lme ve Deerlendirme ile lgili Temel Kavramlar 2

  • Slides: 9
Download presentation
Ölçme ve Değerlendirme ile İlgili Temel Kavramlar - 2

Ölçme ve Değerlendirme ile İlgili Temel Kavramlar - 2

Ölçmede Birim Ölçmelere ilişkin sonuçlar verilirken ölçme sonuçları birimle ifade edilir (30 C- 45

Ölçmede Birim Ölçmelere ilişkin sonuçlar verilirken ölçme sonuçları birimle ifade edilir (30 C- 45 cm gibi). Günlük hayatta da bilimde de ölçme sonuçları, üzerinde uzlaşılmış birimler üzerinden ifade edilir. Bu durum, ölçme sonuçları aktarılırken bireyler arasındaki iletişimi ve sonuçları yorumlamayı kolaylaştırır (Atılgan, Kan ve Doğan, 2009).

Birimler, eşitlik, genellik ve kullanışlılık özelliklerine sahip olmalıdırlar. Eşitlik; kullanılan ölçme işlemindeki birimlerin eşit

Birimler, eşitlik, genellik ve kullanışlılık özelliklerine sahip olmalıdırlar. Eşitlik; kullanılan ölçme işlemindeki birimlerin eşit olmasını anlatır. Genellik; birimlerin herkes tarafından aynı biçimi ifade etmesini, yere, zamana ve kişiye göre değişmemesini ifade eder. Kullanışlılık; birimlerin kullanılış amacına hizmet etmesini ifade eder. (Atılgan, Kan ve Doğan, 2009)

Ölçmede Sıfır Noktası Sosyal bilimlerde ele alınan değişkenlerin çoğu doğrudan gözlenemez. Bu sebeple bir

Ölçmede Sıfır Noktası Sosyal bilimlerde ele alınan değişkenlerin çoğu doğrudan gözlenemez. Bu sebeple bir başlangıç noktaları yoktur yada bilinmemektedir. Bu durumda belirli bir sıfır noktası tanımlanır ve başlangıç noktası kabul edilir. Ancak bu sıfır noktası ilgili özelliğin yokluğu anlamına gelmez (sıcaklık gibi). Fiziksel bilimlerde sıklıkla doğrudan gözlenebilen özelliklerde ise bir sıfır noktası kendiliğinden vardır. Bu bokta özelliğin olmadığı anlamına gelir (metre gibi) (Atılgan, Kan ve Doğan, 2009)

Ölçek Düzeyleri *Sınıflama Ölçeği: Kişiler/nesneler belli bir özelliğe sahip olup olmamalarına göre sınıflandırılır. Bu

Ölçek Düzeyleri *Sınıflama Ölçeği: Kişiler/nesneler belli bir özelliğe sahip olup olmamalarına göre sınıflandırılır. Bu ölçek türünden elde edilen verilerle yalnızca sınıflama işlemi yapılabilir. *Sıralama Ölçeği: Bu ölçek düzeyindeki ölçmelerde, nesneler ya da kişiler belli bir özelliğe sahip oluş derecelerine göre sıralanırlar. Bu ölçek düzeyinde yalnızca sıralamaya ilişkin bilgi vardır. Miktara ilişkin yoktur. (Kilmen, 2012)

Testler test türleri *Eşit Aralıklı Ölçekler: Bu tür ölçeklerin başlangıç noktaları keyfidir. Yani mutlak

Testler test türleri *Eşit Aralıklı Ölçekler: Bu tür ölçeklerin başlangıç noktaları keyfidir. Yani mutlak bir yokluğu ifade etmez. Ölçek üzerindeki birimler eşittir. Bu ölçek türünden elde edilen sonuçlar üzerinde toplama ve çıkarma işlemleri anlamlı iken çarpma ve bölme işlemleri yapılmamaktadır. *Oranlı Ölçekler: Oranlı ölçeklerde gerçek bir sıfır noktası bulunmaktadır. En çok bilgi veren ölçek türü oran ölçeğidir. Bu ölçekle elde edilen sonuçlar üzerinde dört işlemin yapılması anlamlıdır. (Kilmen, 2012)

Testler ve Sınıflandırmalar Test, eğitim ve psikolojide ölçmeye konu olan yapı bakımından kişiler arası

Testler ve Sınıflandırmalar Test, eğitim ve psikolojide ölçmeye konu olan yapı bakımından kişiler arası farkları ortaya koymayı amaçlayan gözlem araçlarıdır (Kilmen, 2012). Testler, farklı özellikleri bakımından farklı şekillerde sınıflandırılırlar. *Ölçülen özelliğin türüne göre; maksimum performans testleri ve tipik tepki testleri *hazırlayan kişinin uzmanlığını göre; standart testler ve öğretmen yapımı testler (Kilmen, 2012)

*Test puanlarının yorumlanmasında kullanılan ölçüte göre; norm dayanaklı testler ve ölçüt dayanaklı testler *Yanıtlama

*Test puanlarının yorumlanmasında kullanılan ölçüte göre; norm dayanaklı testler ve ölçüt dayanaklı testler *Yanıtlama süresinin yeterliğine göre; hız testleri ve güç testleri *puanlama yöntemine göre; objektif puanlanan testler ve sübjektif puanlanan testler *uygulanan kişi sayısına göre; bireysel testler ve grup testleri (Kilmen, 2012)

Kaynakça Atılgan, H. , Kan, A. ve Doğan, N. (2009). Eğitimde ölçme ve değerlendirme

Kaynakça Atılgan, H. , Kan, A. ve Doğan, N. (2009). Eğitimde ölçme ve değerlendirme (4. baskı). Ankara: Anı Yayıncılık Kilmen, S. (2012). Ölçme ve değerlendirmede temel kavramlar. N. Çıkrıkçı-Demirtaşlı, (Ed. ), Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme içinde (33 -68). Ankara: Elham Yayınları.