GGY 201 GAYRMENKUL GELTRME VE GAYRMENKUL EKONOMSNE GR

  • Slides: 9
Download presentation
GGY 201 GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİNE GİRİŞ Prof. Dr. Harun TANRIVERMİŞ - Doç.

GGY 201 GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİNE GİRİŞ Prof. Dr. Harun TANRIVERMİŞ - Doç. Dr. Yeşim TANRIVERMİŞ Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Piyasa ekonomisi: Ekonomiler, üretimi arttırmak için uzmanlaşmaya ve

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Piyasa ekonomisi: Ekonomiler, üretimi arttırmak için uzmanlaşmaya ve işbölümüne dayanmaktadır. Bu, döviz işlemini kolaylaştıracak para kullanarak piyasalarda mal ve hizmet alışverişini gerektirir. Birçok pazar, milyonlarca bireysel merkezi olmayan ekonomik kararları koordine eder. o Pazar ekonomisi terimi, yaptıkları seçimlerden yalnızca alıcıların ve satıcıların sorumlu olduğu bir sistem anlamına gelir. Serbest piyasa, malların ve hizmetlerin dağılımını ve dağıtımını belirlemek için fiyatlara mutlak bir güç verir. Bu fiyatlar emtialar için arz ve talep güçleri tarafından belirlenir. o Emtia fiyatları, arz ve talep güçleri tarafından belirlenir. o Hükümetin piyasa ekonomisindeki rolü, kanun ve düzeni kontrol etmek ve savunma gibi belirli "kamu malları" sağlamakla sınırlıdır.

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Komuta ekonomisi: Kaynakların komuta ekonomisi veya planlı ekonomide

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Komuta ekonomisi: Kaynakların komuta ekonomisi veya planlı ekonomide hükümet tarafından Karl Marx’ın kaynakların daha eşit ve daha adil bir şekilde dağılımını sağlayacağına inandığı şekilde tahsis edildiği sistemdir. Ancak rekabetin ve kararları yönlendirecek fiyatların olmadığı merkezi planlı ekonomilerde, pek çok problem ve birçok mal sıkıntısı ortaya çıktı, çünkü planlamacıların tahminleri zayıftır. o Eski SSCB ülkelerinde genellikle temel ihtiyaç eksiklikleri mevcut iken, az sayıda insanın istediklerinde de fazla mal üretimi yapılmıştır. Devlet istihdamı garantilediğinden, çok çalışmak için nispeten yetersiz teşvik yapmış, sonuç olarak gizli işsizlik yaşanmıştır.

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Karma ekonomi: Bazı nispeten az gelişmiş toplumlarda davranışın

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Karma ekonomi: Bazı nispeten az gelişmiş toplumlarda davranışın gelenek ve göreneklerle belirlenebileceği halde, bütün ekonomiler merkezi kontrol ve piyasa tespitinin bir karışımına sahiptir. o Özel sektör, özel şahsa ait ve ulusal üretimin yaklaşık ¾’ünden sorumlu olan firmaları kapsar. Hükümet mülkiyet ve sözleşme kanunları yapar ve bu kanunları uygulamak için mahkemeler yoluyla yasa ve düzeni sağlar. o Hükümet, yoksulluğun sebep olduğu zorluklardan insanları korumak gibi serbest piyasanın çok iyi çalışmadığı alanlarda piyasa başarısızlığını düzeltmek için müdahale eder. Güvenlik gibi bazı kamu mallarının tedariki hükümet tarafından yapılır.

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Devlet daireleri, yerel yönetimleri ve özerk kamu kurumlarını

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Devlet daireleri, yerel yönetimleri ve özerk kamu kurumlarını kapsayan kamu sektörü önemli olup, bunların GSYİH içindeki payları iktidardaki siyasi partinin eğilimlerine göre değişir. o Fiyat, istihdam veya ekonomik büyüme seviyeleri gibi makroekonomik hedefleri etkilemek için hükümetlerin ekonomilere müdahale etmesi yaygın bir uygulamadır. o Özellikle hükümet, piyasa ekonomisinin doğasında olan istikrarsızlığı, konjoktürel dalgalanmaları ve durgunluklarla ilgilenmekte (doğrudan kontrol ettiği) ki, kamu sektörü ne kadar büyük hacme sahip ise, hükümetin etkileme gücü daha kolay olur. Bu nedenlere bağlı olarak hükümetin katılımı büyük ölçüde değişse de, bütün modern ekonomiler karma ekonomi niteliğini az veya çok gösterirler.

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Sürdürülebilir kalkınma: Kaynak tahsis kararların zamanla verimli biçimde

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Sürdürülebilir kalkınma: Kaynak tahsis kararların zamanla verimli biçimde dağıtılması zorludur. o Kuşaklararası kaynak dağılımı sorunu; mevcut neslin gelecek nesillerin gereksinimlerini de hesaba katması gerektiğini düşünen çevreciler tarafından kuşaklararası eşitlik ilkesi ile gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeksizin, mevcut neslin gereksinimlerini karşılayan kalkınma olarak tanımlanabilecek sürdürülebilir kalkınma ilkesinin temel taşı olmuştur.

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Kaynakların zamanla verimli ve adil biçimde nasıl tahsis

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Kaynakların zamanla verimli ve adil biçimde nasıl tahsis edilebileceği konusunda farklı görüşler vardır. o Serbest piyasa görüşü, kişisel çıkarın sürdürülebilirliği sağlayacağını savunmakta ve kaynaklar kıtlaştıkça, ikame edilenlerin korunması ve geliştirilmesini teşvik ederek fiyatları yükselecektir. o Sosyal verimlilik görüşü, yalnızca tüketicilerin ve üreticilerin özel çıkarlarının değil, karar vermede sosyal maliyetler ve faydaların da dikkate alınması gerektiğini savunur. Bu yaklaşımda, gelecek kuşaklara ve sürdürülebilirliğe daha fazla önem verilebilir.

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Ekonomik sistemler, neyin üretileceğini ve üretmenin en etkili

EKONOMİK SİSTEM VE GAYRİMENKUL EKONOMİSİ o Ekonomik sistemler, neyin üretileceğini ve üretmenin en etkili yolunu belirlemelidir. Piyasa ekonomileri, kaynak tahsisi için fiyat sistemine güvenirler ve başa çıkması gereken piyasa başarısızlığı örnekleri olmasına rağmen, genellikle bunu çok verimli yaparlar: o topluluk malları (veya kamu malları) o eksik rekabet o eksik bilgi o dışsallıklar o istikrarsızlık.

Kaynaklar Finans Matematiği, Z. Başkaya ve D. Alper, 2. Baskı, Ekin Kitabevi, Bursa, 2003.

Kaynaklar Finans Matematiği, Z. Başkaya ve D. Alper, 2. Baskı, Ekin Kitabevi, Bursa, 2003. İpotek Karşılığı Menkulleştirilmiş Krediler (İKMEK-MORTGACE), K. Yalçıner, Ankara, 2006. Kadastro Bilgisi, T. Tüdeş ve C. Bıyık, 3. Baskı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik. Mimarlık Fakültesi Yayınları, Genel Yayın No: 174, Fakülte Yayın No: 50, KTÜ Matbaası, Trabzon, 2001. Konut Alanlarının İyileştirilmesinde Toplumsal Bağlam Rolü, Hürriyet Öğdül, Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul, 1999. Land Estate Management, J. Nix, P. Hill, N. Williams and J. Bough, Packard Publishing Limited, Third Edition, Chichester, UK, 1999. Mekanın Politikası, G. Bachelard, Kesit Yayınları, İstanbul, 1996. Real Estate Investment Trusts Handbook, W. K. Kelly, American Law Institute, USA, 1989. Real Estate Principles and Practices, G. Karvel ve M. A. Unger, 9. Edition, South-western Publishing Co. , Ohio, USA, 1991. Yatırım Projelerinin Düzenlenmesi Değerlendirilmesi ve İzlenmesi, O. Güvemli, Atlas Yayın Dağıtım Yayın No: 7, İstanbul, 2001.