YENILIK YNETIMI YENILIIN KAVRAMI Yenilik retime ynelik yeni

  • Slides: 17
Download presentation
YENILIK YÖNETIMI

YENILIK YÖNETIMI

YENILIĞIN KAVRAMI § Yenilik, üretime yönelik yeni yol ve yöntemlerin bulunmasıdır. Emek, sermaye, doğa

YENILIĞIN KAVRAMI § Yenilik, üretime yönelik yeni yol ve yöntemlerin bulunmasıdır. Emek, sermaye, doğa ve girişimcilikten oluşan üretim faktörlerinin bileşimi, yeni rol ve yöntemlerin bulunması ile ilgili bir süreçtir.

 • Yenilik, işletmeler Için önemli bir karşılaştırmalı üstünlük kaynağıdır. Çünkü, yeni bir ürünün

• Yenilik, işletmeler Için önemli bir karşılaştırmalı üstünlük kaynağıdır. Çünkü, yeni bir ürünün oluşturulması, pazara sürülmesi ve kabul görmesi işletmeye tekelci güç kazandırır. • Yenilik, "yeni ürün ve hizmetlerin yaratılmas ve buna bağlı olarak ortaya çıkan fırsatlar" biçiminde de tanımlanmaktadır. • Yenilik, "Rogers 1983" tarafından, sorun çözmek amacıyla ilk kez ortaya atılan bir düşünce, uygulama ve süreç şeklinde tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre, düşüncenin yeni olmasının yanı sıra uygulanabilir özelliler taşıması de gerekir. • Yenilik, işletmelerin yeni bir ürün yada yeni bir düşünme yoluyla kendisini geliştirmesini sağlar. Bu nedenle, yönetici ve liderler yeni düşünce, yeni ürün ve hizmetlerin işletmelerinin geleceğine yönelik başarı anahtarları olduğuna inanırlar.

Yenilik ile ilgili önemli noktalar : • Yenilik üretimde yeni yol ve yöntemlerin bulunmasıdır.

Yenilik ile ilgili önemli noktalar : • Yenilik üretimde yeni yol ve yöntemlerin bulunmasıdır. • Yaratıcılık ve teknoloji yeniliğin en önemli kaynaklarıdır. • Yönetim bütün çalışanların katkısıyla gerçekleştirilen bir süreçtir. • Üretim yönetimi veya üründe yapılan küçük boyutlu değişiklikler yenilik kapsamında değerlendirilmez.

Teknolojik bütünleşme. Yenilik süreci. YENILIĞIN KAYNAKLARI Stratejik teknoloji planlaması. Örgütsel değişim. Iş geliştirme.

Teknolojik bütünleşme. Yenilik süreci. YENILIĞIN KAYNAKLARI Stratejik teknoloji planlaması. Örgütsel değişim. Iş geliştirme.

 • Ürün, mal yada hizmet olabilir. Ürünün üretilme gerekçesi ihtiyacın giderilmesidir. Ihtiyacı gidermeyen,

• Ürün, mal yada hizmet olabilir. Ürünün üretilme gerekçesi ihtiyacın giderilmesidir. Ihtiyacı gidermeyen, beklentileri karşılamayan, üretim maliyetleri yüksek ve rekabet edebilirliği düşük mal yada hizmetler için yenilik yapmak zorunludur. ÜRÜN YENILIĞI • Ürün yeniliği aşağıda belirtilen iki şekilde gerçekleştirilebilir : 1. Ürün içerik ve tasarımının tümüyle değiştirilmesi. 2. Üründe tüketici beklentilerine karşılık gelecek anlamlı değişikliklerin yapılması.

Radikal yenilikler. Yavaş ilerleyen yenilikler. Sektör oluşturan yenilikler. YENILIK TÜRLERI Performansı geliştiren yenilikler. Teknolojik

Radikal yenilikler. Yavaş ilerleyen yenilikler. Sektör oluşturan yenilikler. YENILIK TÜRLERI Performansı geliştiren yenilikler. Teknolojik reorganizasyon. Marka yeniliği. Tasarım yeniliği. Yeniden formüle etme. Paketleme yeniliği. Hizmet yeniliği.

TURIZM IŞLETMELERINDE YENILIK YÖNETIMI

TURIZM IŞLETMELERINDE YENILIK YÖNETIMI

Turizm işletmelerinde, hizmetler sektörünün en dinamik üretim birimlerindendir. TURIZM IŞLETMELERINDE YENILIK: Konklama, yiyecek içiecek

Turizm işletmelerinde, hizmetler sektörünün en dinamik üretim birimlerindendir. TURIZM IŞLETMELERINDE YENILIK: Konklama, yiyecek içiecek ve ulaştırma hizmetleri başta olmak üzere turistik ürünün oluşmasında katkısı bulunan tüm işletmeler açısından, sonsuz sayıda hizmet üretme olanağı bulunmaktadır. Bu olanağın gerçekleşmesinde, yönetim açısından seçilecek yenilik faaliyet ve araçlarına yönelik kararlar önemli hale gelmektedir. Turizm endüstrisi içinde yer alan konaklama işletmeleri ile yiyicek içecek işletmeleri hizmet yeniliği yaratmanın kolaylıkla sağlanabileceği işletmelerdir.

KONAKLAMA ILE YIYECEK IÇECEK IŞLETMELERINDE YENILIK YARATMANIN KOLAYLIKLA SAĞLANABILME NEDENLERI: ü Tüketici yanlı değerlendirildiğinde,

KONAKLAMA ILE YIYECEK IÇECEK IŞLETMELERINDE YENILIK YARATMANIN KOLAYLIKLA SAĞLANABILME NEDENLERI: ü Tüketici yanlı değerlendirildiğinde, ağırlama hizmeti veren işletmeler çok sayıda benzer ve birbirleriyle kolayca ikame edilecek hizmetler sunarlar. Ikamenin kolay olması, yöneticileri rakiplerin sunduğu hizmetlerden daha farklısını tasarlamaya teşvik eder. ü Ağırlama endüstrisi, bilgi teknolojisindeki süratli gelişmelerden hızla etkilenen ve değişen bir endüstridir. Yöneticiler dinamik çevreye sahip rekabetçi bir yapıda kalabilmek için tüketicilerin tercihlerine, kalite ve teknolojinin getirdiklerine daha fazla odaklanmayı sağlayacak proaktif değişikliklere ihtiyaç duyarlar. ü Geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında tüketicilerin marka sadakatlarında azalmalar olduğu gözlenmektedir. Konaklama hizmeti talep eden tüketiciler yeni ve zenginleştirilmiş hizmet demetlerini, alıştıkları markalara tercih edebilmektedirler. Böyle bir durumda, yönetimin tüketici tercihlerini anlaması, varolan hizmet seçeneklerini daha değerli hale getiren tercih öncelikleri oluşturmasını sağlayacak ve sonuçta işletmeyi güçlendirecektir.

TURIST BEKLENTILERI VE YENILIK YÖNETIMI • Tüketicilerin hizmet beklentilerini etkileyen faktörlerin belirlenmiş olması işletmenin

TURIST BEKLENTILERI VE YENILIK YÖNETIMI • Tüketicilerin hizmet beklentilerini etkileyen faktörlerin belirlenmiş olması işletmenin yenilik kararlarının başarı şansını arttırır. Kişisel ihtiyaçlar, beklentilerin şekillenmesinde en önemli faktörlerdir. Sözgelimi tatile gitmek isteyen bir aile öncelikle kendi koşullarına uygun seçenekleri bilme ve bu doğrultuda plan yapma ihtiyacı içindedir. Turizm gibi bir faaliyet alanında ise, dikkate alınacak çok sayıda seçenek bulunmaktadır. Ancak, seyahat edecek kişiler ürün satın almadan deneme şansına sahip olmadıklarından maddi ve manevi risk altındadırlar. Dolayısıyla tüketicinin alacağı risk azaltmanın tek yolu kendisine en uygun, doğru v ilişkili bilginin verilmesidir.

TURIZM IŞLETMELERINDE YENILIK YÖNETIMINE YÖNELIK ENGELLER Her toplumun sahip olduğu tolumsal alışkanlıklar birbirinden farklıdır.

TURIZM IŞLETMELERINDE YENILIK YÖNETIMINE YÖNELIK ENGELLER Her toplumun sahip olduğu tolumsal alışkanlıklar birbirinden farklıdır. Bu farklılıklar, yeni olana karşı değişik tepkileri de beraberinde getirir. Dolayısıyla, yaratıcılığı engellyeyn sonsuz sayıda etken sıralanabilir. Bunlar arasında sıklıkla karşılan etkenler: Çeşitli kurumsal özellikler, uygun olmayan ödüllendirme sistemleri. Zorlama ve özgürlük kısıtlamalar. Karşılıksız yapılan işler. Kötü proje yönetimi. Eleştiri yapmayı bilememek. Yetersiz kaynaklar. Zaman baskısı. Rekabet.

 • Turizm işletmelerinde gözlenen "iletişim eksikleri, amaç ve hedef çatışmaları, birleştirici ve destekleyici

• Turizm işletmelerinde gözlenen "iletişim eksikleri, amaç ve hedef çatışmaları, birleştirici ve destekleyici tavırların etkisizliği, çalışanların kendilerini yapıya ait hissetmeleri, manevi duyguların azlığı, yapılan işi bilme ve beğenmeme" gibi olumsuzluklar, çalışanların organizasyon ve sistemle düşük düzeyde bağlantılanmasına neden olur. Benzer şekilde, riskten kaçma, başarısızlık korkusu, önerilen sürekli olarak üst yönetimden geri dönmesi ve desteklenmemesi" beraberinde değişiklik yapma isteksizliği ve eleştirilmekten korkma olumsuzluklarını getirir.

Yaratıcılık ve dolayısıyla yeniliği engelleyen olumsuzlukların bazıları da zaman ve iş baskısından kaynaklanabilir. Örneğin:

Yaratıcılık ve dolayısıyla yeniliği engelleyen olumsuzlukların bazıları da zaman ve iş baskısından kaynaklanabilir. Örneğin: otel personeliçok sayıda işe zaman ayırmak zorundadır. Bu zaman baskısı çalışanların daha az boş zamanlarının olması nedeniyle yaratıcılıklarını engeller. Turizm ektöründe ücret düzeylerinin düşük oluşu ve bu durumun beraberinde getirdiği ek sorunlar da yeniliğe yönelik atılacak adımların önündeki önemli engelllerdedir. Ücret düzeylerinin düşüklüğü, bir yandan kurumsal aidiyet duygusu üzerinde olumsuzluklara neden olurken diğer yandan iş gücü devir hızının yükselmesine yol açar. Iş güc devir hızının yüksek olması ise, yenilik yönetimi sürecinin kesintisiz biçimde devam ettirilmesini olanaksız hale getirebilir.

OTEL IŞLETMELERINDE YENILIK FAALIYETLERININ BAŞARISINI ORTAYA KOYAN 9 FAKTÖR: Davranış temelli değerlendirme. Pazar sinerjisi.

OTEL IŞLETMELERINDE YENILIK FAALIYETLERININ BAŞARISINI ORTAYA KOYAN 9 FAKTÖR: Davranış temelli değerlendirme. Pazar sinerjisi. Stratejik insan kaynakları yönetimi. Güçlendirme Personel bağlantıları ve motivasyon. Personel eğitimi. Pazar hassasiyetleri. Kalite. Pazar seçimi.

TURIZM IŞLETMELERINE YÖNELIK YENILIK MODELI ÖNERISI ü Yaratıcı düşüncelerin ortaya çıkarabilmesi için, işletme personeline

TURIZM IŞLETMELERINE YÖNELIK YENILIK MODELI ÖNERISI ü Yaratıcı düşüncelerin ortaya çıkarabilmesi için, işletme personeline işin kaldırabileceği ölçülerde boş zaman yaratabilecek bir çalışma düzeni oluşturulmalı. ü Ortak amaçların anlaşılabileceği ve herkesin birbirini işe karşı motive edebildiği bir iş anlayışı geliştirilmelidir. ü Muhafazakar yönetim anlayışı yerine yaratıcılığa olanak tanıyan yönetim anlayışı benimsenmelidir. ü Yönetim ve çalışanların birlikte oluşturacağı ve geliştireceği yenilik ölçüleri oluşturulmalıdır.

Yeni düşünceler, yeni ürün ve hizmetler, işletmelerin geleceğine yönelik başarı anahtarlarıdır. Yenilik, rasyonel ve

Yeni düşünceler, yeni ürün ve hizmetler, işletmelerin geleceğine yönelik başarı anahtarlarıdır. Yenilik, rasyonel ve mantıklı bir sürecin tasarımına ihtiyaç gösterir. Yeniliten sözetmek ve etkili bir yenilik sürecini oluştu rmak yaratıcılı ğın önündeki engellerin kaldırılmasını zorunlu kılar Yenilik, işletmenin yeni bir ürün yada yeni bir düşünme yoluyla kendisini geliş tirmesidir. Yenilik yönetiminin sı nırları yüksek derece li, ayrıntılı sistematik ara ştırmalarla paz ar içinde rakipleri geride bırakacak her türlü faaliyeti kapsayan geniş bir sınır içerisinde yer alır. Yenilik, sadece ürün demetlerini far klılaştırmak anlamına gelmez. YENILIK FAALIYETLERININ ÖZELLIKLERI