GGY 201 GAYRMENKUL GELTRME VE GAYRMENKUL EKONOMSNE GR

  • Slides: 9
Download presentation
GGY 201 GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİNE GİRİŞ Prof. Dr. Harun TANRIVERMİŞ - Doç.

GGY 201 GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİNE GİRİŞ Prof. Dr. Harun TANRIVERMİŞ - Doç. Dr. Yeşim TANRIVERMİŞ Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ q. Gayrimenkul sektörünün ekonomisi q Gayrimenkul – inşaat sektörü

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ q. Gayrimenkul sektörünün ekonomisi q Gayrimenkul – inşaat sektörü ilişkisi q Gayrimenkul Makroekonomisi: Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), milli gelir ve kişi başına gelir, büyüme, sabit sermaye yatırımları, istihdam ve diğer makro ölçütlerdeki değişimin değerlendirilmesi. q Gayrimenkul Mikroekonomisi: Hanelerin serveti ve gelirharcamaları, zevkler, lokasyon, yoğunluk, kamu düzenlemeleri ve etkileri q Servetin analizi: maddi ve finansal varlıklar, mekan-varlık piyasası karşılaştırması: 4Ç (4 Q) matematiği ve etkileri.

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o. Varlıkların [toplam milli servetin] %55 -60’ı gayrimenkul sektöründe.

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o. Varlıkların [toplam milli servetin] %55 -60’ı gayrimenkul sektöründe. o Dünya Bankasına göre dünyada servetin % 70’e yakın kısmı gayrimenkul sektöründe (arazi ve gayrimenkulde). o Arazi (doğal kaynaklar)? – GSYİH’nın bir parçası değildir (arazi insan yapısı değil, orijinal), ancak servetin bir parçası. o Muhasebe veya ölçüm zorlukları [genellikle defter-piyasa değeri karşılaştırmasının yapılması halinde arada önemli farkın olması]. o Servetin kayıtlı – kayıt dışı olması ve değerleme güçlükleri – uluslararası değerleme standartlarının uygulanmaması ve hatalı değerleme çalışmaları.

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o. Gelir etkisi: GSYH, GSMH, MG ve kişi başına

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o. Gelir etkisi: GSYH, GSMH, MG ve kişi başına GSMH o NACE sınıflama sisteminin analizi ile gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin GSYH içindeki payı ve değişimi o Ekonomide büyüme ile gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde büyüme o Orta gelir tuzağı ve ekonomik büyüme o İstihdam hacmi ve inşaat-gayrimenkul sektörlerinin payları o Sabit sermaye harcamaları ve gayrimenkulün payı o Gayrimenkul varlığı: Toplam varlık (arazi ve konut sayısı), yeni arz ve arz fazlası ile varlık etkisi, o Gayrimenkul alım-satımı, krediler, gayrimenkul değeri, enflasyon ve varlık balonu analizleri o Diğer makroekonomik konular ve değerlendirme

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o. Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH), bir yıl içerisinde bir

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o. Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH), bir yıl içerisinde bir ulusal ekonomide üretilen mal ve hizmetlerin toplam katma değerine, ithalattan elde edilen vergi gelirleri ve net dış alem faktör gelirlerinin eklenmesi ile bulunan bir değerdir. o Bir ulusal ekonominin ulusal sınırlar içinde ve dışında yarattığı bir yıla mahsus en büyük değerdir. GSMH, iki şekilde hesaplanır. Bunlar; nominal GSMH ve reel GSMH. o GSMH hesaplamanın yapıldığı yıl geçerli olan mal ve hizmet fiyatları; yani cari fiyatlar kullanılarak hesap ediliyorsa, içinde enflasyon veya deflasyondan kaynaklanan deformasyonu da taşıyor demektir. Bu nedenle, fiyat hareketlerinin aldatıcı etkisinden temizlemek için ayrıca reel GSMH hesaplanır. o Reel GSMH; belirli bir baz yılın mal ve hizmet fiyatları dikkate alınarak, yani Türkiye için enflasyondan arındırılmış olarak hesap edilen bir GSMH değeridir. o Bir yılın nominal GSMH değeri, enflasyondan, daha doğru bir değişiklikle fiyatlardaki dalgalanmalardan arındırılarak, reel GSMH değerine dönüştürülecek ise, bunun için Deflatör kullanılır.

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o Ekonominin üretim kapasitesinin artıp daha fazla mal ve

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o Ekonominin üretim kapasitesinin artıp daha fazla mal ve hizmet üretilmesine ekonomik büyüme denir ve büyümenin ölçülmesi için milli gelirdeki artış oranının kullanılması gerekir. o Bir ülkede yaşayan insanların yaşam standartlarını sürekli biçimde artırmasının yoludur. o Ekonomik büyüme üretim faktörlerinin miktarının artması ve üretim faktörlerinin verimliliğinin artması yoluyla gerçekleşir. o Ekonomik kalkınma; ekonomik büyümenin ileri bir aşamasıdır. Büyümeye ek olarak; (i) toplumdaki ekonomik, (ii) sosyal ve kültürel yapı değişikliklerini de kapsar.

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o. Büyüme; üretimin ve kişi başına gelirin reel olarak

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o. Büyüme; üretimin ve kişi başına gelirin reel olarak artırılması ve nitelikten çok nicelik bakımından ortaya çıkan değişiklik. o. Ekonomik büyüme, yıldan yıla reel GSMH’daki artışlardır ve bu artışlar bir yıl öncesine oranlanarak bulunur. o Reel GSMH miktarı Y ile gösterilirse, o Brüt Büyüme Hızı= (Y 2017 -Y 2016)/Y 2016

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o GSMH (Gayrisafi milli hasıla): Ülke sınırları içinde o

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNİN EKONOMİSİ o GSMH (Gayrisafi milli hasıla): Ülke sınırları içinde o ülke vatandaşlarının ürettikleri ve yurtdışındaki vatandaşların ürettikleri mal ve hizmetleri kapsar. o GSMH; Üretim, Gelirler ve Harcamalar Yöntemleri ile hesaplanır. o Ülke hudutları içerisinde belirlenmiş bütün hasıla toplamı GSYH olarak belirlenir. o GSYİH (Gayrisafi yurtiçi hasıla): Ülke sınırları içinde üretilen mal ve hizmetlerdir. Buna yabancı yatırımcılarında ürettikleri dahildir. o GSYİH = GSMH-(Dış aleme giden faktör gelirleri) o Dört üretim faktörü olan doğal kaynaklar, emek, sermaye ve girişim üretim faktörlerine dağıtılan rant, ücret, faiz ve kar gelirlerinin toplamı Milli Gelir’i verir. o Milli Gelir, GSMH değerinden amortismanlar ve dolaylı vergiler düşürüldükten sonra bulunan bir değerdir.

Kaynaklar Finans Matematiği, Z. Başkaya ve D. Alper, 2. Baskı, Ekin Kitabevi, Bursa, 2003.

Kaynaklar Finans Matematiği, Z. Başkaya ve D. Alper, 2. Baskı, Ekin Kitabevi, Bursa, 2003. İpotek Karşılığı Menkulleştirilmiş Krediler (İKMEK-MORTGACE), K. Yalçıner, Ankara, 2006. Kadastro Bilgisi, T. Tüdeş ve C. Bıyık, 3. Baskı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik. Mimarlık Fakültesi Yayınları, Genel Yayın No: 174, Fakülte Yayın No: 50, KTÜ Matbaası, Trabzon, 2001. Konut Alanlarının İyileştirilmesinde Toplumsal Bağlam Rolü, Hürriyet Öğdül, Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul, 1999. Land Estate Management, J. Nix, P. Hill, N. Williams and J. Bough, Packard Publishing Limited, Third Edition, Chichester, UK, 1999. Mekanın Politikası, G. Bachelard, Kesit Yayınları, İstanbul, 1996. Real Estate Investment Trusts Handbook, W. K. Kelly, American Law Institute, USA, 1989. Real Estate Principles and Practices, G. Karvel ve M. A. Unger, 9. Edition, South-western Publishing Co. , Ohio, USA, 1991. Yatırım Projelerinin Düzenlenmesi Değerlendirilmesi ve İzlenmesi, O. Güvemli, Atlas Yayın Dağıtım Yayın No: 7, İstanbul, 2001.