui tratament;
Consilierul psihopedagogic O Ofera asistenta si sprijin persoanelor normale psihic; O Il intalnim in scoli;
Consilierea psihopedagogica isi propune: O 1. PROMOVAREA SANATATII SI A STARII DE BINE: functionare optima din punct de vedere somatic, fiziologic, psihoemotional si social. Componentele starii de bine sunt: O Acceptarea de sine: atitudine pozitiva fata de propria persoana; acceptarea calitatilor si defectelor personale; perceptia pozitiva a trecutului si a viitorului. O Relatii pozitive cu ceilalti: incredere in oameni, sociabil, intim, nevoia de a primi si de a da afectiune, atitudine empatica, deschisa si calda. O Autonomie: independent, hotarat, rezista presiunilor de grup, se evalueaza pe sine dupa standarde personale, nu este excesiv preocupat de expectantele si evaluarile celorlalti.
O 2. DEZVOLTARE PERSONALA: cunoastere de sine, imagine de sine, capacitate de decizie responsabila, relationare interpersonala armonioasa, controlul stresului, tehnici de invatare eficiente, atitudini creative, optiuni vocationale realiste.
O 3. PREVENTIE: a dispozitiei afective negative, a neincrederii in sine, a comportamentelor de risc, a conflictelor interpersonale, a dificultatilor de invatare, a dezadaptarii sociale, a disfunctiilor psihosomatice, a situatiilor de criza.
Cum este relatia elevconsilier? O Relatia de consiliere este una confidentiala! O Relatia de consiliere este una permisiva. Consilierul ofera libertatea consiliatului de a avea propriile idei, concepte, opinii, convingeri; O Consilierul il accepta asa cum este, cu defecte si calitati, nu il judeca si nici nu il critica.
Cum poti beneficia de aceste servicii? O Nimic mai simplu! Colegiul Tehnic de Comunicatii “N. V. Karpen” va pune la dispozitie Cabinetul de Asistenta Psihopedagogica care se afla in cadrul corpului A, la parter, prima usa pe dreapta, sala A 2.
- Slides: 10