CEZA MUHAKEMES HUKUKUNUN AMACI Ceza muhakemesi hukuku tarihsel

  • Slides: 5
Download presentation
CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNUN AMACI Ceza muhakemesi hukuku, tarihsel gelişimi boyunca üç ayrı amaç izlemiştir:

CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNUN AMACI Ceza muhakemesi hukuku, tarihsel gelişimi boyunca üç ayrı amaç izlemiştir:

1 - Aydınlanma dönemine kadar olan aşamada ceza muhakemesi hukukunun konusu ceza mahkûmiyetini (cezalandırmayı

1 - Aydınlanma dönemine kadar olan aşamada ceza muhakemesi hukukunun konusu ceza mahkûmiyetini (cezalandırmayı ve mahkûm edilmeyi) haklı gösterecek deliller oluştur. Cezanın ağırlığı delillerin ispat gücüne bağlı olduğu için en önemli delil “ikrar” (itiraf) dı. İkrar elde edilinceye kadar işkence yapılabileceği kabul edilmiştir.

2 - Aydınlanma döneminde egemen olan özgürlükçü akımın etkisiyle ceza muhakemesi hukukunun amacı devlet

2 - Aydınlanma döneminde egemen olan özgürlükçü akımın etkisiyle ceza muhakemesi hukukunun amacı devlet iktidarının kötüye kullanılmasına ve yargıçların keyfiliğine karşı sanığı korumak olmuştur. Suçluluğu sabit olmadıkça sanığın masum sayılacağı (suçlu sayılamayacağı/masumiyet - suçsuzluk karinesi) kabul edilmiştir.

-Günümüzde Ceza Yargılaması Birinci anlayış tamamen toplumu korumayı, ikinci anlayış ise tamamen bireyi korumayı

-Günümüzde Ceza Yargılaması Birinci anlayış tamamen toplumu korumayı, ikinci anlayış ise tamamen bireyi korumayı amaçlamıştır. Günümüzde ceza muhakemesi hukuku, bir yandan suç işleyenleri tespit ederek cezalandırmak suretiyle toplum menfaatlerini korumaya çalışırken diğer yandan da sanığın menfaatlerini korumak ve suçsuzların cezalandırılmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Bu denge, ancak gerçeğin ortaya konulmasıyla olanaklıdır.

GERÇEĞİN ARAŞTIRILMASINDA UYULMASI GEREKEN İLKELER -Gerçek hukuki yollarla araştırılmalıdır. Deliller hukuka uygun yöntemlerle elde

GERÇEĞİN ARAŞTIRILMASINDA UYULMASI GEREKEN İLKELER -Gerçek hukuki yollarla araştırılmalıdır. Deliller hukuka uygun yöntemlerle elde edilmelidir. (CMK m. 206/f. 2, a) -İşkence yasaktır ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. (CMK m. 148) -Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir (CMK m. 217/ f. 2) -Gerçeğin araştırılması çabuklaştırılmalıdır ancak adalet çabukluğa feda edilmemelidir. (Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir. Anayasa m. 141/4)