DENEYSEL TASARIM DENEYSEL TASARIM Deneysel tasarmda yaratc ve

  • Slides: 14
Download presentation
DENEYSEL TASARIM

DENEYSEL TASARIM

DENEYSEL TASARIM Deneysel tasarımda; yaratıcı ve yenilikçi düşünebilme becerisi ve düşündüklerini somut bir biçimde

DENEYSEL TASARIM Deneysel tasarımda; yaratıcı ve yenilikçi düşünebilme becerisi ve düşündüklerini somut bir biçimde hayata geçirebilme becerisi en çok istenilen ve ihtiyaç duyulan gereksinimler arasındadır.

DENEYSEL TASARIM 20. yy. ’ın başlarında, alışılmış anlatım biçimlerini dışlayarak yeni bir sanatsal dil

DENEYSEL TASARIM 20. yy. ’ın başlarında, alışılmış anlatım biçimlerini dışlayarak yeni bir sanatsal dil oluşturmak amacında olan sanatçılar tarafından kullanılan deneysel sözcüğü, zamanla tasarım kullanılmaya başlanmıştır. alanlarında da

DENEYSEL TASARIM Deneysel sözcüğü; genellikle toplumsal ve kültürel anlamdaki değişimlerin farkında olan ve bu

DENEYSEL TASARIM Deneysel sözcüğü; genellikle toplumsal ve kültürel anlamdaki değişimlerin farkında olan ve bu konulara vurgu yapan kişilerin çalışmalarını ifade etmek için kullanılmaktadır.

DENEYSEL TASARIM Giyim tasarımı alanı daima sanatsal hareketlerden etkilenmiş, bu etkileşim özellikle 20. yüzyılda

DENEYSEL TASARIM Giyim tasarımı alanı daima sanatsal hareketlerden etkilenmiş, bu etkileşim özellikle 20. yüzyılda özgür bir tasarım anlayışının şekillenmesinde belirleyici olmuştur.

DENEYSEL TASARIM Modernizmin ışığında XX. yüzyılın gelmesi ile birlikte klasik sanat anlayışının yerini giderek

DENEYSEL TASARIM Modernizmin ışığında XX. yüzyılın gelmesi ile birlikte klasik sanat anlayışının yerini giderek modern sanat anlayışına bırakması her alanda köklü değişikliklerin yaşandığı dönemi beraberinde getirmiştir. Moda kavramı sanatla birlikte anılmaya başlamış, sanat ve moda etkileşimi yoğun olarak gündeme gelmiştir.

DENEYSEL TASARIM Teknolojinin gelişmesi ve endüstrinin kendini her geçen gün yenilemesiyle sanatçılar yeni bir

DENEYSEL TASARIM Teknolojinin gelişmesi ve endüstrinin kendini her geçen gün yenilemesiyle sanatçılar yeni bir dünyayı keşfetmeye başlamıştır. Gelenekselleşmiş sanat akımlarına tepki olarak modern sanat adı altında ortaya çıkan Fovizm, Ekspresyonizm, Kübizm, Fütürizm, Dadaizm ve Sürrealizm (Gerçeküstücülük) gibi akımları benimseyen sanatçılar kendilerini akademinin sınırlarından kurtararak özgürlüklerinin izlerini taşıyan eserler meydana getirmişlerdir. ve

DENEYSEL TASARIM Giyim tasarımında farklılık arayışının ve deneysel tavrın ilk belirgin örneklerinin Sürrealizm ile

DENEYSEL TASARIM Giyim tasarımında farklılık arayışının ve deneysel tavrın ilk belirgin örneklerinin Sürrealizm ile görülmeye başladığı söylenebilir. Sürrealizmin, “var olmayanı yorumlama, düşünceyi özgür ve özgün bir anlatım diliyle somutlaştırma eylemi” olması bakımından deneyselliği tasarım sürecinin bir parçası olarak konusunda önemli rol oynadığını söylemek mümkündür. görmek

DENEYSEL TASARIM 21. yy’lın ilk yarısında gelişen ve “ sıradan olanı, yeni ve çoğunlukla

DENEYSEL TASARIM 21. yy’lın ilk yarısında gelişen ve “ sıradan olanı, yeni ve çoğunlukla da rahatsız edici bir bağlama yerleştirerek yıkıma uğratma deneyimi ” olarak da tanımlanan Sürrealizmin, giyim alanında alışılagelmiş olana alternatif oluşturması bakımından farklıya /yeniye ulaşma noktasında önemli bir adım olduğu söylenebilir.

DENEYSEL TASARIM Tasarımcılar sanat eserlerinden ilham almış ve sanatçılar da tasarımcılar ile ortak çalışmalara

DENEYSEL TASARIM Tasarımcılar sanat eserlerinden ilham almış ve sanatçılar da tasarımcılar ile ortak çalışmalara imza atmıştır.

DENEYSEL TASARIM Lisa Shaparelli, 1920’li yıllardan 30’lara uzanan süreçte, Sürreal ressam Salvador Dali ile

DENEYSEL TASARIM Lisa Shaparelli, 1920’li yıllardan 30’lara uzanan süreçte, Sürreal ressam Salvador Dali ile birlikte çalıştı. Shaparelli, farklı teknik arayışlarında bulunmasının yanı sıra giysi üzerinde alışılanın dışında hacim kullanımları denemiştir.

DENEYSEL TASARIM Dali’nin tablosunun giysi uygulaması olarak ifade edilebilecek ‘çekmece elbise ’ de bedenden

DENEYSEL TASARIM Dali’nin tablosunun giysi uygulaması olarak ifade edilebilecek ‘çekmece elbise ’ de bedenden dışarı doğru uzanan açık çekmeceler bulunmaktadır. Elbisenin dış yüzeyine hacimli şekilde iskelet görüntüsü işlenmiş olan elbise de Shaparelli’nin bu alanda yaptığı uygulamalardan biridir. Bu örnekler, dönemin giyim anlayışı için farklı, deneysel ve yenilikçi olarak kabul edilebilecek niteliktedir.

DENEYSE L TASARIM Elsa Schiaparelli ve Salvador Dali'nin birlikte tasarladıkları 'Skeleton Dress‘ (İskelet Elbise)

DENEYSE L TASARIM Elsa Schiaparelli ve Salvador Dali'nin birlikte tasarladıkları 'Skeleton Dress‘ (İskelet Elbise)

KAYNAKÇA ■ 20. YY. DAN GÜNÜMÜZE GİYİM TASARIMINDA DENEYSEL YAKLAŞIMLAR, İrem SABANUÇ GÖNÜL, Yeşim

KAYNAKÇA ■ 20. YY. DAN GÜNÜMÜZE GİYİM TASARIMINDA DENEYSEL YAKLAŞIMLAR, İrem SABANUÇ GÖNÜL, Yeşim BAĞRIŞEN, idil, 2016, Cilt 6, Sayı 28, Volume 6, Issue 28 ■ GERÇEKÜSTÜCÜLÜĞÜN YENİLİKÇİ GİYİM MODASINA ETKİLERİ, Şöhret AKTEPE, İkbal ÇETİN, idil, 2019, cilt / volume 8, sayı / issue 54