I Ferenc Jzsef Ifjkora Ferenc Jzsef fherceg desapja

  • Slides: 9
Download presentation
I. Ferenc József

I. Ferenc József

Ifjúkora Ferenc József főherceg édesapja Habsburg–Lotaringiai Ferenc Károly főherceg (1802– 1878) volt, édesanyja a

Ifjúkora Ferenc József főherceg édesapja Habsburg–Lotaringiai Ferenc Károly főherceg (1802– 1878) volt, édesanyja a Wittelsbach-házból született Zsófia Friderika bajor királyi hercegnő, főhercegné (1805– 1872). Ferenc József a család első gyermekeként született. 1848 tavaszán Radetzky tábornagy császári seregében harcolt Észak-Itáliában

Mikor a forradalom átterjedt a fővárosokra is, Ferdinánd lemondott unokaöccse, Ferenc József javára, akit

Mikor a forradalom átterjedt a fővárosokra is, Ferdinánd lemondott unokaöccse, Ferenc József javára, akit 1848. december 2 -án, Olmützben Ausztria császárává kiáltottak ki. Ferdinánd lemondatására már korábban előkészületeket tettek, ugyanis a magyar hadmozgások ellen nem tudtak nyílt támadást indítani, mivel Ferdinánd szentesítette az áprilisi törvényeket, esküt tett a magyar alkotmányra, így annak betartását számon kérhették rajta. Ferdinándot emellett gyengeelméjűnek is tartották, így alkalmatlan volt az uralkodásra. Ferenc József még csak 18 éves volt. Trónra kerülésében nagy szerepe volt anyjának, az ambiciózus és erélyes Zsófia bajor királyi hercegnő fáradhatatlan intrikáinak. Ferdinánd lemondása után öccse, Ferenc Károly főherceg következett volna a trónöröklésben, de felesége, Zsófia főhercegnő erélyes fellépése nyomán ő maga is lemondott trónigényéről fia, Ferenc József javára.

1867. Június 8 -án, pompás körülmények között koronázták magyar királlyá. A szertartás annyira bonyolult

1867. Június 8 -án, pompás körülmények között koronázták magyar királlyá. A szertartás annyira bonyolult volt, hogy előtte el kellett azt próbálni. A budai Mátyás-templomban felcsendülő Koronázási misét Liszt Ferenc erre az alkalomra szerezte, de ő maga nem volt elég előkelő személy ahhoz, hogy meghívják a szertartásra.

Ferenc Józsefet az esztergomi érsek és Andrássy Gyula miniszterelnök koronázta meg. Egy pillanatra a

Ferenc Józsefet az esztergomi érsek és Andrássy Gyula miniszterelnök koronázta meg. Egy pillanatra a király felesége, Erzsébet jobb vállát is megérintették a Szent Koronával, ezzel magyar királynévá vált.

Trónörökösök hada Ferenc József családját sok tragédia érte, ami nemcsak egy személy, hanem egy

Trónörökösök hada Ferenc József családját sok tragédia érte, ami nemcsak egy személy, hanem egy ország tragédiáját is jelentette. Egyetlen fia, Rudolf trónörökös 1889 -ben öngyilkosságot követett el a mayerlingi vadászkastélyban, miután megölte szeretőjét, a 17 éves Vetsera Mária bárókisasszonyt. Az uralkodó feleségét, Erzsébetet egy anarchista merénylő, Luigi Lucheni ölte meg Genfben. Rudolf trónörökös

Ferenc József halála, idős korából fakadóan nem jelentett váratlan hírt. 1916. november 20 -án

Ferenc József halála, idős korából fakadóan nem jelentett váratlan hírt. 1916. november 20 -án heveny rosszullétre panaszkodott; légcsőhurut-gyulladásából tüdőgyulladás lett, de az öregemberként is makacs uralkodó orvosai kérlelésére sem volt hajlandó felhagyni a megszokott, rutinszerűvé vált munkával. Halálának napján, november 21 -én hajnalban 38, 1 °Cos láza ellenére már fél négykor íróasztalánál ült.

Ebéd után már 39, 5 fokos lázat mértek, de dolgozott tovább, rendületlenül. Este hétkor

Ebéd után már 39, 5 fokos lázat mértek, de dolgozott tovább, rendületlenül. Este hétkor ágyba fektették a már méltatlankodni is alig képes, nagybeteg császárt. Álmában halt meg, este kilenc után öt perccel, 86 éves korában.

György Ivett

György Ivett