TOPLUMSAL SORUNLAR Toplumsal Sorunlarda Aktrlerin Rol ve Sosyal

  • Slides: 10
Download presentation
TOPLUMSAL SORUNLAR Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar Prof. Dr. Erol Demir Ankara

TOPLUMSAL SORUNLAR Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar Prof. Dr. Erol Demir Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü erol. demir@humanity. ankara. edu. tr

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Ders İçeriği § Toplumsal hareketler §

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Ders İçeriği § Toplumsal hareketler § Medya § Yeni örgüt ve kurum oluşumları § Sosyal politikalar

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar § Pek çok toplumsal sorunun (örneğin uyuşturucu

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar § Pek çok toplumsal sorunun (örneğin uyuşturucu kullanımı, suç, yoksulluk), etkili sosyal politikalar ve çözümlerle azaltıldığı görülmektedir. § Yeni kanun ve politikaları gerçekleştirenler siyasetçiler olduğu için hükümet toplumsal sorunları çözmekte öncü olarak görülmektedir; ancak hükümet, toplumsal değişimin tek aktörü değildir.

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar - Medya § Medya, Medya toplumsal sorunlar

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar - Medya § Medya, Medya toplumsal sorunlar düzeyinde özellikle kamuoyu oluşturmaya dönük etkili bir aktör haline gelebilmektedir. § Büyük sayılarda izleyicinin ve okurun toplumsal sorunlara ulaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca hangi olgu veya durumların toplumsal sorun olarak algılandığı konusunda etkili olabilmektedir.

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Toplumsal Hareketler § Toplumsal hareketler toplumsal

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Toplumsal Hareketler § Toplumsal hareketler toplumsal düzende büyük ölçekli değişiklikler getirme ya da mevcut değişikliğe karşı koyma amacı taşıyan bilinçli, kolektif ve örgütlü girişimlerdir. § Toplumsal hareketler, toplumsal sorunları tanımlayarak ve bu sorunlara dikkat çekerek sosyal reform ve sosyal politikaların gelişmesinde etkili olmaktadır.

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Toplumsal Hareketler § Toplumsal hareketler bir

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Toplumsal Hareketler § Toplumsal hareketler bir topluluk hissi ve belirli semboller geliştirdiklerinde güç kazanmaktadır. § Çoğu toplumsal hareket yavaş, ama önemli reformlara önem vermektedir. Başarılı reform hareketleri üç alanda değişim sağlar; kültür, yeni örgüt ve kurumlar, sosyal politika ve yasalar.

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Toplumsal Hareketler § Tilly (2004) toplumsal

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Toplumsal Hareketler § Tilly (2004) toplumsal hareketleri “çekişmeli siyaset” olarak tanımlamaktadır. Buna göre toplumsal hareketler üç unsurdan oluşmaktadır; § Kolektif talepler doğrultusunda sürdürülebilir, örgütlü kamusal çaba, § Miting gibi toplanmalarla, dilekçelerle, medyada yer alarak birlik yaratma girişimleri, § Değerlilik, birlik, sayı ve bağlılığın kamusal temsilleri. • Kaynak mobilizasyon kuramına göre kaynakları olmayan toplumsal hareketler başarılı olamayacaktır.

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Yeni Örgüt ve Kurum Oluşumları §

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Yeni Örgüt ve Kurum Oluşumları § Toplumsal sorunlara yönelik tepkiler ve toplumsal hareketler, değişimi sürdürecek yeni oluşumlara neden olabilmektedir. Ör. kadın hareketlerinin sonucunda “Kadın Dayanışma Vakfı”nın kurulması.

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Sosyal Politikalar § Sosyal politika kararları

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Sosyal Politikalar § Sosyal politika kararları üç öğenin birleşimiyle alınmaktadır: kaynaklar, bulgular ve değerler. § Başarılı sayılabilen sosyal politikalar, hükümet ile toplumsal hareketler arasındaki ortaklıklar ile desteklenmektedir.

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Sosyal Politikalar § Sosyal politikalar pek

Toplumsal Sorunlarda Aktörlerin Rolü ve Sosyal Politikalar – Sosyal Politikalar § Sosyal politikalar pek çok şeyi gerçekleştirebilmektedir: § Yeni kanunlar düzenlenebilir veya mevcut kanunlar değiştirilebilir, § Sosyal hizmet programları oluşturulabilir veya kaldırılabilir, § Vergiler kötü davranışları yıldırmak için veya başka davranışları desteklemek için kullanılabilir.