PSKATRK ACLLER DEPRESYONMAN ZOFREN 2 ZOFREN Genellikle gen

  • Slides: 10
Download presentation
PSİKİATRİK ACİLLER DEPRESYON-MANİ ŞİZOFRENİ 2

PSİKİATRİK ACİLLER DEPRESYON-MANİ ŞİZOFRENİ 2

ŞİZOFRENİ Genellikle genç yaşlarda başlayan ama yetişkin çağda da görülebilen bir hastalıktır. Sosyal ilişki

ŞİZOFRENİ Genellikle genç yaşlarda başlayan ama yetişkin çağda da görülebilen bir hastalıktır. Sosyal ilişki kuramama, varolan ilişkilerin bozulması, kötü hijyen, gerçekle arasındaki bağın giderek zayıflaması en belirgin özellikleridir.

ŞİZOFRENİ BELİRTİ VE BUGULAR Halusunasyonlar : Normalde olmayan ama hastanın algıladığını düşündüğü görsel veya

ŞİZOFRENİ BELİRTİ VE BUGULAR Halusunasyonlar : Normalde olmayan ama hastanın algıladığını düşündüğü görsel veya işitsel uyaranlar. Delusyon : Hastanın bir rüya aleminde olmasıdır kendini çok zengin, çok önemli bir kişi, bir kral veya peygamber olarak görmesidir. Uygunsuz duygulanım : Bir cenazede kahkaha atmak veya sevinçli bir olayda ağlamak gibi.

ŞİZOFRENİ BELİRTİ VE BUGULAR Uygunsuz yaşam şekli : Yazın çok kalın giyinmek veya kışın

ŞİZOFRENİ BELİRTİ VE BUGULAR Uygunsuz yaşam şekli : Yazın çok kalın giyinmek veya kışın kısa kollu ile dolaşmak gibi. Çok labil(değişken) ve hızlı değişen duygulanım. Anlık ağlama, gülme krizleri veya ani öfke patlamaları görülebilir. Bulgular 6 aydan az sürerse Şizofreniform 6 aydan uzun sürerse Şizofreni olarak adlandırılır.

ŞİZOFRENİ KLİNİK FORMLARI Katatonik Şizofren : Fiziksel ve ruhsal anlamda bir katatoni vardır. Günlük

ŞİZOFRENİ KLİNİK FORMLARI Katatonik Şizofren : Fiziksel ve ruhsal anlamda bir katatoni vardır. Günlük hiçbir ihtiyacını tek başına göremez ve bıraktığınız pozisyonda çok uzun süre kalabilir. Paranoid Şizofren : Büyüklük, kıskançlık delüsyonları olabilir. Kendini mit ajanı veya başbakan sanabilir. Sürekli şüphe içinde olup öldürüleceğini düşünebilir.

ŞİZOFRENİ KLİNİK FORMLARI Gerçekle bağlantıları kesildiği için suicid riskleri yüksektir. Özellikle halüsunasyon görenlerde kendilerine

ŞİZOFRENİ KLİNİK FORMLARI Gerçekle bağlantıları kesildiği için suicid riskleri yüksektir. Özellikle halüsunasyon görenlerde kendilerine dışarıdan emir geldiğini söyleyerek suicid girişiminde bulunmak sıkça karşılan bir durumdur.

DELİRYUM-KONFÜZE HASTA DELİRYUM : Akut beyin sendromu Ensefalopati. Herhangi bir nedenden dolayı beynin kısa

DELİRYUM-KONFÜZE HASTA DELİRYUM : Akut beyin sendromu Ensefalopati. Herhangi bir nedenden dolayı beynin kısa süre içinde yaygın olarak etkilenmesidir. Yoğun bakım ünitelerinde görülmekle birlikte acil psikiatrik yardım gerektiren, en sık rastlanılan sendromdur. Bilinç, diğer bilişsel yetenekler ve davranışlar ağır derecede bozulur.

DELİRYUM-KONFÜZE HASTA Deliryum açısından riskli guruplar * 60 yaş üstü hastalar * ilaç ve

DELİRYUM-KONFÜZE HASTA Deliryum açısından riskli guruplar * 60 yaş üstü hastalar * ilaç ve alkol bağımlıları * Ağır kalp operasyonu geçirenler* Daha önceden beyin hastalığı olanlar. (demans) * HIV bağlantılı hastalar. Deliryum Tremens : Alkol yoksunluk sendromunda ortaya çıkan durumdur. Post epileptik deliryum : Epilepsi sonucu beyin hipoksisinin bir sonucudur.

DELİRYUM-KONFÜZE HASTA KLİNİK : 1 - Dalgınlık, uyku hali, amaçsız hareketler ve şaşkınlık ilk

DELİRYUM-KONFÜZE HASTA KLİNİK : 1 - Dalgınlık, uyku hali, amaçsız hareketler ve şaşkınlık ilk belirtilerdir. 2 - Konuşma ileri derece dağınık ve kopuktur. 3 - Anksiyete, ajitasyon, panik sık görülür. 4 - Bilinç bulanık. 5 - Klinik ağırlaştıkça stupor ve koma gelişir. 6 - Gün boyu bilinçte dalgalanmalar yaşayan deliryum habercisi olabilir.

DELİRYUM-KONFÜZE HASTA TEDAVİ : Temel yaklaşım altta yatan sebebi bulup ortadan kaldırmaktır. Hypoksi. .

DELİRYUM-KONFÜZE HASTA TEDAVİ : Temel yaklaşım altta yatan sebebi bulup ortadan kaldırmaktır. Hypoksi. . . O 2 vermek Hypoglisemi ise. . . . glukoz vermek gibi. Bir çok paranoid -huzursuz hezeyanlı hastalarada nedeni bilinmese bile medikal sedasyon yapılmalıdır.