GRKOPERSIJSKI RATOVI 499 449 PRE N E PERSIJA

  • Slides: 6
Download presentation
GRČKO-PERSIJSKI RATOVI (499 -449 PRE N. E. ) PERSIJA Persija je bila najmoćnije I

GRČKO-PERSIJSKI RATOVI (499 -449 PRE N. E. ) PERSIJA Persija je bila najmoćnije I najjače carstvo na Starom istoku. Takođe su zauzimali deo Evrope I Afrike.

Grčki polisi u ratovima � Grčki polisi su se ujedinili u borbi protiv Persijanaca

Grčki polisi u ratovima � Grčki polisi su se ujedinili u borbi protiv Persijanaca sa željom da očuvaju svoju slobodu. Na čelu grčkih polisa bili su Spartanci i Atinjani.

Uzrok, povod i posledice � Uzrok napadanja Persijanaca na Grke bio je da prošire

Uzrok, povod i posledice � Uzrok napadanja Persijanaca na Grke bio je da prošire svoje carstvo ka zapadu. Povod je bio ustanak Jonaca uz pomoć Atinjana, a posledice su slabljenje Persije i jačanje Atine ( to je uzrok peloponeskog rata) � � jonski ustanak se desio zbog surovosti vladara Darija

Maratonska bitka � U prvoj polovini V veka p. n. e. Darije je održao

Maratonska bitka � U prvoj polovini V veka p. n. e. Darije je održao pohod na maratonskom polju blizu Atine. Atinjani pod vođstvom sjajnog i iskusnog vođe Miltijada, suprotstavili su se brojno jačim Persijancima.

Bitka kod termopilskog klanca � Deset godina nakon maratonske bitke Darijev sin Kserks I

Bitka kod termopilskog klanca � Deset godina nakon maratonske bitke Darijev sin Kserks I organizovao je novi pohod na Grčku. Spartanski kralj Leonida poveo je odred najbolji spartanski odred od 300 vojnika. Nakon 4 ili 5 pokušaja da ih savladaju uspeli su uz pomoć izdajice koji im je pokazao drugi put da im dođu sa leđa. Bitka kod termopilskog klanca završava se kišom strela namenjenih Spartancima.

Kraj grčko-persijskih ratova � Posle poraza Spartanaca Kserks i Persijanci krenuli su ka Atini.

Kraj grčko-persijskih ratova � Posle poraza Spartanaca Kserks i Persijanci krenuli su ka Atini. Atinjani su se povukli i sa nevericom gledali Kserksa kako pali i uništava Atinu. U bici kod Salamine grčka flota uništava persijsku, a naredne godine i kod Plateje. Persijanci poraženi vraćaju se svojim kućama i tako se završava Grčko-persijski rat.