Introduktion till fktfrldrar FK Chapman Agenda Vad r

  • Slides: 29
Download presentation
Introduktion till fäktföräldrar FK Chapman

Introduktion till fäktföräldrar FK Chapman

Agenda Vad är fäktning? Vapen och utrustning Hur går en match till? Dags för

Agenda Vad är fäktning? Vapen och utrustning Hur går en match till? Dags för tävling Vår klubb - FK Chapman Avslutning

Vad är fäktning?

Vad är fäktning?

Det vackra i fäktning ”Fäktningen är för många den mest ridderliga sporten av alla!

Det vackra i fäktning ”Fäktningen är för många den mest ridderliga sporten av alla! Den strama gardställningen, den anonyma vita fäktdräkten, den outgrundliga svarta masken, den formella hälsningen – följd av klingornas skarpa klang när striden börjar. Fäktarnas stumma elegans och självbehärskning ger en bild av den tyste, mystiske kämpen som oavsett vinst eller förlust, gör fäktaren till en segrare över sina sinnen”

Goda råd Fäktning är en sport präglad av fair play. Den har en historia

Goda råd Fäktning är en sport präglad av fair play. Den har en historia med adel och ridderlighet, men den är också genomsyrad av tradition, respekt och hövlighet. Artighet på och vid sidan av pisten är en väsentlig del av sporten! Var positiva, uppmuntra, stötta och därmed stärk era barn. Uppmuntra barnens utveckling och lärande. Låt barnen vara självständiga i samband med träning, match och cuper. Låt dem vara med sina kompisar och ledare. Några konkreta punkter: Vi visar respekt mot ALLA vi träffar såsom lagkamrater, ledare, motståndare, föräldrar, publik, funktionärer etc. Vi vårdar vårt språk Nolltolerans vad det gäller mobbing. I vår sport skall alla känna sig trygga och trivas. Vi passar tider till samlingar, träning och matcher. Se till att vara ombytt och klar när träningen eller lektionen ska börja! Vi vårdar den utrustning som vi lånar från föreningen.

Säkerhet Man får ALDRIG fäktas utan korrekt utrustning. Utanför pisten ska man ha spetsen

Säkerhet Man får ALDRIG fäktas utan korrekt utrustning. Utanför pisten ska man ha spetsen mot marken. Det är absolut förbjudet att sikta mot någon som inte har mask på sig! Se till att plastrong och väst är ordentligt knäppta. Masken ska sitta på och skydda halsen. Handsken ska vara knäppt.

Vapen & Utrustning

Vapen & Utrustning

Värja Värjan är det vapen som vi använder i vår klubb. Det är ett

Värja Värjan är det vapen som vi använder i vår klubb. Det är ett stickvapen där hela kroppen är träffyta. På träning och tävlingar används elektrisk bedömning där spetsen ska tryckas in med ett tryck som överstiger 750 gram för att en stöt ska markeras. På värja är det den som träffar först som får stöten. Om båda fäktarna träffar inom loppet av 1/25 sekund så blir det dubbelstöt och en poäng till var och en av fäktarna. Anmäl er snarast till en kurs i att meka med vapnen. Det behövs!!! Var inte rädda för att be om hjälp och ställa frågor.

Floretten är, liksom värjan, ett stickvapen. Bålen (allt förutom huvud, armar och ben) är

Floretten är, liksom värjan, ett stickvapen. Bålen (allt förutom huvud, armar och ben) är giltig träffyta. På tävlingar och träningsmatcher används elektrisk bedömning där spetsen ska tryckas in med ett tryck som överstiger 500 gram för att en stöt ska markeras. Floretten är ett konventionsvapen, det vill säga att det finns regler om prioritet (konventioner) som bestämmer vem som ska få poängen om båda träffar.

Sabel I sabel är det tillåtet att både hugga och sticka. Hela överkroppen ovanför

Sabel I sabel är det tillåtet att både hugga och sticka. Hela överkroppen ovanför midjan är giltig träffyta. Även sabeln använder elektrisk träffmarkering men det finns ingen gräns för hur ”lätt” man får träffa. Precis som floretten styrs sabeln av konventioner som bestämmer vem som har prioritet i det fall att båda fäktarna träffar

Utrustning Man använder speciella fäktkläder för att skydda sig mot skador. Tyget har olika

Utrustning Man använder speciella fäktkläder för att skydda sig mot skador. Tyget har olika motståndskraftighet och finns i 350 N till 800 N. Vid äldre åldersklasser krävs 800 N för att få delta i tävlingar. Plagget sägs då vara FIE-märkt.

Från topp till tå… Fäktmask – kontrollera limningen inför tävling Plastrong – underväst som

Från topp till tå… Fäktmask – kontrollera limningen inför tävling Plastrong – underväst som bärs under fäktjackan. Skiljer sig mellan höger- och vänsterhänta Bröstskydd – används av tjejer så snart som man börjar få bröst för att skydda sig mot hårda stötar. Obligatoriskt från Yngre Ungdom. Fäktjacka – kallas ibland för väst. Skiljer sig mellan höger- och vänsterhänta Fäktbyxor – fungerar även med vanliga långa träningsoverallbyxor under träningen. Skiljer sig mellan höger- och vänsterhänta. Handske Strumpor – ska vara så långa att de går upp till knäna och under fäktbyxorna (inte glipa) Skor – ska ge bra grepp. Finns speciella fäktskor, men det behövs inte till att börja med. Kroppssladd

Hur går en match till?

Hur går en match till?

En garde, Prêtes, Allez… Banan kallas för pist. Fäktaren ropas upp och ska då

En garde, Prêtes, Allez… Banan kallas för pist. Fäktaren ropas upp och ska då genast gå till pisten. Man ska ha med sig minst ett extra vapen och en sladd. Fäktaren börjar med att koppla in sig och gå fram till domaren för att få sin utrustning godkänd. Om något är fel så kommer fäktaren att varnas med gult kort. Först hälsar fäktarna på varandra och på domaren. Domaren säger ”en garde”, ”prêtes”, ”allez” och startar matchen. I en poule-omgång varar en match max tre minuter eller tills någon av fäktarna når 5 poäng. I en direkteliminering varar en match max 3 x 3 minuter eller tills någon av fäktarna når 15 poäng. Miniorer fäktar ibland till 10 poäng. Om det står lika när tiden gått ut lottar domaren vem som får prioritet. Därefter lägger man till en minut fäktning som slutar med sudden death om någon av fäktarna tar poäng. Om ställningen fortfarande är lika efter den avslutade minuten vinner fäktaren med prioritet. Fäktning har ett system med gula, röda och svarta kort för olika regelbrott. Gult är varning, rött leder till ett poäng för motståndaren och svart att man blir avstängd från pågående tävling och eventuellt flera tävlingar framöver.

Dags för tävling

Dags för tävling

Åldersindelning Miniorer, Under 11 år – klinglängd 0 Yngre Ungdom (YU), Under 13 år

Åldersindelning Miniorer, Under 11 år – klinglängd 0 Yngre Ungdom (YU), Under 13 år – klinglängd 2 Äldre Ungdom (ÄU), Under 15 år – klinglängd 5 Kadett, Under 17 år – klinglängd 5 Junior, Under 20 – klinglängd 5

Inför tävlingen Rekommendation att första tävlingen är en av våra klubbtävlingar; Julstöten eller Påsksmällen.

Inför tävlingen Rekommendation att första tävlingen är en av våra klubbtävlingar; Julstöten eller Påsksmällen. Anmälan till tävlingar sker på anslagstavlan vid ingången där man skriver upp sig. Oftast försöker vi samåka med hjälp av minibuss för att få en god stämning och bra laganda. Klubben har Scandic-sportkort för billigare hotellnätter, men det kräver att minst åtta personer bor på hotellet. På tävlingen ska fäktkläderna vara rena…åtminstone vid starten på dagen. . .

Mat & Dryck De flesta ta vlingar a r arrangerade sa att det inte

Mat & Dryck De flesta ta vlingar a r arrangerade sa att det inte finns tid fo r lunch, middag etc. Fo r att da undvika brist på energi eller la gt blodsocker rekommenderar vi att man tar med sig en egen matla da. Den kan inneha lla bananer, annan frukt, kex, choklad, smo rga sar och mycket annat. Det viktiga a r att den inneha ller sa dant som ger energi och na ring samt sa dant fa ktaren tycker om. Ta nk på att fa ktaren aldrig ska vara hungrig - och aldrig ma tt. A t i små portioner ofta i sta llet fo r ett stort ma l mat. En stadig frukost a r en mycket bra start på en ta vlingsdag. Det viktigaste som man bo r ta nka på under dagen a r att fa i sig tillra ckligt med va tska och da fo rslagsvis i form av vatten! Drick vatten sa fort tillfa lle ges. Fa ktdra kten a r mycket varm vilket go r att man blir extra varm och beho ver extra mycket va tska. Drick da rfo r mycket och ofta!

På plats i hallen På inbjudan står en starttid och en registreringstid. Se till

På plats i hallen På inbjudan står en starttid och en registreringstid. Se till att vara på plats ca en timme innan sista registeringstid. Börja med att anmäla fäktaren vid ingången och eventuellt gå igenom kontroll av utrustning. Försök att sitta tillsammans med klubben för att kunna stötta varandra och ha roligt tillsammans. Se till att fäktarna klär om direkt och börjar värma upp tillsammans med klubbkompisarna. Om möjligt ska de börja provfäkta mot varandra för att komma igång ordentligt.

Tävlingen Fäktarna delas upp i grupper med 5 -7 fäktare i varje (poule) där

Tävlingen Fäktarna delas upp i grupper med 5 -7 fäktare i varje (poule) där alla möter alla. Därefter rankas man och ytterligare en poule-omgång körs. En ranking sätts upp på anslagstavla inför direktelimineringen där man börjar slå ut varandra för att till slut kora en vinnare. Under direktelimineringen möter den bäst rankade den sämst rankade. Tredjeplatsen blir alltid delad Längden på en tävling varierar kraftigt, men räkna med en heldag i fäkthallen!!!

Vår klubb – FK Chapman

Vår klubb – FK Chapman

Historik Fäktningen i Karlskrona har gamla traditioner. Kungl. Flottans IF startade med fäktning 1925

Historik Fäktningen i Karlskrona har gamla traditioner. Kungl. Flottans IF startade med fäktning 1925 och första tävlingen i staden arrangerades 1926. Hösten 1988 invigdes Fäktgymnasiet i Karlskrona efter att ha flyttats från Halmstad. 1995 bildades FK Chapman i samarbete med Chapmanskolan och Fäktgymnasiet.

Allmänt Med tillgång till fäkt- och träningshall alla dagar i veckan har FK Chapman,

Allmänt Med tillgång till fäkt- och träningshall alla dagar i veckan har FK Chapman, med Fäktgymnasiet som samarbetspartner, fått de bästa förutsättningar en fäktklubb kan tänka sig. Klubben har bra och ändamålsenliga träningslokaler och har till sitt förfogande vår duktiga fäktmästare Ulf Lindholm. Tack vare kontinuerlig tränarutbildning inom klubben har FKC flera goda instruktörer. Våra tränare är: Christian Fridh Johan Lindholm Ola Branje Sasha Seelig Dessutom tjänstgör klubbens duktiga elitfäktare och ungdomar ofta som hjälptränare och sparringpartners.

Resultat Klubben hävdar sig väl i tävlingssammanhang. Förutom en mängd ungdoms- och juniortitlar har

Resultat Klubben hävdar sig väl i tävlingssammanhang. Förutom en mängd ungdoms- och juniortitlar har vi genom Fredrik Nilsson och Magnus Malmgren erövrat 5 Senior -SM på värja och genom Sanne Gars 1 Senior-SM på damflorett. Nordiskt Mästerskap har erövrats av Fredrik Nilsson, Magnus Malmgren och Carin Klar. Eftersom vi har en god och stark ungdomsverksamhet har vi stora förhoppningar om att även i framtiden kunna hävda oss väl i konkurrensen. Antalet medlemmar, aktiva och stödjande, är idag c: a 130.

Interna kändisar Axel Mattsson – tredje året på Fäktgymnasiet. Rankad 2: a i Sverige

Interna kändisar Axel Mattsson – tredje året på Fäktgymnasiet. Rankad 2: a i Sverige i Värja herrar U 20 Irma Ekholm – andra året på Fäktgymnasiet. Rankad 8: a i Sverige i Värja damer U 20 Gunnar Granevik – första året på Fäktgymnasiet. Rankad 5: a i Sverige i Värja herrar U 17 Linn Löfmark – florettfäktare som numera bor i Göteborg, men tävlar för FK Chapman. Rankad 3: a i Sverige i Florett damer både U 23 och seniorer

Föräldragruppen Huvuduppgift att arrangera kioskverksamhet eller fika vid våra tävlingar. FK Chapman arrangerar följande

Föräldragruppen Huvuduppgift att arrangera kioskverksamhet eller fika vid våra tävlingar. FK Chapman arrangerar följande tävlingar: 9 sept – Sydsvenska cupen 17 nov – Klubbmästerskapen (ingen kiosk) 13 dec – Julstöten (barn- och ungdomstävling inom klubben) 10 -12 feb – Fäktmaran 11 april – Påsksmällen (barn- och ungdomstävling inom klubben) 19 -21 maj – Ungdoms SM (STOR TÄVLING!)

Avslutning

Avslutning

Hur kan jag hjälpa till? Våra fantastiska tränare arbetar helt på frivillig basis så

Hur kan jag hjälpa till? Våra fantastiska tränare arbetar helt på frivillig basis så all hjälp som går att få tas tacksamt emot. Vi behöver domare! För att få ställa upp i tävlingar krävs det att klubben har domare som ställer upp. Kontakta tränaren för att få gå utbildning till domare. Klubbens ekonomi är baserad på att vi får in pengar under tävlingarna som vi arrangerar. Då behöver vi hjälpas åt i kiosken, i sekretariat, med att ”stampa” och riva pister etc. Lappar sätts upp när vi behöver er hjälp, men säg bara till om du är sugen på att ta en uppgift i klubben.

Ett stort TACK för att ni tog er tid att lyssna. Lycka till med

Ett stort TACK för att ni tog er tid att lyssna. Lycka till med fäktningen och välkomna till oss!