1 Noile Caiete de evaluare Formare continu 20162017

  • Slides: 12
Download presentation
1. Noile Caiete de evaluare Formare continuă 2016/2017 Modulul I Dr. Doina-Olga Ștefănescu

1. Noile Caiete de evaluare Formare continuă 2016/2017 Modulul I Dr. Doina-Olga Ștefănescu

Echipa care a realizat Caietele de evaluare 2016 ale alternativei educaționale Step by Step

Echipa care a realizat Caietele de evaluare 2016 ale alternativei educaționale Step by Step Coordonare proiect Carmen Lică Elena Mihai Adriana Dobrițoiu Coordonator științific Conf. univ. dr. Doina-Olga Ștefănescu Referent științific Prof. univ. dr. Viorel Nicolescu Smaranda Florean (clasa a IV a) Laura Gunesh (clasa pregătitoare, revizuire finala P-IV) Gabriela Nichifor (clasa pregătitoare) Dana Simion (clasa I) Mihaela Stafiescu (clasa a II a) Doina-Olga Ștefănescu (educație civică, religie, revizuire finala P-IV și supliment limba maghiară) Cornelia Vesea (clasa I, clasa a III a) Diana Vlăsceanu (clasa a II a) Gabriela Ungureanu (revizuire finală P-II) Contribuția autoarelor la realizarea Caietelor de evaluare Machetare, paginare Roxana Avram Reka Balsz (comunicare în limba maternă maghiară, limba română și muzică şi mişcare pentru şcolile şi secţiile cu Sînziana Petru-Ștefănescu predare în limba maternă maghiară) Mihaela Bucinschi (clasa a III a) Caietele au fost publicate de Editura CEDP Cristiana Catalano (clasa a IV a) Gabriela Dumitru (clasa a III a)

Evaluarea implică mai multe operaţii: a) măsurarea rezultatelor şcolare prin procedee specifice (probe scrise

Evaluarea implică mai multe operaţii: a) măsurarea rezultatelor şcolare prin procedee specifice (probe scrise sau orale, practice, proiecte); b) aprecierea lor, care constă în emiterea unor judecăţi de valoare asupra activităţii evaluate, pe baza unor criterii unitare – descriptori de performanţă; c) luarea unor decizii ulterioare în vederea ameliorării rezultatelor obţinute.

Principala problemă la care CEDP Step by Step a încercat sa răspundă este: Cum

Principala problemă la care CEDP Step by Step a încercat sa răspundă este: Cum să formulăm evaluarea (judecățile de valoare) astfel încât să sprijinim învățarea și să nu determinăm efecte contrare așteptarilor?

Noul caiet reprezintă o soluție posibilă pentru dificultățile semnalate până acum, el prezentând mai

Noul caiet reprezintă o soluție posibilă pentru dificultățile semnalate până acum, el prezentând mai multe particularități. Noul caiet face posibilă o mai bună corelare cu celelalte instrumente de evaluare. În actuala formă, caietul se completează mai ușor.

 Caietul de evaluare face posibilă evidențierea explicită a celor învățate de elevi/eleve. Prin

Caietul de evaluare face posibilă evidențierea explicită a celor învățate de elevi/eleve. Prin folosirea lui se facilitează relația cu părinții care vor avea o imagine mai clară referitoare la procesele de învățare organizate de școală. Raportul Caietului de evaluare cu celelalte documente curriculare reglatoare este mai bine pus în evidență.

Cum se completează Caietul de evaluare? - Atunci când se consideră formată o competență

Cum se completează Caietul de evaluare? - Atunci când se consideră formată o competență formulată în caiet, se bifează în dreptul ei pentru semestrul I sau al II lea. - Competențele nu se repetă pe durata unui an școlar și nici de la un an la altul.

Disciplina Educație civică Competența curriculară recunoaște, în situații diferite, trăsăturile unor personaje (de exemplu,

Disciplina Educație civică Competența curriculară recunoaște, în situații diferite, trăsăturile unor personaje (de exemplu, prezentate în povești, fabule, desene animate) familiare realizează, în grupuri mici, o listă de lucruri utile într-o situație dată (de exemplu, pentru o oră de curs, o drumeție, o insulă pustie) și discută atitudinile posibile față de lucrurile menționate Sem I x Sem al II lea x

- efectuează - enumeră - descrie - cunoaște - numește - recunoaște - identifică

- efectuează - enumeră - descrie - cunoaște - numește - recunoaște - identifică • • • dă exemple • rezolvă • descoperă • observă • deduce formulează un punct • de vedere • comentează • explică • construiește • realizează • asociază ordonează după un criteriu compară prezintă argumentează verifică măsoară clasifică transformă reprezintă grafic

Concluzii a. Caietul se completează ritmic (cel puțin o observație în fiecare lună pentru

Concluzii a. Caietul se completează ritmic (cel puțin o observație în fiecare lună pentru fiecare elev/ă). b. Rubricile caietului se completează la finalul semestrului. c. Evaluării exprimate de rubrici trebuie să-i corespundă explicația “genetică” din însemnările lunare și din celelate instrumente de evaluare.

Temă de reflecție Folosiți Caietul de evaluare în perioada care urmează. Familiarizați-vă cu formulările

Temă de reflecție Folosiți Caietul de evaluare în perioada care urmează. Familiarizați-vă cu formulările cuprinse în el și reflectați asupra lor din următoarele puncte de vedere: - al utilității (în ce măsură și cum vă ajută acest caiet acum sau/și în perspectivă? ce dificultăți au apărut? ) - al exprimării mai clare a evoluției în învățare a elevelor/ilor. Rețineți concluziile la care ați ajuns și transmiteți-le CEDP (oricând de aici înainte dar nu mai târziu de 1 februarie). Ele vor fi baza de discuție a următoarei întâlniri și constitue parte a formării dvs anuale (Modulul I). Succes tuturor și fiecăreia/fiecăruia.