CMLENN FADE ETT ANLAM ZELLKLER 1 Tanm Cmleleri

  • Slides: 10
Download presentation
CÜMLENİN İFADE ETTİĞİ ANLAM ÖZELLİKLERİ

CÜMLENİN İFADE ETTİĞİ ANLAM ÖZELLİKLERİ

1. Tanım Cümleleri Bir varlığın veya kavramın ne olduğunu belirten cümlelere tanım cümlesi denir.

1. Tanım Cümleleri Bir varlığın veya kavramın ne olduğunu belirten cümlelere tanım cümlesi denir. Tanım cümleleri “Bu nedir? ”, “Bu kimdir? ” sorularına cevap verir. Tanımlar genelde nesneldir fakat tanım cümleleri öznel de olabilir. Örnekler » Ünlü kişilerin kendi yaşamlarını anlattıkları yazılara otobiyografi denir. (Nesnel tanım) » İş, oluş, durum bildiren sözcüklere fiil adı verilir. (Nesnel tanım) » Gözler, kalpteki duyguları yansıtan aynadır. (Öznel tanım)

2. Öneri (Tavsiye) Cümleleri Bir sorunu çözmek veya daha iyiye ulaşmak için görüş ve

2. Öneri (Tavsiye) Cümleleri Bir sorunu çözmek veya daha iyiye ulaşmak için görüş ve düşüncelerin öne sürüldüğü cümlelerdir. Örnekler » Daldaki elmayı almak için merdiven kullanmalısın. » Yolculuğa çıkarken yanına bir kitap al ki canın sıkılmasın. » Bu işe sabırlı yaklaşmanız daha doğru olacak. » Kilolarından kurtulmak istiyorsan düzenli spor yapmalısın. » Konuyu iyice anlamak istiyorsan, önce tekrar et, sonra da bol soru çöz.

3. Varsayım Cümleleri Gerçekleşmemiş bir olayın gerçekleşmiş gibi ya da gerçekleşmiş bir olayın hiç

3. Varsayım Cümleleri Gerçekleşmemiş bir olayın gerçekleşmiş gibi ya da gerçekleşmiş bir olayın hiç gerçekleşmemiş gibi kabul edildiği cümlelerdir. Varsayım anlamı taşıyan yargılarda genellikle “tut ki, diyelim ki, farz edelim, düşün ki, …dığını düşünelim” gibi ifadelere yer verilir. Örnekler » Diyelim ki bu uçağa yetişemedin. » Bir an için rüyalarının gerçekleştiğini düşün. » Tut ki puanın yetmedi ve üniversiteye giremedin. » Farz et ki sınavı kazanamadın, ne yapacaksın?

4. Eleştiri Cümleleri ØBir yapıtın, bir insanın veya bir durumun doğru ya da yanlış

4. Eleştiri Cümleleri ØBir yapıtın, bir insanın veya bir durumun doğru ya da yanlış yönlerini belirten cümlelerdir. ØEleştiri, olumlu eleştiri ve olumsuz eleştiri olmak üzere ikiye ayrılır. ØBeğeniler olumlu eleştiri, yergiler ise olumsuz eleştiridir. ØAynı cümle içinde hem olumlu hem de olumsuz eleştiriye yer verilebilir. Örnekler » Konuları açık ve anlaşılır bir dille ele almış. » Hakem, son maçı çok iyi yönetti. Yukarıdaki cümlelerde hoşa giden yönler belirtildiğinden olumlu eleştiri yapılmıştır. » Bu firmanın ürünleri eskisi kadar kaliteli değil. » Kimi öyküleri, öykü olmaktan çok köşe yazısıdır. Yukarıdaki cümlelerde de hoşa gitmeyen, eksik görülen yönler belirtildiğinden olumsuz eleştiri yapılmıştır.

5. Öz Eleştiri Cümleleri Bir kişinin kendi davranışları üzerinde yürüttüğü yargıları içeren cümlelerdir. 1.

5. Öz Eleştiri Cümleleri Bir kişinin kendi davranışları üzerinde yürüttüğü yargıları içeren cümlelerdir. 1. tekil kişi ile çekimlenir. Örnekler » Zamanı iyi kullanmadığım için sınavda başarısız oldum. » On dört yaşına geldim ama hâlâ güzel yazmayı öğrenemedim. » Düşünmeden konuşarak arkadaşımın kalbini kırdım. 6. Uyarı Cümleleri Kişi ya da kişileri yanlış davranışlardan uzak tutmak için bir konu, sorun ya da olumsuz bir durum ile ilgili ikaz ve hatırlatmaları içeren cümlelerdir. Örnekler » Kışın zincir takmadan yola çıkmayın. » Üzerime bu kadar gelmeyin. » Dilini tutmayı öğrenemezsen etrafında kimsecikler kalmaz.

7. Tasarı Cümleleri Gelecekte yapılması planlanan işlerin belirtildiği cümlelerdir. Örnekler » Önümüzdeki ay tatile

7. Tasarı Cümleleri Gelecekte yapılması planlanan işlerin belirtildiği cümlelerdir. Örnekler » Önümüzdeki ay tatile çıkmayı düşünüyorum. » Yeni kitabımda farklı bir konu işleyeceğim. » Bu işin altından başarıyla kalkmayı amaçlıyoruz. 8. Tahmin Cümleleri Akla, sezgilere, gözlemlere veya birtakım verilere dayanarak, olacak bir şeyi önceden kestirebilme sonucunda ortaya çıkan cümlelerdir. Örnekler » Annem meraktan patlıyordur şimdi. » Gökyüzü bulutlarla doldu, yağmur yağabilir. » Şu anda öğretmen derse başlamıştır.

9. Olasılık (İhtimal) Cümleleri Gerçekleşmesi kesin olmayan bir olayın veya bir durumun ortaya çıkmasının

9. Olasılık (İhtimal) Cümleleri Gerçekleşmesi kesin olmayan bir olayın veya bir durumun ortaya çıkmasının beklenilmesi, umut edilmesi ile ilgili cümlelerdir. Örnekler » Tatilde Karabük’e gidebiliriz. » Kim bilir belki yarın, belki yarından da yakın. » Sanıyorum o konu anlatılmadı. v Olasılık cümleleri ile tahmin cümleleri arasındaki fark şudur: Olasılık anlamlı cümlelerde “ikilem” söz konusudur. Yani bahsedilen şey için “Öyle de olabilir, böyle de olabilir. ” anlamı hakimdir. Tahmin anlamlı cümlelerde bu “ikilemi” görmeyiz. Tahmin anlamlı cümlelerde tecrübelerden hareketle “emin oluş” havası vardır. Olasılık anlamlı cümlelere göre, tahmin anlamlı cümlelerde “kesinlik anlamı” daha yoğundur.

10. Abartma Cümleleri Bir şeyi olduğundan çok veya az göstererek anlatan cümlelerdir. Örnekler »

10. Abartma Cümleleri Bir şeyi olduğundan çok veya az göstererek anlatan cümlelerdir. Örnekler » Adam o kadar zayıf ki üflesek uçacak. » Ağlamaktan gözlerinin yaşı kurumuştu. » Pire kadar boyuyla bana kafa tutuyor. 11. İkilem (Kararsızlık) Cümleleri Herhangi bir konuyla ilgili olarak karar verememeyi ifade eden cümlelerdir. Örnekler » Acaba kazağı buradan mı alsam, yoksa öteki mağazadan mı? » Tiyatroya mı gitsem, sinemaya mı? » Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık.

12. Yaklaşık Cümleleri ØGerçek değeri ya da miktarı değil, ondan az fazla ya da

12. Yaklaşık Cümleleri ØGerçek değeri ya da miktarı değil, ondan az fazla ya da eksik bir niceliği gösteren, tahmini bir değerlendirme yapılarak bulunma anlamına gelmektedir. Ø‘’Aşağı yukarı, yaklaşık, hemen, civarında…’’ sözleriyle verilir. Örnekler » Bir çöl aşağı yukarı 25 mm’den az yağış alan yer olarak tanımlanır. » Antarktika’ya düşen yıllık ortalama yağış da hemen aynıdır. Yaklaşık değer bildiren sözcük ya da eklerin birlikte aynı cümlede kullanılan anlatım bozukluğu nedenidir. » Aşağı yukarı beş yaşlarında bir çocuk kaybolmuş.