n Timpani su udaraki instrumenti ija se visina

  • Slides: 18
Download presentation

Ударачки инструменти n Timpani su udarački instrumenti, čija se visina tona može podešavati. Imaju

Ударачки инструменти n Timpani su udarački instrumenti, čija se visina tona može podešavati. Imaju oblik kazana i spadaju među najvažnije instrumente u grupi udaraljki. Metalni "kotao" stoji na nožicama i služi kao rezonator. Preko "kotla" je zategnuta koža u koju se udara palicama presvučenih filicom, gumom ili kožom. Sadašnji instrumenti imaju i ugrađenu pedalu sa kojom se dobija željeni ton.

Ударачки инструменти n Ksilofon je udarački instrument sastavljen od drvenih pločica po kojima se

Ударачки инструменти n Ksilofon je udarački instrument sastavljen od drvenih pločica po kojima se udara drvenim čekićem. Obično ima 3442 pločice, poređane po dužini na odgovarajućoj rezonantnoj površini u vidu četvorougla. Kao solistički instrument je vrlo atraktivan, jer se pored interesantne boje tonova mogu izvoditi i bravure.

Ударачки инструменти n Metalofon je muzički instrument sličan vibrafonu. Razlika je u tome što

Ударачки инструменти n Metalofon je muzički instrument sličan vibrafonu. Razlika je u tome što metalofon nema vibrirajući uređaj. Rezonator je napravljen od drveta u obliku sandučeta na kome leže pločice. Prilagođen je tako da raspolaže jednom oktavom i može da ima koji ton više, a koristi se kao dečiji instrument.

Ударачки инструменти n Vibrafon je veoma stari instrument koji potiče od metalofona, ima 6

Ударачки инструменти n Vibrafon je veoma stari instrument koji potiče od metalofona, ima 6 -15 pločica postavljenih na jednu kutiju ili iznad rezonatora od bambusove trske. Kada se udara u ove pločice dobija se ton produžen vibracijama, zato se i zove vibrafon. To je solistički instrument i za njega se piše u "G"ključu.

Ударачки инструменти n Zvona-jedan od najstarijih udaračkih instrumenata. Izrađuje se u različitim veličinama. Upotrebljava

Ударачки инструменти n Zvona-jedan od najstarijih udaračkih instrumenata. Izrađuje se u različitim veličinama. Upotrebljava se na različite načine a najviše u crkvama. U savremenim orkestrima zamenjena su nizom cevi koje slobodno vise, po kojima se udara odgovarajućom vrstom čekića.

Ударачки инструменти n Zvončići-idiofoni instrument iz grupe udaračkih instrumenata sa određenom tonskom visinom. Napravjen

Ударачки инструменти n Zvončići-idiofoni instrument iz grupe udaračkih instrumenata sa određenom tonskom visinom. Napravjen je od niza metalnih pločica raznih veličina, a svaka pločica predstavlja jedan ton. Pločice su poređane u dva reda po kojima se udara malim, metalnim čekićem.

Ударачки инструменти n Gong (tam-tam) je idiofoni metalni instrument, iz ritmičke udaračke grupe instrumenata.

Ударачки инструменти n Gong (tam-tam) je idiofoni metalni instrument, iz ritmičke udaračke grupe instrumenata. U prečniku može da ima do 205 cm. Kineskog je porekla a izrađuju se od legure bakra, kalaja i cinka. Zvuk gonga je "tamne boje" a dobija se udarom drvene maljice. Koristi se u simfonijskoj i operskoscenskoj muzici, jer ima neobično mističan zvuk.

Ударачки инструменти n Kastanjete- udarački instrument od drveta. Veoma raširen u Španiji u kojoj

Ударачки инструменти n Kastanjete- udarački instrument od drveta. Veoma raširen u Španiji u kojoj se neke narodne igre izvode i pevaju uz kastanjete. Napravljene su od po dve drvene školjke, koje se pričvrste za palac leve i desne ruke, i prstima se udaraju jedna o drugu. Proizvode rezak zvuk koji daje ritam igri.

Ударачки инструменти n Triangl je metalna udaraljka, napravljena od metalne šipke savijene u obliku

Ударачки инструменти n Triangl je metalna udaraljka, napravljena od metalne šipke savijene u obliku trougla, čiji krajevi nisu spojeni. Udara se metalnom šipkom u jednu ili obe strane. Služi za ritmičke ili druge zvučne efekte. Upotrebljava se u svim orkestrima.

Ударачки инструменти n Činele-udarački instrument, sličan većim metalnim tanjirima, na čijem dnu su sa

Ударачки инструменти n Činele-udarački instrument, sličan većim metalnim tanjirima, na čijem dnu su sa spoljne strane ugrađeni držači od kože. Zvuk se proizvodi udaranjem jednog tanjira o drugi, a tanjiri se mogu koristiti i pojedinačno, ako se udaraju štapićem. Najviše se koriste u vojnoj i džez muzici.

Ударачки инструменти n Bubanj je prastari udarački instrument, napravljen od širokog drvenog ili metalnog

Ударачки инструменти n Bubanj je prastari udarački instrument, napravljen od širokog drvenog ili metalnog obruča, preko kojeg je sa obe strane razapeta koža u koju se udara maljicom. Nema određene visine tona i služi za isticanje ritma i pojačavanje zvuka. Razlikujemo: veliki bubanj za simfonijski orkestar i mali bubanj (doboš) sa žicom ugrađenom preko jedne površine kože-oštrog i reskog zvuka. Bubanj (i doboš) se takođe koriste i u džez muzici.

Ударачки инструменти n Daire- folklorni udarački instrument (tamburin), napravljen od obruča preko koga je

Ударачки инструменти n Daire- folklorni udarački instrument (tamburin), napravljen od obruča preko koga je razapeta koža a po rubovima ugrađeni zvončići. Kao ritmički instrument, upotrebljava se uz pevanje i igru.