2020 04 06 Helymeghatrozs GPS Modern navigcis rendszerek

  • Slides: 17
Download presentation
2020. 04. 06. Helymeghatározás, GPS Modern navigációs rendszerek MA DG 2020

2020. 04. 06. Helymeghatározás, GPS Modern navigációs rendszerek MA DG 2020

Hol vagyunk?

Hol vagyunk?

Földrajzi helymeghatározás

Földrajzi helymeghatározás

Földrajzi szélesség A tengeri navigációban a földrajzi szélesség megállapítása általában nem jelentett nagy gondot,

Földrajzi szélesség A tengeri navigációban a földrajzi szélesség megállapítása általában nem jelentett nagy gondot, mivel az könnyen kiszámítható a Nap, illetve a vezérlő csillagok horizont feletti magasságából. Földrajzi szélesség (φ): A P pont szélességét úgy kapjuk, hogy összekötjük a Föld középpontjával, és az így kapott egyenes és az Egyenlítő síkja által bezárt szög adja a szélességet. Megállapodás alapján északi irányba pozitív, déli irányba negatív az érték előjele.

Szélességi körök

Szélességi körök

Nevezetes szélességi körök

Nevezetes szélességi körök

Északi-sark, Déli-sark Az azonos szélességű pontok alkotta vonal a szélességi kör. A szélességi körök

Északi-sark, Déli-sark Az azonos szélességű pontok alkotta vonal a szélességi kör. A szélességi körök síkjai párhuzamosak egymással és az Egyenlítővel. Az Egyenlítő (φ=0) a leghosszabb szélességi kör, a szélességi körök a pólusok felé rövidülnek. A pólusok a 90 foknál találhatók: Északi-sark: +90°; Déli-sark: -90°.

Földrajzi hosszúság A földrajzi hosszúság pontos megállapítása ellenben évszázadokon át komoly problémát okozott. Földrajzi

Földrajzi hosszúság A földrajzi hosszúság pontos megállapítása ellenben évszázadokon át komoly problémát okozott. Földrajzi hosszúság (λ): egy pont meridiánsíkjának a kezdőmeridián síkjával bezárt, (megállapodás szerint keleti irányban pozitív, nyugati irányban negatív) szöge. A pont meridiánsíkja az a sík, ami tartalmazza a két pólust és a pontot.

Hosszúsági körök

Hosszúsági körök

Hosszúsági kör Az azonos hosszúságú pontok alkotta görbe a meridián, vagy más néven hosszúsági

Hosszúsági kör Az azonos hosszúságú pontok alkotta görbe a meridián, vagy más néven hosszúsági kör. A kezdő meridián (λ=0), egy a Föld felszínén önkényesen kijelölt ponton, a greenwichi obszervatóriumon (Royal Observatory, Greenwich) halad keresztül. Az anti-meridián a kezdő meridiántól 180°-ra van egyaránt keletre és nyugatra. A szélességi körökkel ellentétben a meridiánok azonos hosszúságúak és nem párhuzamosak: mindegyik áthalad az északi és a déli póluson.

. Royal Observatory, Greenwich) Mivel a tengerjáró hajók 90 százalékán a XIX. században már

. Royal Observatory, Greenwich) Mivel a tengerjáró hajók 90 százalékán a XIX. században már a Greenwichben kiadott Tengerészeti Évkönyvet használták, az 1884. október 22 -én Washingtonban összeült Nemzetközi Fokmérési Szövetség 26 tagországa – köztük az Osztrák-Magyar Monarchia – a greenwichi délkört fogadta el egyetlen és egységes térképészeti és időszámítási kezdő meridiánként.

Napjaink navigációs rendszere a GPS használata

Napjaink navigációs rendszere a GPS használata

A GPS vevő A GPS vevő a rendszer lelke A vevőket PDA-ba, mobiltelefon-ba, gépkocsiba,

A GPS vevő A GPS vevő a rendszer lelke A vevőket PDA-ba, mobiltelefon-ba, gépkocsiba, stb. építik be az olcsóbb vevő kiválasztja a legkedvezőbb műholdakat A mért adatokat koordinátákká alakítja át (szélesség, hosszúság) A költségesebb vevők térképeket, grafikus képernyőt tartalmaznak A sztár: a gépkocsiban található magyarul beszélő GPS vevő

GPS adatok Ahhoz, hogy a GPS készüléket használni tudjuk előzetesen fel kell tölteni az

GPS adatok Ahhoz, hogy a GPS készüléket használni tudjuk előzetesen fel kell tölteni az egyes országok térképeit. Az eszköz a memóriájában térképet használja a műholdas helymeghatározáskor.

A GPS cím vagy GPS koordináták (földrajzi adatok) megadásával navigálhat el a célhoz

A GPS cím vagy GPS koordináták (földrajzi adatok) megadásával navigálhat el a célhoz

GPS koordináták megadásának formája Íme, néhány példa az elfogadott formátumokra: Ø Ø Ø Fokok,

GPS koordináták megadásának formája Íme, néhány példa az elfogadott formátumokra: Ø Ø Ø Fokok, fokpercek és fokmásodpercek (DMS): 41° 24'12. 2"N 2° 10'26. 5"E Fokok és tizedes fokpercek (DMM): 41 24. 2028, 2 10. 4418 Tizedes fokok (DD): 41. 40338, 2. 17403 A koordinátáknál egy gombostű jelenik meg.