AKI EMALARI AKI EMALARI Ak emalar algoritmann grsel

  • Slides: 9
Download presentation
AKIŞ ŞEMALARI

AKIŞ ŞEMALARI

AKIŞ ŞEMALARI Akış şemaları algoritmanın görsel gösterimidir. Akış şeması, program geliştirmeye başlamadan önceki son

AKIŞ ŞEMALARI Akış şemaları algoritmanın görsel gösterimidir. Akış şeması, program geliştirmeye başlamadan önceki son adımdır. Akış şemalarını oluşturmak için kullanılan evrensel simgeler ve bu her bir simgenin anlamı vardır.

AKIŞ ŞEMALARI Akış şemalarını oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır: 1. Yönergeler, simgelerin

AKIŞ ŞEMALARI Akış şemalarını oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır: 1. Yönergeler, simgelerin içine yazılmalıdır. 2. Hatırlatıcı bilgiler simgenin yanına yazılabilir. Böylece akış şeması ek açıklamalı bir şemaya dönüşür. 3. Bir akış şeması her zaman sayfanın başından başlar ve sonuna doğru gider. Eğer bir sayfaya sığmazsa bir ya da daha fazla bağlantı simgesi kullanılarak diğer sayfaya geçilebilir. 4. Akış şemasını çizmek için uygun yazılımlar kullanılırsa daha standart bir görünüm elde edilir. 5. Simgeler, içeriğindeki yazının rahatça okunabileceği kadar büyük yapılmalıdır.

AKIŞ ŞEMASI ÖRNEKLERİ KLAVYEDEN GİRİLEN İKİ SAYININ ÇARPIMINI BULAN PROGRAMIN ALGORİTMASI Başla Birinci Sayıyı

AKIŞ ŞEMASI ÖRNEKLERİ KLAVYEDEN GİRİLEN İKİ SAYININ ÇARPIMINI BULAN PROGRAMIN ALGORİTMASI Başla Birinci Sayıyı gir, s 1 İkinci Sayıyı gir, s 2 Sayıları çarp, sonuc =s 1*s 2 Sonucu göster, sonuc Bitir

AKIŞ ŞEMASI ÖRNEKLERİ KLAVYEDEN GİRİLEN İKİ SAYININ ORTALAMASINI BULAN PROGRAMIN ALGORİTMASI Başla Birinci Sayıyı

AKIŞ ŞEMASI ÖRNEKLERİ KLAVYEDEN GİRİLEN İKİ SAYININ ORTALAMASINI BULAN PROGRAMIN ALGORİTMASI Başla Birinci Sayıyı gir, s 1 İkinci Sayıyı gir, s 2 Ortalamayı hesapla, ort=(s 1+s 2)/2 Sonucu göster, ort Bitir

AKIŞ ŞEMALARI – KARAR YAPILARI Karar yapısı, iki olasılıktan birini seçmek ve ona göre

AKIŞ ŞEMALARI – KARAR YAPILARI Karar yapısı, iki olasılıktan birini seçmek ve ona göre devam etmek için kullanılır. Örneğin; -> Eğer ehliyetin varsa araba kullanabilirsin. -> Eğer yağmur yağacaksa yanına şemsiye almalısın. -> Eğer elektrikler yoksa makineler çalışamaz. -> Eğer telefonun pili biterse telefon kapanır. Bilgisayar karar yapıları olmazsa basit bir hesap makinesi gibi olacaktır. O nedenle karar yapıları çok önemlidir.

KARAR YAPILARI Klavyeden girilen iki sınav puanının ortalamasını bularak ortalama 50’den büyükse öğrencinin dersten

KARAR YAPILARI Klavyeden girilen iki sınav puanının ortalamasını bularak ortalama 50’den büyükse öğrencinin dersten geçip geçmediğini bulan prg. Algoritması. 1. Başla 2. Birinci notu gir, not 1 3. İkinci notu gir, not 2 4. Ortalamayı hesapla, ort=(not 1+not 2)/2 5. Eğer ort>=50 ise sonuç=geçti 6. Değilse sonuc=kaldı 7. Sonucu göster, sonuc 8. Bitir Başla 1. Notu gir, not 1 2. Notu gir, not 2 Bitir ort= (not 1+not 2)/2 ort >= 50 mi? E H Sonucu yaz, «GEÇTİ» Sonucu yaz, «KALDI»

Örnekler 1. Klavyeden girilen bir sayının pozitif ya da negatif olduğunu ekrana yazdıran prg.

Örnekler 1. Klavyeden girilen bir sayının pozitif ya da negatif olduğunu ekrana yazdıran prg. Akış şemasını oluşturunuz. 2. Birbirinden farklı olarak verilen iki adet sayıdan, büyük olanı bulup gösteren algoritma ve akış diyagramını tasarlayınız. 3. Sıcaklık 25 dereceden yüksekse ekrana «SICAK» , düşükse «SOĞUK» yazan prg. Akış şeması.