Den radikale kjnnsideologien Temamte 2 En liten ordliste

  • Slides: 18
Download presentation
Den radikale kjønnsideologien Temamøte 2

Den radikale kjønnsideologien Temamøte 2

En liten ordliste Noen vanlige ord og begreper i samlivsdebatten 1. Seksuell orientering/legning handler

En liten ordliste Noen vanlige ord og begreper i samlivsdebatten 1. Seksuell orientering/legning handler om hvem vi blir seksuelt tiltrukket av og forelsket i. 2. Kjønnsidentitet: En persons selvopplevde kjønn, det vil si hva vedkommende føler seg som. 3. Kjønnsuttrykk: Måten man uttrykker sitt kjønn på gjennom f. eks. klær, kroppsspråk, frisyre, stemme og sosial atferd. 4. Transperson: En person som helt eller delvis ikke identifiserer seg med det biologiske kjønnet en er født med. - Noen får en medisinsk diagnose som bekrefter dette, f. eks. «kjønnsdysfori» eller «kjønnsinkongruens» , og disse blir gjerne omtalt som transseksuelle. Noen av dem får kjønnsbekreftende/ kjønnskorrigerende hormonbehandling og eventuelt kirurgi.

Den radikale kjønnsideologien 1) ALT ER NATURLIG OG NORMALT. I den nye tenkningen om

Den radikale kjønnsideologien 1) ALT ER NATURLIG OG NORMALT. I den nye tenkningen om kjønn og samliv er alle kjønnsuttrykk, alle kjønnsidentiteter og alle seksuelle orienteringer helt sidestilte: Hetero, homo, bi, poly, pan, trans, osv. – alt vurderes som like naturlig, normalt og etisk høyverdig for barn og ungdom, for voksne og for samfunnet. 2) KJØNN ER FLEKSIBELT. Betydningen av kjønn, betydningen av mann og kvinne, og av far og mor er opphevet. Kjønnsidentitet er ikke fastlagt, men kan endres. Det finnes mange kjønn. 3) IDEALET. All seksualitet, alle typer samliv og alle seksuelle handlinger som er frivillige mellom likeverdige personer, vurderes positivt. Idealet er et grenseløst mangfold. 4) VOKSENPERSPEKTIV. Fokus ligger på voksnes ønsker, krav og behov. Barns rettigheter snakkes det lite om.

Et eksempel på den nye kjønnstenkningen: Endring av juridisk kjønn 1. Juni 2016: «Lov

Et eksempel på den nye kjønnstenkningen: Endring av juridisk kjønn 1. Juni 2016: «Lov om endring av juridisk kjønn» . Gjelder alle. Egenmelding. Så ofte man vil fra 16 år. 2. Ingen rådgivning, ingen medisinsk diagnose, ingen behandling eller kjønnsoperasjon for å skifte kjønn. 3. Barn ned til 6 år kan skifte juridisk kjønn, dersom begge foreldre er enige. 4. Like rettigheter og plikter som alle andre med samme juridiske kjønn. Kvinne med mannskropp, mann med kvinnekropp. Juridisk mann kan føde barn.

Bakgrunn og drivkrefter 1. BAKGRUNN Gnostisismen. Åndens frigjøring fra kroppens begrensninger. Opplysningstiden på 1700

Bakgrunn og drivkrefter 1. BAKGRUNN Gnostisismen. Åndens frigjøring fra kroppens begrensninger. Opplysningstiden på 1700 -tallet: Frigjøring fra naturens begrensninger på ulike livsområder. Det uavhengige, frie og selvstendige mennesket. Eksistensialismen: Betydningen av det personlige valg. Heidegger, Beauvoir … Én konsekvens: Kjønn og seksualitet løsrives fra biologi og den fysiske virkelighet. Frihet til å velge/definere sin egen identitet uavhengig av biologi. «Den seksuelle revolusjon» på ‘ 60 -tallet. Etisk relativisme. «Alt er relativt. » 2. QUEER / SKEIV IDEOLOGI Omfattende og radikal kjønnsideologi. Tradisjonelle oppfatninger om kjønn og seksualitet blir forkastet. Dekonstruksjon og normkritikk. Man plukker fra hverandre (de-konstruerer) tradisjonelle normer, strukturer og tenkemåter. Biologi er uviktig. Ideologi, følelser og personlige preferanser har prioritet. 3. AKTØRENE Kjønnsforskningsmiljøer på universitetene. Aktivister. Aktørene påvirker politikere og lovgivning, journalister og populærkultur, lærere og helsepersonell, - og folk flest.

Tre faser i norsk homo- og kjønnskamp 1. AKSEPT : ca 1950 - 1993

Tre faser i norsk homo- og kjønnskamp 1. AKSEPT : ca 1950 - 1993 Homoseksuell atferd må bli akseptert og anerkjent som lovlig, legitim og etisk høyverdig. 2. LIKESTILLING: 1993 – 2008 1993: Partnerskapsloven. Den var tilnærmet identisk med ekteskapsloven. 2008: Den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. 2017: Likekjønnet vigsel i Den norske kirke. 3. DOMINANS: ca 2010 Den radikale kjønnsideologien blir stadig mer dominerende i skole og kultur, media og samfunn. Tradisjonelle normer og klassisk kristen seksualetikk blir motarbeidet og marginalisert, forkastet og fordømt.

Litt info om lesbiske og homofile 1. HVEM? Like forskjellige som alle andre. Ingen

Litt info om lesbiske og homofile 1. HVEM? Like forskjellige som alle andre. Ingen ensartet gruppe. De fleste er sympatiske og hyggelige folk som lever vanlige og meningsfylte liv. I gjennom-snitt har de bedre utdannelse og lønn enn resten av befolkningen. Noen sliter med svak psykisk helse. Noen er aktivister som fremmer en homo-politisk agenda i samfunnet, men de fleste gjør det ikke. Noen lever i parforhold, andre gjør det ikke. En del er kristne, andre ikke. 2. HVOR MANGE? Nasjonal levekårsundersøkelse publisert av Statistisk Sentralbyrå i 2010: ” 1, 2 prosent klassifiserte seg som homofile, lesbiske eller bifile. ” Undersøkelser i Sverige, Canada og England gir liknende tall. EKTESKAP: 20. 949 par inngikk ekteskap i Norge i 2018. 330 par var av samme kjønn, og ca 90 av disse ble viet i Den norske kirke.

To sentrale aktører 1. «Senter for tverrfaglig kjønnsforskning» ved Universitetet i Oslo. Har lagt

To sentrale aktører 1. «Senter for tverrfaglig kjønnsforskning» ved Universitetet i Oslo. Har lagt det akademiske og filosofiske grunnlaget. I 4 -årsperioden 2008 -2011 fikk senteret 56 millioner kroner fra Norges Forskningsråd. 2. «FRI – foreningen for kjønnsog seksualitetsmangfold» (tidligere LLH). En aktiv og velorganisert interesseorganisasjon og lobbygruppe med nære kontakter til media og politikere. Aktøren med størst innflytelse i dag. Foreningen har i overkant av 3. 000 medlemmer på landsplan.

En politisk og offentlig aktør: LHBT-senteret Nasjonalt kunnskapssenter for seksuell orientering og kjønnsidentitet 1.

En politisk og offentlig aktør: LHBT-senteret Nasjonalt kunnskapssenter for seksuell orientering og kjønnsidentitet 1. LHBT-senteret er en avdeling i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), opprettet i 2011. Senteret ønsker å være «en pådriver for lhbtiq-perspektivet i utvikling av ny politikk» . 2. LHBT-senterets visjon: «Et samfunn med full aksept, respekt og åpenhet, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller kjønnskarakteristika. » 3. LHBT-senteret arbeider i nær kontakt med ulike offentlige organer, med Foreningen Fri og med andre organisasjoner. 4. LHBT-senterets har en innholdsrik nettside: www. lhbt. no. 5. LHBT-senteret deler årlig ut ca 11 millioner kroner i støtte til en rekke prosjekter i ulike organisasjoner.

Foreningen FRIs navnehistorikk 1953: «Det norske Forbundet av 1948» ble stiftet. 1992: Nyorganisert med

Foreningen FRIs navnehistorikk 1953: «Det norske Forbundet av 1948» ble stiftet. 1992: Nyorganisert med nytt navn: «Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring» (LLH) 2008: Skiftet navn til «Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner» (LLH) 2016: Skiftet navn til «FRI – Foreningen for kjønnsog seksualitetsmangfold»

Momenter i Foreningen FRIs Politiske plattform «Det finnes et mangfold av kjønn. » «FRI

Momenter i Foreningen FRIs Politiske plattform «Det finnes et mangfold av kjønn. » «FRI mener at alle former for kjønn er likeverdige og skal være likestilte. » «FRI mener at alle former for seksuelle relasjoner eller handlinger som er basert på respekt, likeverd og samtykke er positivt. » (Vår utheving) «FRI mener at barn må gis god informasjon om kjønn og seksualitet fra tidlig alder og møtes med respekt for sin seksualitet, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk. »

 «Verken antall eller kjønn» Lederen av Foreningen Fri i et avisintervju: «Alle samlivsformer

«Verken antall eller kjønn» Lederen av Foreningen Fri i et avisintervju: «Alle samlivsformer har lik verdi, og vår vedtatte politikk er at det verken er antall personer eller kjønn som skal avgjøre hva slags verdi samlivsformen har. » «Vi må åpne opp de trange normene, og det må være opp til hver enkelt hva de velger. » (Uthevede ord i sitatene finnes ikke i originalteksten. ) Polyamorøse forhold: «Samliv og seksuelle relasjoner mellom flere enn to personer. » Slike samlivsformer er en del av mangfoldet som Foreningen Fri støtter.

Utdrag av Foreningen FRIs «Familiepolitisk strategi» : «Verdimessig utgangspunkt for FRIs arbeid: » •

Utdrag av Foreningen FRIs «Familiepolitisk strategi» : «Verdimessig utgangspunkt for FRIs arbeid: » • «FRI legger til grunn at det er nærheten i relasjoner som først og fremst definerer en familie, ikke genetikk, blodsbånd, seksuell, polyamorøs eller romantisk relasjon, kjønn eller kjønnsuttrykk. Familiebegrepet er ikke statisk. » • «FRI skal arbeide for at familiebegrepet ikke defineres ut ifra religiøse eller kulturelle forestillinger om hva en familie er, eller ut ifra hetero-normative forståelser av familien og av foreldre. » (Uthevningene står ikke i originalen. )

lt «Rosa a k e n e rs u k m o n n

lt «Rosa a k e n e rs u k m o n n je G ingen n re o F r å n » e s n ta e komp et sitt om p a k s d u b d e m n in I FR tskjønns- og seksualite ulike mangfold på mange kl skoler n i – r e a n re a s n n fu m sa blir rs u k e ll A r. e g a h e rn og ba finansiert av staten.

Skeive dager og Pride-parader ● ARRANGØR. Foreningen FRI er arrangør eller medarrangør av de

Skeive dager og Pride-parader ● ARRANGØR. Foreningen FRI er arrangør eller medarrangør av de fleste «Skeive Dager» og Pride-parader på forskjellige steder i Norge. ● PROFIL. Arrangementene presenteres som støtte til homofile, og som en feiring av kjærlighet og mangfold. ● LEGITIMERING. I praksis fungerer arrangementene i stor grad som en anerkjennelse og legitimering av den radikale kjønnsideologien som Foreningen FRI står for. ● REGNBUE-FLAGGET. Symbol for seksuelt mangfold, ikke mangfold i generell forstand. Det har det gjort siden 1978.

Hvordan forholde seg til den radikale kjønnsideologien? • SKEIV IDEOLOGI ER UHOLDBAR. Vi må

Hvordan forholde seg til den radikale kjønnsideologien? • SKEIV IDEOLOGI ER UHOLDBAR. Vi må avvise den uholdbare troen på at seksualitet, fruktbarhet og foreldreskap ikke hører sammen, og at kjønn er en sosial konstruksjon uten biologisk basis. Samtidig må vi møte enkeltmennesker med kristen nestekjærlighet. • GUDS DESIGN. Vi må ta på alvor at Skaperens design for familie, ekteskap og barn er den mest barnevennlige og bærekraftige modellen, basert på biologiske realiteter. • BARN OG UNGE. Vi må lære våre barn og unge hva som er den bibelske forståelsen av kjønn og seksualitet, ekteskap og familie. • BØNN. Vi må hjelpe hverandre til å møte den radikale kjønnsideologien i bønn – «tro mot sannheten i kjærlighet» (Ef 4, 15). Vi er kalt til å avsløre tankesystemer, verdier, filosofier og moralnormer som kolliderer med Guds vilje, og samtidig elske våre medmennesker. • TROENS PRIS. Vi må venne oss til at troen på Jesus som Herre og Mester kan ha en pris, i tråd med det Jesus lærte sine etterfølgere.

Til taleren: Fem gode råd 1. NOTATFELTET under hvert lysbilde. I notatfeltet under alle

Til taleren: Fem gode råd 1. NOTATFELTET under hvert lysbilde. I notatfeltet under alle Power. Point-lysbildene finnes det tips og ekstra momenter til taleren. Les disse nøye og velg ut de elementene du ønsker å inkludere i undervisningen. Du kan gjøre notatfeltet større ved å dra i øvre kant av notatfeltet mens du venstreklikker på musa. 2. UTSKRIFT av notatfeltet. Du kan printe ut teksten i notatfeltene ved å velge Notatsider når du har klikket på Skriv ut. Der kan du også velge hvilke notatsider du vil skrive ut, og om du vil ha liggende eller stående papirretning. 3. LES TEKSTEN på veggen med én gang. Når du i undervisningen klikker deg framover i Power. Point-presentasjonen, bør du alltid lese ny tekst høyt straks den blir vist på veggen/lerretet. Hvis du ikke gjør det, vil folk sitte og lese teksten på veggen/lerretet mens du snakker om noe annet. Dette er uheldig for konsentrasjonen og utbyttet. 4. HOPP FRAM OG TILBAKE blant lysbildene. Du kan enkelt hoppe til et lysbilde hvor som helst i presentasjonen ved å skrive inn det tallet på tastaturet som angir plasseringen av bildet, og deretter klikke på Enter-tasten. Hvis du f. eks. vil hoppe til lysbilde nr 8 i presentasjonen din, klikker du 8 på tastaturet og deretter på Enter. 5. SLÅ AV BILDET på veggen. Når du vil si noe som ikke handler om det som står på Power. Point-bildet på veggen, kan du velge å slå av bildefremvisningen. Trykk B-tasten på tastaturet for å få svart skjerm, eller L-tasten for å få hvit skjerm. Trykk på samme tast for å komme tilbake til lysbildet. Hvis du bruker en fjernkontroll, har de som regel en knapp med samme funksjon.