CADRU DIDACTIC MILITARU NICOLETA MARILENA LICEUL DE ARTE

  • Slides: 10
Download presentation
CADRU DIDACTIC: MILITARU NICOLETA MARILENA LICEUL DE ARTE ”IONEL PERLEA”, SLOBOZIA, IALOMIȚA Proiect e.

CADRU DIDACTIC: MILITARU NICOLETA MARILENA LICEUL DE ARTE ”IONEL PERLEA”, SLOBOZIA, IALOMIȚA Proiect e. Twinning ZERO POLLUTION IS OUR PLANET’S SOLUTION Parteneri: Polonia, Spania, Italia, Serbia, Portugalia, Turcia Grup țintă: elevi de gimnaziu Durata proiectului: 1 an An școlar: 2019 -2020 Număr participanți: 222 de elevi, 16 cadre didactice Elevi din România: 30 participanți indirecți ( activități în școală, la clasă) 15 participanți în twinspace ( activități desfășurate exclusiv online în perioada martie-iunie)

Motivație: dorința de a face mai cunoscută acțiunea e. Twinning și modul în care

Motivație: dorința de a face mai cunoscută acțiunea e. Twinning și modul în care proiectele e. Twinning contribuie la dezvoltarea celor opt competențe cheie din profilul de formare al elevului. Scopul: conștientizarea impactului acțiunilor omului asupra mediului și planetei. Obiective: - Dezvoltarea abilității de comunicare în limba engleză - Dezvoltarea abilității de a lucra în 4 -5 echipe multinaționale cu scopul de a identifica 2 -3 soluții la probleme de mediu discutate - Utilizarea a 3 -4 instrumente online noi cu scopul de a crea 3 -4 produse colaborative - Crearea unor seturi de întrebări/afirmații/strofe/ poezii despre mediu și diverse probleme ecologice, ușor integrabile în curriculum

1. Comunicarea în limba maternă – proiectul a avut ca obiectiv exprimarea unor puncte

1. Comunicarea în limba maternă – proiectul a avut ca obiectiv exprimarea unor puncte de vedere legate de mediul înconjurător, de ceea ce pot face tinerii pentru a se implica activ în problemele de mediu/din comunitate. Elevii din echipele naționale au discutat în limba română în cadrul ședințelor de lucru sau în grupurile create cu acest scop. 2. Comunicarea în limba străină - Proiectul a fost conceput pentru a dezvolta abilitatea de a comunica în limba engleză atât în scris cât și oral. Sarcinile de lucru au fost concepute în limba engleză iar elevii au comunicat în limba proiectului atât în secțiunea forum cât și în timpul conferinței online. Ideea de bază este că elevii exersează ceea ce învață la școală și devin mai conștienți de ceea ce pot face.

3. Competența matematică, științifică și tehnologică - Sarcina de lucru ”Calculează amprenta ta asupra

3. Competența matematică, științifică și tehnologică - Sarcina de lucru ”Calculează amprenta ta asupra mediului” a provocat echipele naționale și internaționale la un exercițiu de analiză, interpretare de date și comparare a rezultatelor obținute. Elevii au completat un chestionar online și apoi au încărcat rezultatele obținute. Ei au comparat valorile obținute și au discutat despre asemănările și deosebirile constatate. Pentru elevii din România acest exercițiu a fost în premieră iar propunerea lor a fost de a-l relua și cu alți colegi, la nivelul liceului pentru a obține o imagine mult mai complexă asupra modului în care activitatea de zi cu zi a omului afectează mediul.

4. Competența digitală – elevii au lucrat cu diverse instrumente online pentru a realiza

4. Competența digitală – elevii au lucrat cu diverse instrumente online pentru a realiza sarcinile de lucru propuse. De exemplu, pentru a se prezenta partenerilor de proiect, ei au folosit prezentările Google și au conceput o prezentare colaborativă, ajutându-se reciproc pentru a încărca poze sau a redacta textele în limba engleză. De asemenea, ei au învățat să lucreze cu Padlet, un instrument care permite colaborare online. Elevii pot încărca poze, videoclipuri, documente legate de tema de proiect – exemple de poluare în jurul nostru. Colegii de proiect pot da feedback postării, pot lăsa comentarii sau sugestii ceea ce transformă instrumentul de lucru într-un instrument interactiv. Ei au folosit Kahoot! și Quizizz pentru a crea jocuri despre mediul înconjurător și au propus aceste jocuri atât colegilor din liceu cât și colegilor din țările participante. La jocul Kahoot! vorbim din nou de colaborare internațională pentru că elevii au lucrat pe Forum pentru a face sugestiile de întrebări pentru joc.

Padlet- prezentare comună de exemple din comunitate 5. A învăța să înveți – elevii

Padlet- prezentare comună de exemple din comunitate 5. A învăța să înveți – elevii au lucrat individual și în echipe pentru a găsi diverse informații despre problemele de mediu vizate ( consum de apă, natură și biodiversitate, agenți ai poluării). Ei au folosit surse online pe care le-au verificat ca fiind surse bune de învățare – să aparțină unor organizații de mediu recunoscute internațional. 6. Competențe sociale și civice – proiectul s-a axat pe munca în echipă, pe rezolvarea unor sarcini de lucru prin colaborare națională și internațională. Elevii au planificat sarcini de lucru ținând cont de timpul disponibil pe care îl aveau colegii din alte țări, au negociat diverse aspecte de proiect cum ar fi alegerea celui mai bun logo sau a celui mai bun motto pentru proiect. Ei au învățat că munca în echipă înseamnă respect față de părerile celor implicați și sprijin la nevoie. Activitățile de proiect s-au desfășurat și în perioada pandemiei, elevii susținându-se reciproc prin mesaje de încurajare și planificând activități pentru perioada martie - iunie.

7. Spirit de inițiativă și antreprenoriat – proiectele e. Twinning nu implică prezentarea unor

7. Spirit de inițiativă și antreprenoriat – proiectele e. Twinning nu implică prezentarea unor sarcini de lucru de către profesori și rezolvarea lor de către elevi. Aici, procesul este diferit – elevii sunt cei încurajați să facă sugestii de activități și să propună diverse instrumente de lucru online. Ei sunt implicați permanent în activitatea de planificare a sarcinilor de proiect și decid ce sarcină de proiect este rezolvată și cum. Profesorii sunt cei care îi sprijină și îi sfătuiesc sau le oferă sugestii din care elevii aleg în funcție de ce vor să atingă cu activitatea aleasă. De exemplu, elevii au ales opțiunea de a crea jocuri online pentru a învăța diverse lucruri legate de mediu și probleme de mediu vizate. În perioada pandemiei, martie –iunie, elevii au luat inițiativa de a avea un schimb de mesaje de încurajare și au stabilit ce pași urmau să parcurgă pentru a finaliza proiectul cu succes.

8. Sensibilizare și exprimare culturală – proiectul a inclus două sarcini de proiect foarte

8. Sensibilizare și exprimare culturală – proiectul a inclus două sarcini de proiect foarte interesante din acest punct de vedere. Ambele sarcini au implicat colaborarea în echipe multinaționale pentru a obține produse comune ce pot fi transferate către alte discipline și activități extracurriculare. Cântecul proiectului – fiecare echipă a propus o strofă care să ilustreze părerile elevilor. Strofele au fost discutate în cadrul conferinței online și a fost stabilită o variantă finală. Echipa de România a folosit pozele din proiect, a creat linia melodică și a conceput videoclipul care ulterior a fost încărcat pe canalul de You. Tube Erasmus al liceului nostru. Gânduri despre natură – un document colaborativ în care elevii au scris curiozități despre natură și au scris texte imaginânduși că ei sunt natura în acel moment. Ei au folosit Flipbook PDF pentru a combina cele două documente colaborative. Documentul poate fi folosit la mai multe ore din curriculum-ul național.

Munca în echipă pentru a obține produse comune ( în colaborare multinațională) și conceptul

Munca în echipă pentru a obține produse comune ( în colaborare multinațională) și conceptul de Peer Learning sunt două dimensiuni pe care proiectele e. Twinning le ating permanent prin modul în care sunt planificate. Elevii sunt mai sigur pe ei, mai atenți la modul în care folosesc limba engleză, se susțin unii pe alții în procesul de rezolvare a sarcinilor de proiect și învață să respecte puncte de vedere diferite. În același timp, proiectul a putut fi utilizat ca instrument pentru a continua învățarea online, într-un mod diferit și mult mai îndrăgit de elevi. Proiectul poate fi folosit atât pentru învățarea sincronă ( având opțiunea de a organiza videoconferințe) cât și învățarea asincronă prin modul de organizare a interfeței de lucru ( pagini de lucru, încărcare de materiale, forum) Chestionar creat în echipa multinațională

Padlet comun exemple Așa DA/ Așa NU Chestionar de final de proiect 1. Efortul

Padlet comun exemple Așa DA/ Așa NU Chestionar de final de proiect 1. Efortul depus în proiect : mediu 60% dintre participanți 2. Contribuția proiectului la dezvoltarea abilităților elevilor : 100 % dintre respondenți au spus că proiectul a contribuit la dezvoltarea abilităților vizate 3. Îmbunătățirea nivelului de limba engleză: 100% dintre respondenți au spus că proiectul a contribuit la dezvoltarea abilității de a comunica în engleză 4. 100% au apreciat participarea în grupuri de lucru multinaționale și și -au exprimat interesul de a învăța prin intermediul proiectelor e. Twinning și de a participa la diverse activități de învățare prin colaborare. 5. Abilitatea de a folosi diverse instrumente web/online : 90%dintre elevi au învățat să folosească Padlet, Google docs și quizizz. IMPACT: - Elevii au venit cu idei de activități pentru planul de acțiune Eco Școala – îmbunătățirea curții școlii și a parcului din apropiere - Mai mulți elevi din școală sunt dornici/motivați să participe la proiecte de acest gen.