INIIATIV Gndete crede viseaz i ncearc Walt Disney

  • Slides: 16
Download presentation
INIȚIATIVĂ “Gândește, crede, visează și încearcă. ” Walt Disney

INIȚIATIVĂ “Gândește, crede, visează și încearcă. ” Walt Disney

Rezumat 0. Descrierea Obiectivelor și metodei de predare 1. Ce este inițiativa? 2. Inițiativa

Rezumat 0. Descrierea Obiectivelor și metodei de predare 1. Ce este inițiativa? 2. Inițiativa și Proactivitatea 3. Preconcepții despre Inițiativă 4. Bibliografie

Descrierea Obiectivelor și Conținutului • Obiectivul 1. - De a defini conceptul de inițiativă

Descrierea Obiectivelor și Conținutului • Obiectivul 1. - De a defini conceptul de inițiativă și caracteristicile sale. • Obiectivul 2 - De a explica importanța acționării prin inițiativă la momentul confruntării cu probleme și provocări, ca și de a încuraja încrederea în sine pentru acționarea într-un mod proactiv. • Conținutul: Conceptul de inițiativă, proactivitate

Descrierea metodei de predare – Participantul la această activitate de formare trebuie să citească

Descrierea metodei de predare – Participantul la această activitate de formare trebuie să citească slide-urile cu atenție și să urmeze exercițiile propuse pentru a obține o imagine de ansamblu asupra importanței conținutului propus și a implicării sale în reușita persoanei antreprenorului. – La finalul acestei secțiuni, puteți găsi o serie de exerciții de autoevaluare intenționate să reprezinte o manieră de verificare a conținutului propus.

1. - Inițiativa 1. 1. - Ce este inițiativa? • Atunci când o persoană

1. - Inițiativa 1. 1. - Ce este inițiativa? • Atunci când o persoană face lucrul potrivit fără a trebui să i se spună să facă. Atunci când cineva care se confruntă cu dificultăți acționează și profită de ocaziile pe care alții nu le văd. • La locul de muncă, inițiativa există atunci când o persoană acționează autonom, depășind dificultățile care pot apărea atunci când se dorește să atingă un obiectiv. • Exemplu: La locul de muncă, un tânăr angajat profită de o absență neașteptată a șefului din cauze medicale, acesta luând frâiele și distribuind activitățile, reușind ca ziua de muncă să nu se piardă.

1. - Inițiativa Problemele nu sunt rezolvate atunci când inițiativa personală lipsește. Nu putem

1. - Inițiativa Problemele nu sunt rezolvate atunci când inițiativa personală lipsește. Nu putem experimenta dezvoltarea personală fără inițiativă și nu ne putem exprima potențialul dacă nu avem încredere în sine, psihologică și fizică. Baza inițiativei este încrederea în sine. ?

1. - Inițiativa Problemele nu sunt rezolvate atunci când inițiativa personală lipsește. Nu putem

1. - Inițiativa Problemele nu sunt rezolvate atunci când inițiativa personală lipsește. Nu putem experimenta dezvoltarea personală fără inițiativă și nu ne putem exprima potențialul dacă nu avem încredere în sine, psihologică și fizică. Baza inițiativei este încrederea în sine. Inițiativă Încredere în sine

2. - Inițiativa Puncte esențiale care diferențiază o persoană caracterizată de inițiativă: § Arată

2. - Inițiativa Puncte esențiale care diferențiază o persoană caracterizată de inițiativă: § Arată încredere în reușita acțiunilor și planurilor pe care el/ea le propune. § Acționează în mod proactiv. Caută oportunități pe care alții nu le vadă, pentru a oferi soluții. § Are încredere în alții și lucrează în cooperare cu aceștia. § Utilizează diferite abordări la situațiile noi și se adaptează rapid și eficient. § Își formează ideile pentru a fi utile ei/lui și celorlalți. § Atunci când el/ea se confruntă cu un eveniment neprevăzut, ia decizii sau transmite recomandări atunci când este necesară o soluție rapidă. § El/ea se poate înșela, dar cel puțin el/ea a încercat să ofere ajutor.

2. - Inițiativa este legată foarte mult de creativitatea și inovația antreprenorului, ca și

2. - Inițiativa este legată foarte mult de creativitatea și inovația antreprenorului, ca și de procesul decizional "Din cauza complexității sporite a societăților noastre, antreprenorii au nevoie de personal capabil să gestioneze ambiguitatea și incertitudinea, gestionând noile provocări cu inițiativă, luând decizii adecvate și sustenabile, evaluând impactul și consecințele acestora. Nu este doar ceea ce caută antreprenorii, ci și ceea ce necesită modul nostru de viață de la fiecare dintre noi. Indiferent dacă vă place sau nu, este de așteptat ca orice persoană să ia decizii privitoare la fiecare alegerea din viața lui/ei ".

2 - Inițiativa este un element vital al Proactivității Proactivitatea nu semnifică doar luarea

2 - Inițiativa este un element vital al Proactivității Proactivitatea nu semnifică doar luarea inițiativei, ci și asumarea responsabilității pentru a face lucrurile să se întâmple, deciderea la ce moment dorim să le facem și cum le vom face. Semnifică asumarea responsabilității și controlarea tuturor situațiilor de viață într-un mod activ și non-pasiv. Proactivitatea este exact acest aspect. Modul în care alegem. Capacitatea de a analiza situațiile, de a le anticipa și de a le transforma. Un mod de a face cu mult timp înainte ca problemele să apară sau indicarea soluțiilor adecvate la acestea, odată ce au devenit evidente. Persoanele proactive: Acționează prin reflectare meticuloasă și valori selectate: multe lucruri se pot întâmpla în jurul lor, dar aceștia controlează cu calm modul în care doresc să reacționeze la respectivii stimuli. Își concentrează eforturile pe cercul de influență: sunt concentrați pe acele lucruri cu privire la care pot face ceva. Energia lor este pozitivă, astfel extinzându-le cercul de influență.

Obiceiul proactivității este opus lipsei de acțiune începând de la determinism. Bariera principală împotriva

Obiceiul proactivității este opus lipsei de acțiune începând de la determinism. Bariera principală împotriva proactivității este considerentul că nu se poate face nimic…pentru că Determinismul genetic, de exemplu “nu pot face nimic pentru că m-am născut fără capacitatea de a învăța limba engleză…” Determinismul de mediu, de exemplu “nu pot face față forțelor exterioare care sunt mai puternice decât mine. ”

Prin proactivitate, problemele nu dispar…. dar putem controla § Problemele cu care ne putem

Prin proactivitate, problemele nu dispar…. dar putem controla § Problemele cu care ne putem confrunta cu o atitudine pozitivă deoarece depind de noi sunt reduse. § În cadrul problemelor în care atitudinea pozitivă nu este suficientă, menținem o poziție pasivă, în general mai rea, iar situația noastră este înrăutățită.

Persoanele proactive: 1. Iau inițiativa: Fac lucrurile să se întâmple 2. Acționează: Nu lasă

Persoanele proactive: 1. Iau inițiativa: Fac lucrurile să se întâmple 2. Acționează: Nu lasă alte persoane să acționeze pentru ele 3. Utilizează limbajul proactiv spre deosebire de cel reactiv 4. Se concentreze pe cercul de influență (care poate fi controlat) 5. Își asumă un angajament și își mențin angajamentele

Limbajul reactiv versus Limbajul proactiv REACTIV • • Nu pot face nimic Sunt așa

Limbajul reactiv versus Limbajul proactiv REACTIV • • Nu pot face nimic Sunt așa de Mă enervează Ei nu mă lasă Trebuie să fac asta Nu pot Trebuie Dar dacă… PROACTIV • • Să analizăm alternativele Să alegem o altă abordare Îmi pot controla sentimentele Pot elabora o prezenta eficientă Voi alege un răspuns adecvat Aleg Prefer Orice se întâmplă

Persoanele proactive: 1. Caută permanent noi oportunități. 2. Marchează obiective eficiente orientate spre schimbare.

Persoanele proactive: 1. Caută permanent noi oportunități. 2. Marchează obiective eficiente orientate spre schimbare. 3. Anticipează și previn problemele. 4. Fac lucruri diferite sau acționează diferit. 5. Acționează și se aventurează în ciuda incertitudinii. 6. Perseverează și persistă în eforturile lor. 7. Obțin rezultate tangibile din moment ce sunt orietanți spre obținerea rezultatelor.

Bibliografie • Diamond Building, CEU Fundación San Pablo. Máster en Coaching. • Rovira, J.

Bibliografie • Diamond Building, CEU Fundación San Pablo. Máster en Coaching. • Rovira, J. M. P. , & García, X. M. (2014). Competencia en autonomía e iniciativa personal. Alianza Editorial. • Sánchez, J. M. S. , Martínez, J. G. , Sánchez, A. A. , & Santamaría, U. D. (2012). Empresa e iniciativa emprendedora. Mc. Graw Hill.