de Ion Luca Caragiale CLASA a Va 1

  • Slides: 10
Download presentation
de Ion Luca Caragiale CLASA a V-a 1

de Ion Luca Caragiale CLASA a V-a 1

L U T X E T A L T E A D G O

L U T X E T A L T E A D G O L DIA L U T X E T A L V I T A R NA

VORBIREA DIRECTĂ ŞI VORBIREA INDIRECTĂ

VORBIREA DIRECTĂ ŞI VORBIREA INDIRECTĂ

Vorbirea directă înseamnă reproducerea întocmai a cuvintelor personajelor. VORBIREA INDIRECTĂ ÎNSEAMNĂ REPRODUCEREA, PRIN POVESTIRE,

Vorbirea directă înseamnă reproducerea întocmai a cuvintelor personajelor. VORBIREA INDIRECTĂ ÎNSEAMNĂ REPRODUCEREA, PRIN POVESTIRE, A CELOR SPUSE DE PERSONAJE.

TRECEREA DIN VORBIRE DIRECTĂ ÎN VORBIRE INDIRECTĂ se face prin : Ø Ø Ø

TRECEREA DIN VORBIRE DIRECTĂ ÎN VORBIRE INDIRECTĂ se face prin : Ø Ø Ø folosirea verbelor de declaraţie: a spune, a zice, a răspunde, a întreba, a ameninţa, a mărturisi, a declara, a gândi, a afirma, a nega etc. În transformarea vorbirii directe în vorbire indirectă se recomandă să se păstreze – pe cât posibil – cuvintele vorbitorului în ordinea în care au fost spuse. În vorbirea indirectă nu se folosesc linia de dialog, semnele citării şi nici două puncte

EXEMPLIFICARE VORBIRE DIRECTĂ “- Nu ştii ce ştrengar se face. . . şi deştept.

EXEMPLIFICARE VORBIRE DIRECTĂ “- Nu ştii ce ştrengar se face. . . şi deştept. . . ” VORBIRE INDIRECTĂ Madam Popescu se adresează musafirului spunându-i că Ionel s-a făcut ştrengar şi foarte deştept. . .

EXEMPLIFICARE VORBIRE DIRECTĂ “ – Nu ţi-am spus să nu te mai apropii de

EXEMPLIFICARE VORBIRE DIRECTĂ “ – Nu ţi-am spus să nu te mai apropii de maşină când face cafea , că dacă teaprinzi , moare mama? Vrei să moară mama? ” VORBIRE INDIRECTĂ Mama îi atrage atenţia copilului să nu se apropie de maşina când face cafea , căci se poate întâmpla să ia foc. O asemenea întâmplare i-ar putea provoca moartea.

TEMĂ DE LUCRU ÎN CLASĂ VORBIRE DIRECTĂ VORBIRE INDIRECTĂ “ – Nu vă supără

TEMĂ DE LUCRU ÎN CLASĂ VORBIRE DIRECTĂ VORBIRE INDIRECTĂ “ – Nu vă supără fumul de ţigară? întreb eu pe Musafirul o întreabă pe madam Popescu dacă nu - Vai de mine ! La noi o supără fumul de ţigară. se fumează. . . Bărbatul Aceasta îi răspunde că în meu fumează. . . şi casă soţul ei fumează şi , dumnealui. . . mi se pare , că şi băiatului îi că-i cam place.

TEMĂ PENTRU ACASĂ Treceţi următorul fragment dialogat în vorbire indirectă : - - A!

TEMĂ PENTRU ACASĂ Treceţi următorul fragment dialogat în vorbire indirectă : - - A! zic eu, şi dumnealui? Da, da , dumnealui! să-l vezi ce caraghios e cu ţigara-n gură , să te prăpădeşti de râs. . . ca un om mare. . . A! asta nu e bine, domnule maior – zic eu, tutunul este o otravă. . . Dar tu de ce tragi? Mă-ntrerupe maiorul lucrând cu lingura în cheseaua de dulceaţă.

Material didactic realizat de prof. Janetta Bratila Liceul Pedagogic “Spiru Haret “ Focsani

Material didactic realizat de prof. Janetta Bratila Liceul Pedagogic “Spiru Haret “ Focsani