CEZA MUHAKEMES SJELER YARGILAMA MAKAMI HAKM MAHKEME DDA

  • Slides: 10
Download presentation
CEZA MUHAKEMESİ SÜJELERİ

CEZA MUHAKEMESİ SÜJELERİ

YARGILAMA MAKAMI HAKİM- MAHKEME İDDİA MAKAMI KAMUSAL İDDİA MAKAMI: Cumhuriyet Savcısı BİREYSEL İDDİA MAKAMI:

YARGILAMA MAKAMI HAKİM- MAHKEME İDDİA MAKAMI KAMUSAL İDDİA MAKAMI: Cumhuriyet Savcısı BİREYSEL İDDİA MAKAMI: Katılan Av. Vekil SAVUNMA MAKAMI BİREYSEL SAVUNMA MAKAMI: Şüpheli/Sanık KAMUSAL-TEKNİK SAVUNMA MAKAMI: Av. Müdafi

İDDİA MAKAMI KAMUSAL İDDİA MAKAMI CUMHURİYET SAVCISI

İDDİA MAKAMI KAMUSAL İDDİA MAKAMI CUMHURİYET SAVCISI

Bir suçun işlendiğini öğrenen Cumhuriyet savcısının görevi MADDE 160. - (1) Cumhuriyet savcısı, ihbar

Bir suçun işlendiğini öğrenen Cumhuriyet savcısının görevi MADDE 160. - (1) Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar. (2) Cumhuriyet savcısı, maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için, emrindeki adli kolluk görevlileri marifetiyle, şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altına almakla ve şüphelinin haklarını korumakla yükümlüdür.

Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri MADDE 161. - (1) Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya

Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri MADDE 161. - (1) Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya emrindeki adli kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabilir; yukarıdaki maddede yazılı sonuçlara varmak için bütün kamu görevlilerinden her türlü bilgiyi isteyebilir. (2) Adli kolluk görevlileri, elkoydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri emrinde çalıştıkları Cumhuriyet savcısına derhal bildirmek ve bu Cumhuriyet savcısının adliyeye ilişkin bütün emirlerini gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür. (3) Cumhuriyet savcısı, adli kolluk görevlilerine emirleri yazılı; acele hallerde, sözlü olarak verir. Sözlü emir, en kısa sürede yazılı olarak da bildirilir.

Kamu davasını açma görevi MADDE 170 - (1) Kamu davasını açma görevi, Cumhuriyet savcısı

Kamu davasını açma görevi MADDE 170 - (1) Kamu davasını açma görevi, Cumhuriyet savcısı tarafından yerine getirilir. (2) Soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, bir iddianame düzenler

KAMUSAL İDDİA MAKAMI CUMHURİYET SAVCISI TARAFINDAN İŞGAL EDİLİR. Bir suçun işlendiğini öğrenen Cumhuriyet savcısı

KAMUSAL İDDİA MAKAMI CUMHURİYET SAVCISI TARAFINDAN İŞGAL EDİLİR. Bir suçun işlendiğini öğrenen Cumhuriyet savcısı ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar. Cumhuriyet savcısı, maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için, emrindeki adli kolluk görevlileri marifetiyle, şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altına almakla ve şüphelinin haklarını korumakla yükümlüdür.

BİREYSEL İDDİA MAKAMI MAĞDUR ve KATILAN

BİREYSEL İDDİA MAKAMI MAĞDUR ve KATILAN

SAVUNMA MAKAMI ŞÜPHELİ ve SANIK

SAVUNMA MAKAMI ŞÜPHELİ ve SANIK

Şüphelinin veya sanığın müdafi seçimi Şüpheli veya sanık, soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir

Şüphelinin veya sanığın müdafi seçimi Şüpheli veya sanık, soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla müdafiin yardımından yararlanabilir; kanuni temsilcisi varsa, o da şüpheliye veya sanığa müdafi seçebilir. Şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir. Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir. Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır.