MARIE CURIE PIERRE CURIE ve PAUL LANGEVIN Hazrlayan

  • Slides: 20
Download presentation
MARIE CURIE, PIERRE CURIE ve PAUL LANGEVIN Hazırlayan: Ceyda Akın

MARIE CURIE, PIERRE CURIE ve PAUL LANGEVIN Hazırlayan: Ceyda Akın

Madam Curie olarak da bilinen, Polonya asıllı Fransız kimyacıdır. Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki

Madam Curie olarak da bilinen, Polonya asıllı Fransız kimyacıdır. Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki kez Nobel Ödülü kazanmıştır. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve radyum elementini ayrıştırdı. 1903 Nobel Fizik ödülü, 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi ve radyoloji biliminin kurucusudur. Çalışmalarıyla bir çığır açan Curie, Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur.

7 Kasım 1867 tarihinde, Polonya'nın Varşova kentinde dünyaya gelen Marie Curie (doğduğunda adı Maria

7 Kasım 1867 tarihinde, Polonya'nın Varşova kentinde dünyaya gelen Marie Curie (doğduğunda adı Maria Skłodowska idi). Ailesi Polonyalı küçük arazi sahiplerindendi. Babası Polonya Rusya’nın baskısı altında olduğu için Polonyalı memurlar yerine Rusların atanması politikası sonucunda işini ve evini kaybeder. Rusya’nın Polonya üzerinde artan baskısı ve asimilasyonu Marie’nin kişiliğini üzerinde de etkili olur. Böylece aile yoksul sayılabilecek bir hayat sürmeye başlar. O dönemde Polonya’da kadınların okuması yasaktı. Bu sebeple Fransa’da ablasının yanında Paris Sorbonne’da eğitimine devam ediyor. Fransa’ya gittiği dönemde ismini “Maria” olarak değiştirdi.

 • 1894 yılında, kendi araştırmaları için bir yer ararken kardeşi Jacques ile piezoelektriği

• 1894 yılında, kendi araştırmaları için bir yer ararken kardeşi Jacques ile piezoelektriği keşfeden Pierre Curie ile tanıştı. Paris Endüstriyel Fizik ve Kimya Devlet Okulu’nun laboratuvar yöneticisi olan Pierre, o dönemde Marie için bir alan açtı.

Kısa sürede birbirlerine yakınlaşan ikilinin ilişkisini Marie bu şekilde anlatıyor: ‘’Çalışmalarımız bizi birbirimize yakınlaştırdı.

Kısa sürede birbirlerine yakınlaşan ikilinin ilişkisini Marie bu şekilde anlatıyor: ‘’Çalışmalarımız bizi birbirimize yakınlaştırdı. Sonunda ikimiz de birbirimizden daha iyi bir hayat arkadaşı bulamayacağımıza ikna olmuştuk. ’’ Keşfedilen bir aşk mektubunda Pierre, Marie’ye şöyle diyordu: ‘’Ne var ki, her ne kadar hayal etmeye bile cüret edemesem de, rüyalarımızın içerisinde hipnotize olmuş şekilde, birlikte bir hayat geçirmek çok güzel bir şey olurdu: senin ülken hakkındaki hayallerin, bizim insanlık için hayallerimiz, bizim bilim için hayallerimiz…’’

Bir yıl içinde Pierre, Marie'nin evlenmesini istedi. O sırada, çalışmak için Polonya'ya dönmeyi planladığı

Bir yıl içinde Pierre, Marie'nin evlenmesini istedi. O sırada, çalışmak için Polonya'ya dönmeyi planladığı için kabul etmedi. Ancak Marie, bir kadın olduğu için Kraków Üniversitesi'ne kabul edilmediğinde, Pierre onu Paris'e dönmeye ikna etti. 1895'te Pierre ve Marie'nin resmi bir düğün töreni yapıldı. Marie bir gelinlik yerine koyu mavi bir elbise seçti. Şöyle açıkladı: “Her gün giydiğim elbiseden başka elbisem yok. Bana bir tane verecek kadar nazik davranacaksanız, lütfen pratik ve koyu renkli olmasına izin verin, böylece daha sonra laboratuvara gitmek için takabileyim. ’’ Çalışmalarını artık Curie soyadıyla sürdüren Marie’nin 1897’de kızı Irene doğana kadar, en büyük yardımcısı kocası Pierre olmuştur.

1903’te çift; radyasyonla ilgili ortak araştırmaları için Henri Becquerel ile birlikte, fizik alanında Nobel

1903’te çift; radyasyonla ilgili ortak araştırmaları için Henri Becquerel ile birlikte, fizik alanında Nobel Ödülü kazandı. İlk başta, Marie adaylığa dahil edilmedi. 1903 nobelini “bir kadına” vermek ters düştüğü için tartışma çıkınca Pierre, “Nobeli ona ve bana ortak vermezseniz, kabul etmeyeceğim” deyince Nobeli ikisine ve ortakları Henri Becquerel arasında bölüştürüyorlar. (Verilen 70 bin altın frang, Marie ve Pierre tek kişiymiş gibi, öbür adayla eşit bölüştürülür. ) Böylece Marie; Nobel Ödülü alan ilk kadın oldu. Yine de bu ilk Nobel’ini aldığı törende kadın olduğu için konuşmasına izin verilmemiş, konuşmayı eşi yapmıştır.

Pierre ve Marrie Currie çifti; pek çok alanda kendisine hayran bırakacak birlikteliğe sahipti. Tavanı

Pierre ve Marrie Currie çifti; pek çok alanda kendisine hayran bırakacak birlikteliğe sahipti. Tavanı akan, soğuk, ahşap bir evin içinde; sağlıklarını ortaya koyarak, birlikte dünyayı keşfetmenin hazzını yaşadılar. Azla yetinip, çok üretmenin eşsiz örneklerindendir.

1906 senesinde Pierre Curie bir anda atların ayakları altında ezilerek hayata veda etti. 41

1906 senesinde Pierre Curie bir anda atların ayakları altında ezilerek hayata veda etti. 41 yaşındaki Marie Curie iki kız çocuğuyla hayatta yapayalnız kaldı.

Sorbonne üniversitesi Pierre’den boşalan profesörlük kürsüsüne Marie Curie’yi getirdi. Böylece Fransa tarihinde böyle bir

Sorbonne üniversitesi Pierre’den boşalan profesörlük kürsüsüne Marie Curie’yi getirdi. Böylece Fransa tarihinde böyle bir mevkiye atanan ilk kadın oldu. Ruh eşinin ölümünün ardından maddi ve manevi olarak zorluklar yaşamaya zor günler yaşamaya devam ediyordu.

Cenaze töreninin ardından Marie, bir yıl boyunca Pierre ilgili bütün duygularını samimi ifadelerle dile

Cenaze töreninin ardından Marie, bir yıl boyunca Pierre ilgili bütün duygularını samimi ifadelerle dile getireceği bir günlük tutmaya başladı. Araştırmasına devam etmek üzere Jacques ile birlikte laboratuvara gitti. Kızı Eve daha sonra annesi hakkında yazdığı otobiyogrofik kitabında annesinin işine tekrar dört elle sarılma çabası ile ilgili kocasına hitaben günlüğüne yazdığı şu ifadelere yer verdi: ‘’Pierre, ölümünden sonra pazar günü sabahı ilk kez Jacques ile birlikte laboratuvara gittim. daha önce her ikimizin de bazı noktalarını işaretlediğimiz bir grafik için yeni bir ölçüm yapmaya çalıştım, ne var ki devam etme gücünü kendimde bulamadım. ’’ Marie yaşamöyküsü notlarında o günlerin duygusal karmaşasını şöyle özetliyordu: ‘’Eşim ve en yakın arkadaşım olan kişiyi kaybetmenin ardından yaşamımda oluşan duygusal bunalımın derinliğini ve önemini ifade etmem mümkün değil. Böylesine yıkılmış bir durumdayken geleceği karşılama cesaretini kendimde bulamıyordum ancak kocamın bana, o olmasa da çalışmalarımı sürdürmem gerektiğini söylemesini de unutamıyordum. ’’

1910 yılında, Pierre Curie’nin ölümünden 4 sene sonra Pierre Curie’nin yakın dostu ve zamanında

1910 yılında, Pierre Curie’nin ölümünden 4 sene sonra Pierre Curie’nin yakın dostu ve zamanında doktora öğrencilerinden birisi olan Paul Langevin ile romantik bir ilişki yaşamaya başladı. Langevin, bu sırada evli ve 4 çocuk sahibiydi.

Tüm kocasının ölümü ardından yaşadığı yaşam zorluklarında Paul Langevin hep onun yanındaydı. Langevin, bilimsel

Tüm kocasının ölümü ardından yaşadığı yaşam zorluklarında Paul Langevin hep onun yanındaydı. Langevin, bilimsel araştırmaya olan bağlılığını anlayamayan bir kadınla mutsuz bir şekilde evliydi. Evlendikten hemen sonra eşi Jeanne ile şiddetli geçimsizlik başlamıştı. Bir gün laboratuvara yüzü yara bere içinde geldi. Eşi, kaynanası ve baldızı birlikte olup onu dövmüşlerdi. Hayatındaki boşluğu dolduracak birine ihtiyacı vardı ve bunu Paul Langevin’de buldu. 1910 yılında gizli bir ilişki yaşamaya başladılar fakat bu gizlillik fazla sürmedi.

Marie Curie 1911 yılında Belçika’daki ilk Solvay konferansına gitmişken skandal patlak verdi. Bu olay

Marie Curie 1911 yılında Belçika’daki ilk Solvay konferansına gitmişken skandal patlak verdi. Bu olay tarihe Langevin skandalı olarak geçti. Kocasından her zaman kuşkulanan Jeanne Langevin bir gün onun yazı masasının kilidini kırıp mektupları buldu, bir gazetede çalışan kardeşi de bunları gazetesinde yayınladı. Bu mektuplardan birinde Marie, Paul’e eşinden boşanmasını öneriyordu.

Günlük Excelsior da dahil olmak üzere sağcı Fransız basını, Curie'nin Fransız Akademisi adaylığına, el

Günlük Excelsior da dahil olmak üzere sağcı Fransız basını, Curie'nin Fransız Akademisi adaylığına, el yazısı ve yüz özelliklerinin sözde bilimsel analizlerine dayanan küstah ve ırkçı iddialarla saldırdı.

Jeanne Langevin gürültülü bir boşanma davası açmıştı. Paul Langevin karalama kampanyasını başlatan gazetenin yazı

Jeanne Langevin gürültülü bir boşanma davası açmıştı. Paul Langevin karalama kampanyasını başlatan gazetenin yazı işleri müdürünü düelloya davet etti. Düelloda kimse ölmedi ama gürültü iyice ayyuka çıkmış oldu. O yıl Marie'ye ikinci Nobel ödülü verileceği önceden belli olmuştu. Fakat, Fransa’da kopan bu gürültü üzerine İsveç Akademisi Marie’ye bir mektup yazıp, Stockholm’deki törene gelmemesini, ödülün kendisine gönderileceğini bildirdi. Langevin Nobel komitesine bir mektup yazıp bu haksız karalama kampanyası yüzünden değerli bir bilim kadınından yüz çevirmemelerini istedi. Marie Curie’nin kariyeri ve itibarı yok olmak üzereydi.

İşte o zaman Marie Curie hayatının en yürekli işini yaptı. Marie, asi bir kişilik

İşte o zaman Marie Curie hayatının en yürekli işini yaptı. Marie, asi bir kişilik olarak bu uyarıyı görmezden geldi ve İsveç Akademisi’nin isteğini dinlemeyip Stockholm’deki ödül törenine katıldı. Ayrıca şunları ekledi: ‘’Bu ödül Radyum ve Polonyumun keşfine verildi. Bilimsel yaşantım ile özel yaşantım arasında herhangi bir bağlantı olduğuna inanmıyorum. Bilimsel bir çalışmanın takdir edilmesi gerektiği gerçeğini özel yaşantıyla ilgili bir söylenti ve iddia yüzünden reddedilmesini kabul edemem. ’’ Eğer bu törene katılmayıp kamuoyundan saklansaydı, belki de kariyeri orada bitmiş olacaktı. Onun bu cesur hareketi karalama kampanyasının da sonu oldu. Jeanne Langevin boşanma davasını geri aldı ve Paul evine döndü.

Kimi kaynaklara göre bu olay yüzünden Paul Langevin yıllar boyunca, 25 kez aday gösterildiği

Kimi kaynaklara göre bu olay yüzünden Paul Langevin yıllar boyunca, 25 kez aday gösterildiği halde Nobel ödülünü alamadı. Birinci Dünya Savaşı sırasında yaralı Fransız askerlerine yardım etmeye yönelik kahramanca çabalarına kadar ünü tamamen geri kazanılmadı.

2 nesil sonra Langevin’in torunu ile Curie’nin torunu evlendiler. Kızları Hélène Langevin-Joliot, nükleer fizikçi

2 nesil sonra Langevin’in torunu ile Curie’nin torunu evlendiler. Kızları Hélène Langevin-Joliot, nükleer fizikçi oldu. Kardeşi Pierre Adrien Joliot-Curie, ünlü bir biyokimyacı oldu.

KAYNAKÇA: • https: //www. independent. co. uk/news/science/the-secret-sex-life-of-marie-curie 1586244. html • http: //www. bilimveutopya. com.

KAYNAKÇA: • https: //www. independent. co. uk/news/science/the-secret-sex-life-of-marie-curie 1586244. html • http: //www. bilimveutopya. com. tr/onura-dizilmis-bir-tren • https: //www. polonyadayiz. com/marie-curie-hakkinda-bilinmesi-gereken-10 -gercek/ • https: //www. ntboxmag. com/2019/02/14/14 -subat-ozel-haberi-radyoaktif-ask-marie-vepierre-curie/ • http: //www. leblebitozu. com/bilime-adanmis-bir-omur-marie-curienin-hayati/ • https: //odatv 4. com/marie-curie-0711111200. html • https: //www. mariecurie. org. uk/blog/marie-and-pierre-curie-a-marriage-of-trueminds/48568 • https: //history. aip. org/history/exhibits/curie/brief/02_love/love_1. html