Curs de formare continua 2013 Document realizat de

  • Slides: 19
Download presentation
Curs de formare continua 2013 Document realizat de Nicoleta Iordache, profesor de matematica la

Curs de formare continua 2013 Document realizat de Nicoleta Iordache, profesor de matematica la Scoala Gimnaziala Sfantul Apostol Andrei- Buzau

DISEMINAREA MOBILITATII INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUA – COMENIUS CY-2007 -030 -3 MATHEU –IDENTIFICATION, MOTIVATION

DISEMINAREA MOBILITATII INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUA – COMENIUS CY-2007 -030 -3 MATHEU –IDENTIFICATION, MOTIVATION AND SUPPORT OF MATHEMATICAL TALENTS IN EUROPEAN SCHOOLS PROFESOR: IORDACHE NICOLETA FELICIA SCOALA GIMNAZIALA: „SFANTUL APOSTOL ANDREI“

Organizatori: EUROPEAN OFFICE OF CYPRUS si THALES Foundation Formatori: Dr Gregory Makrides Prof. Michael

Organizatori: EUROPEAN OFFICE OF CYPRUS si THALES Foundation Formatori: Dr Gregory Makrides Prof. Michael Lambrou Prof. Emma Zenioiu Locatia: Protaras, Cipru Perioada: 3 -9 octombrie, 2013

SCURTĂ DESCRIERE A PROIECTULUI: Proiectul „MATHEU: identificarea, motivarea şi sprijinirea talentelor matematice în şcolile

SCURTĂ DESCRIERE A PROIECTULUI: Proiectul „MATHEU: identificarea, motivarea şi sprijinirea talentelor matematice în şcolile europene“ a fost finanţat în cadrul Programului de Învăţare pe Parcursul Întregii Vieţi. Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie. Scopul acestui proiect este de a elabora metode si instrumente educationale care sa ajute profesorii sa identifice si sa motiveze elevii talentati la matematica precum si sa sprijine dezvoltarea acestora in cadrul Comunitatii Europene, fara nici o discriminare.

REZULTATE PRINCIPALE: Un Manual European cu metode si instrumente de indentificare, motivare si sprijinire

REZULTATE PRINCIPALE: Un Manual European cu metode si instrumente de indentificare, motivare si sprijinire a elevilor talentati la matematica Un program de informare a guvernelor, universitatilor si fundatiilor Un curs de pregatire pentru profesorii din invatamantul gimnazial si liceal care sa-i instruiasca in vederea identificarii si formarii tinerilor talentati la matematica.

Cum a luat naștere MATHEU project? : O echipă de profesori experți în pregătirea

Cum a luat naștere MATHEU project? : O echipă de profesori experți în pregătirea elevilor pentru Olimpiadele de matematică au discutat despre talentele matematice (și în general abilitățile matematice) ale elevilor și au identificat trei etape în pregatirea acestora: • • • IDENTIFICARE MOTIVARE SPRIJIN Un profesor bun nu se concentrează numai asupra elevilor supradotați / talentați. Pe de altă parte, el nu ar trebui să-i ignore și ar trebui să sporească abilitățile acestora. Nu trebuie izolați elevii supradotați de alții. Ei sunt parte a societății și a vieții și există beneficiul reciproc în interacțiunea cu ceilalți.

Identificare Motivația • Profesorul știe cel mai bine, dar testele sunt necesare pentru un

Identificare Motivația • Profesorul știe cel mai bine, dar testele sunt necesare pentru un al doilea nivel, în rândul elevilor supradotați • Gasirea printre elevi a celor ale caror abilitati nu s-au vazut (plictisiti, cu probleme de concentrare, rebel) • Nu toți elevii se comportă bine în condiții de presiune și concurență • Probleme de dovezi , argumente inteligente, • Cererile de la viața de zi cu zi • Aplicații pentru alte domenii ale științelor • Istorie / anecdote • Jocuri, puzzle-uri, timp liber, gadget-uri inteligente • proiecte • Concursuri (echipe, individuale)

Cursul Matheu s-a desfăşurat în Protaras, Cipru pe durata a 40 ore. Grupa a

Cursul Matheu s-a desfăşurat în Protaras, Cipru pe durata a 40 ore. Grupa a fost formată din 10 profesori din 4 ţări (Romania, Cehia, Polonia si Austria), iar formatorul a fost Michael Lambrou, prof. la Universitatea din Creta. Sesiuni în plen: • Introducerea cursurilor, prezentarea profesorilor formatori şi discutarea agendei • Prezentarea participanților și a materialelor realizate de aceștia • Fiecare participant a amenajat o miniexpoziţie (Marketplace) cu imagini, pliante etc. despre şcoala în care lucrează, oraşul şi ţara, precum şi obiecte de artizanat şi mâncăruri şi băuturi tradiţionale.

1. Activităţi realizate în cadrul cursului Matheu: Prezentarea instrumentelor de identificare a elevilor talentaţi,

1. Activităţi realizate în cadrul cursului Matheu: Prezentarea instrumentelor de identificare a elevilor talentaţi, motivarea şi suportul lor Noţiuni de istoria matematicii pentru atragerea tuturor elevilor spre studiul matematicii. Prezentarea prof. M. Lambrou s-a axat pe importanţa depistării timpurii a elevilor talentaţi la matematică, motivarea lor. Formatorul G. Makrides a prezentat câteva aspecte generale legate de scrierea, implementara şi evaluarea unor proiecte de parteneriat internaţional, de ex. mathfactor. eu

2. Prezentări practice: S-a insistat pe învăţarea prin descoperire şi problematizare, astfel elevului i

2. Prezentări practice: S-a insistat pe învăţarea prin descoperire şi problematizare, astfel elevului i se propune un joc, apoi prin deducţii logice se pot demonstra noţiuni complexe de matematică. Prezentarea riglelor Genaille şi Napier, utilizate la înmulţiri, bazate pe anumite teorii matematice Prezentarea anumitor trucuri matematice care folosesc cartonaşe şi explicarea soluţiei folosind elemente de combinatorică, invarianţi, probleme de acoperire a unei suprafeţe.

3. Activităţi practice : Participanţii la curs au fost organizaţi în grupuri şi ateliere

3. Activităţi practice : Participanţii la curs au fost organizaţi în grupuri şi ateliere de lucru pentru a demonstra cum se aplică metoda "ladder" (treaptă). O "treaptă" este o secvenţă a unei situaţii problemă, în consecinţă se poate descompune o situaţie problemă ca un puzzle şi se recomandă lucrul cu elevii pornind de la simplu la complex astfel ca aceştia să fie cât mai mult încurajaţi pentru a participa. Au fost abordate tematici diverse: • Inducţia matematică • Geometrie, discuţii şi comparaţii a unor demostraţii diferite ale teoremelor clasice din geometrie • Combinatorică şi Principiul lui Dirichlet • Jocuri şi invarianţi • Istoria matematicii

Activitatea desfăşurată pe durata cursului s-a finalizat cu realizarea unui portofoliu personal care cuprinde:

Activitatea desfăşurată pe durata cursului s-a finalizat cu realizarea unui portofoliu personal care cuprinde: • suportul de curs în limba engleză oferit de către organizatori • modele de teste ce pot fi aplicate elevilor pentru identificarea talentelor şi motivarea lor • modele de teste de inteligenţă, de creativitate • metode de întocmire şi aplicare a acestor teste. Aceste portofolii au fost prezentate în ultima zi a cursului. După evaluarea acestora ne-au fost înmânate certificatele de participare.

Iordache Nicoleta 30 octombrie 2013, Buzau, Romania Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a

Iordache Nicoleta 30 octombrie 2013, Buzau, Romania Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Comisia Europeană nu este responsabila pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.