KANUNLAR HTLAFI HUKUKUNUN NTEL 1 Trk Kanunlar htilaf

  • Slides: 6
Download presentation
KANUNLAR İHTİLAFI HUKUKUNUN NİTELİĞİ 1. Türk Kanunlar İhtilafı Hukuku milli nitelik taşır. 2. Milli

KANUNLAR İHTİLAFI HUKUKUNUN NİTELİĞİ 1. Türk Kanunlar İhtilafı Hukuku milli nitelik taşır. 2. Milli dış hukukunun bir parçasıdır. 3. Yabancı unsur içeren uyuşmazlıklarda karşımıza çıkar.

KANUNLAR İHTİLAFININ ÇEŞİTLERİ Bölgelerarası Kanunlar İhtilafı MÖHUK m. 2/5: Hukuku uygulanacak devlet iki veya

KANUNLAR İHTİLAFININ ÇEŞİTLERİ Bölgelerarası Kanunlar İhtilafı MÖHUK m. 2/5: Hukuku uygulanacak devlet iki veya daha çok bölgesel birime ve bu birimler de değişik hukuk düzenlerine sahipse, hangi bölge hukukunun uygulanacağı o devletin hukukuna göre belirlenir. Şahıslararası Kanunlar İhtilafı Hukuku uygulanacak devletin insanlarının farklı sosyal grup, din, mezhep, yahut soya ait olmaları sebebiyle farklı hukuka tâbi olmaları nedeniyle ortaya çıkan ihtilaflardır. Zamanlararası Kanunlar İhtilafı Yürürlükte bulunan hukukun zamanla değişmesi sebebiyle ortaya çıkan ihtilaflara ilişkindir.

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKTA KURAL ÇEŞİTLERİ Bağlama Kuralları Bağlama Konusu: Genel ya da özel hukuk

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKTA KURAL ÇEŞİTLERİ Bağlama Kuralları Bağlama Konusu: Genel ya da özel hukuk kategorisi Bağlama Noktası: Hukuki kategoriyi hukuk düzenine bağlayan unsurdur.

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKTA KURAL ÇEŞİTLERİ Maddi Milletlerarası Özel Hukuk Kuralları Yabancı unsurlu hukuki işlem,

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKTA KURAL ÇEŞİTLERİ Maddi Milletlerarası Özel Hukuk Kuralları Yabancı unsurlu hukuki işlem, ilişki ve olaylara uygulanacak maddi hukuk kurallarıdır. Doğrudan Uygulanan Kurallar Bir devletin siyasi, ekonomik ve sosyal menfaatine dair olup kendi kapsama alanını kendi belirleyen ve ihtilafçı metodu bertaraf etme yetisine sahip kurallardır. Yardımcı İhtilaf Kuralları Kanunlar İhtilafı Hukuku kurallarının uygulanacağı uyuşmazlıkta başvurulan ve müstakil uygulanma imkanı bulunmayan kurallardır

KURALLARIN ÖZELLİKLERİNE GÖRE TASNİFİ Tek Taraflı- Çok Taraflı Kurallar Tek taraflı baglama kuralları ya

KURALLARIN ÖZELLİKLERİNE GÖRE TASNİFİ Tek Taraflı- Çok Taraflı Kurallar Tek taraflı baglama kuralları ya sadece hakimin hukukunu ya da sadece yabancı hukukun uygulanmasını kabul eden kurallardır. Çok taraflı baglama kuralları ise herhangi bir kısıtlama yahut hakimin hukuku ile ilgi şartı olmaksızın aynı anda hakimin hukuku yahut üçüncü bir devletin hukukuna gönderme yapabilen kurallardır.

KURALLARIN ÖZELLİKLERİNE GÖRE TASNİFİ Bağımlı-Bağımsız Bağlama Kuralları Bağımlı bağlama kuralları içerisindeki kategoriye uygulanacak hukuku

KURALLARIN ÖZELLİKLERİNE GÖRE TASNİFİ Bağımlı-Bağımsız Bağlama Kuralları Bağımlı bağlama kuralları içerisindeki kategoriye uygulanacak hukuku bir başka baglama kuralı delaletiyle belirleyen kurallardır Bağımsız Bağlama Kuralları ise ayrı baglama noktaları olan kurallardır. Açık ve Örtülü Kurallar Açık kanunlar ihtilafı hukuku kuralları klasik özellikler taşıyan kanunlar ihtilafı kuralları iken örtülü kanunlar ihtilafı kurallları ise aslında maddi özel hukuk hükümleri olup aynı zamanda gizli bir biçimde kanunlar ihtilafına dair soruya da cevap veren kurallardır.