Tytavoista elmnkatsomustiedossa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Soveltavan kasvatustieteen laitos

  • Slides: 8
Download presentation
Työtavoista elämänkatsomustiedossa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Soveltavan kasvatustieteen laitos

Työtavoista elämänkatsomustiedossa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Soveltavan kasvatustieteen laitos

ET lähtökohdat n ET: llä monta taustatiedettä, mutta ET: ssä lähtökohtana eivät ole nämä

ET lähtökohdat n ET: llä monta taustatiedettä, mutta ET: ssä lähtökohtana eivät ole nämä tieteet. n Todellinen lähtökohta on oppilas itse. n Lähdetään lapsen maailmasta: n käsillä olevat asiat n kokemukset, tapahtumat, tarinat.

Didaktisia tavoitteita n ET on avoin oppilaiden itsensä kokemille ongelmille niiden tutkimiseen varataan paljon

Didaktisia tavoitteita n ET on avoin oppilaiden itsensä kokemille ongelmille niiden tutkimiseen varataan paljon aikaa n ET: ssä oppilasta ohjataan tutkimaan ja jäsentämään käsitystään maailmasta maailmankuvan jäsentyminen n oppilasta ohjataan tutkimaan ja jäsentämään suhdettaan itseensä, toisiin ihmisiin, luontoon ja ympäristöön sekä yhteiskuntaan identiteetin rakentaminen

ET ja opettajan oman ajattelun läpikäyminen n ET: n opettamisen olennaisimpia puolia on, että

ET ja opettajan oman ajattelun läpikäyminen n ET: n opettamisen olennaisimpia puolia on, että opettaja on selvittänyt itselleen avainkäsitteiden erilaisia tulkintoja ja merkityksiä. Muutoin opettaja ei voi viedä keskustelua eteenpäin oppilaiden lähtökohdista, vaan istuttaa heihin omia ennakkoluulojaan. n "Spåra"-didaktiikka: miettiä tavallisten sanojen merkityksiä, vastakohtia ja naapurikäsitteitä koulumatkalla ym.

Oppimateriaalit n Kaikki n www. helsinki. fi/et n huomatkaa > linkit (edu. fi +

Oppimateriaalit n Kaikki n www. helsinki. fi/et n huomatkaa > linkit (edu. fi + sivun alalaita) muiden oppiaineiden materiaalin käyttö n tarvitsetteko kirjoja? n Luokat 1 -2 OPH: n verkkoaineisto http: //www. edu. fi/ > peruskoulu > elämänkatsomustietoa perusopetuksen 1. - 2. luokille (laaja sivusto, jossa linkistö näkyviin vähitellen)

Perusopetus (jatkuu) Luokat 3– 5 n luokille 3 -5 on tehty uusia kirjoja, Miina

Perusopetus (jatkuu) Luokat 3– 5 n luokille 3 -5 on tehty uusia kirjoja, Miina ja Ville –sarja. n Sarja on valmistunut lopulliseen asuunsa syksyllä 2013. n Sarjan kussakin kirjassa on yksi aihepiiri jokaisesta ET: n 4 teemaa-alueesta (kertaa peruskurssin dioista!) n Teoriassa sarjan kirjat vaikeutuvat hieman seuraavalla dialla esitetyssä numerojärjestyksessä.

Perusopetus (Miina ja Ville) 1. Satu Honkala, Kimmo Sundström ja Ritva Tuominen: Miina, Ville

Perusopetus (Miina ja Ville) 1. Satu Honkala, Kimmo Sundström ja Ritva Tuominen: Miina, Ville ja vintiöt - elämänkatsomustieto, OPH, 2006, Kirjan opettajan opas on OPH: n oppimateriaali sivustolla: edu. fi. 2. Satu Elo ja Ritva Tuominen: Miina, Ville ja oikeudenmukaisuus – elämänkatsomustieto, OPH, 2013. 3. Satu Honkala, Kimmo Sundström ja Ritva Tuominen: Miina, Ville ja kulttuurin arvoitus - elämänkatsomustieto, OPH 2008, Kirjan opettajan opas on OPH: n oppimateriaali sivustolla: edu. fi. 4. Satu Honkala, Antti Tukonen ja Ritva Tuominen: Miina ja Etiikkaa etsimässä - elämänkatsomustieto, OPH 2010.

Oppimateriaalit (jatkoa) n Luokat (5 -)6! n Miina n ja Ville sarjan kirjoja kannattaa

Oppimateriaalit (jatkoa) n Luokat (5 -)6! n Miina n ja Ville sarjan kirjoja kannattaa katsoa (6. – (9. )lk) OPH: n kustantamana on ilmestynyt Honkanen. Tirkkonen Reilu peli n Katsomusten maailma puuttuu (mutta ymmärtääkseni AO hoitaa VNK: ssa) n Palkkiongelma on poistumassa (2016) eikä siitä tarvitse harjoittelijan kantaa huolta paitsi ehkä siten, että jaksokokonaisuuteen tulee arvioitavaksi sopivia asioita.