1 Konu Grsel Antropoloji Tarihi I Grsel Antropoloji

  • Slides: 10
Download presentation
1. Konu Görsel Antropoloji Tarihi I

1. Konu Görsel Antropoloji Tarihi I

Görsel Antropoloji Tarihi I • Görsel antropoloji, antropolojinin diğer alt dalları gibi özgün bir

Görsel Antropoloji Tarihi I • Görsel antropoloji, antropolojinin diğer alt dalları gibi özgün bir tarihsel sürecin sonunda ortaya çıkmıştır. Bu tarihsel sürecin oluşmasında Amerika ve Avrupa’da 19. yüzyılda eşzamanlı olarak ortaya çıkan görüntü teknolojilerinin büyük payı olsa da bu alan, aslında varlığını Jean Rouch’un deyimiyle antropolojinin “çılgın” ustalarına borçludur. Alfred Cort Haddon ve arkadaşı Baldwin Spencer, Franz Boas ve öğrencisi Margaret Mead, Marcel Griaule ve Gregory Bateson. . . Her biri, zorlu iklim koşullarına ve ilk dönemin teknolojisi ile üretilmiş hantal görüntü aygıtlarının bütün güçlüklerine rağmen yapmış oldukları çalışmalarda fotoğraf makinasını ve kamerayı kullandı.

Görsel Antropoloji Tarihi I • Görsel antropoloji, başta etnografik araştırma olmak üzere maddî kültür,

Görsel Antropoloji Tarihi I • Görsel antropoloji, başta etnografik araştırma olmak üzere maddî kültür, müzecilik, medya, iletişim ve sanat gibi daha pek çok konuda çalışan antropologlar için artık vazgeçilmezdir. Her türden görsel dışavurum bu alana dâhil edilse de bu dersin kapsamı görsel antropoloji içinde bugün yaygın olarak kullanılan fotoğraf ve film ile sınırlıdır.

Görsel Antropoloji Tarihi I • Bu dersin temel amacı, görsel antropologların fotoğraf ve film

Görsel Antropoloji Tarihi I • Bu dersin temel amacı, görsel antropologların fotoğraf ve film ile kayıtları sağlanan; kültürel anlam içeren görsel dışavurum, kültürel pratiklerin görsel kayıtları gibi konuları etnografik bir bağlamda nasıl konu edindikleridir. Bu doğrultuda yürütülecek teorik ve uygulamalı çalışmalarla cevaplandırılması düşünülen bazı sorular şunlardır:

 • • Bir fotoğraf veya filmi “etnografik” yapan özellik nedir? Film ve fotoğrafın

• • Bir fotoğraf veya filmi “etnografik” yapan özellik nedir? Film ve fotoğrafın antropoloji ve daha özel olarak etnografi için önemi nedir? Etnografik çalışmada “metin” arasında ne tür bir ayrım vardır? ve “görüntü” “Görsel” olanın merkezde tutulduğu alternatif bir etnografik çalışma mümkün müdür?

 • • Görsel Antropoloji: tanımı, kapsamı, genel antropoloji içindeki yeri. Antropoloji açısından sözlü,

• • Görsel Antropoloji: tanımı, kapsamı, genel antropoloji içindeki yeri. Antropoloji açısından sözlü, yazılı ve görsel sistemler ayrımı. Görsel Etnografi: tanımı, kapsamı, görsel antropoloji içindeki yeri, görsel etnografinin iki temel biçimi olarak etnografik film ve etnografik fotoğraf.

1839’da fotoğraf makinesi icat edildiğinde Avrupa dışı halklara dair var olan bu görme biçimleri’ni

1839’da fotoğraf makinesi icat edildiğinde Avrupa dışı halklara dair var olan bu görme biçimleri’ni 4 devralmakla kalmayıp yerli imgesinin gerçekliği iddiasını bir adım daha ileriye taşıdı. İlk icat edilen fotoğraf makinelerinin hantal yapısından kaynaklı olarak taşınılabilirliği bir kısıtlama olarak kabul edilse de daha sonra geliştirilen modeller, dışarıda kayıt yapabilmeyi ve bu kayıtların baskılarını alabilmeyi olanaklı hale getirmişti. Böylelikle içlerinde gezginlerin, kâşiflerin, askerlerin ve koloni idarecilerinin olduğu bir grup insan du nyanın dört bir tarafından öteki halklara dair göru ntu ler kaydetmeye ve bunları Batı’ya taşımaya başlamışlardı. 19. yu zyılın ikinci yarısı, bu tu r keşifler açısından deyim yerindeyse altın çağ olarak adlandırılabilir.

David Livingstone Doğu Afrika’dan, Harry H. Johnston Kenya ve Uganda’dan, Samuel Bourne Hindistan’dan, Alexander

David Livingstone Doğu Afrika’dan, Harry H. Johnston Kenya ve Uganda’dan, Samuel Bourne Hindistan’dan, Alexander M. Kellas Himalaya’dan, Everard Im Thurn İngiliz Guanası’ndan, Hermann Burchardt Yemen’den çok sayıda fotoğrafın Avrupa’ya taşınmasına neden olmuşlardı. 5 Bu isimlere daha sonra yenileri de eklendi, onların gözu nden yerli yaşamının hemen her aşamasını betimleyen çeşitli göru ntu ler kaydedildi. Çekilen bu ilk fotoğrafların oldukça zengin bir repartuarı vardı; giyim-kuşamdan, ritu el ve dansa, mimariden doğal göru nu me kadar pek çok konu kayıt altına alındı. Üretilen bu görsel imgelerin bir kısmı, uygarlık miti karşısında barbar olanın nasıl yaşadığının canlı birer kanıtına dönu şu yordu.

Bu durumu David Mac. Dougall (1999: 279) şöyle özetlemektedir: “Sosyal Darwinizmin fikirleri aşılanan genel

Bu durumu David Mac. Dougall (1999: 279) şöyle özetlemektedir: “Sosyal Darwinizmin fikirleri aşılanan genel bir halk için, egzotik insanların görsel duruşu onları medeni insan ve hayvan arasında bir ölçeğe yerleştirmenin en bariz yoluydu. Artık herhangi bir durumda evrimsel kuramla çelişmeye başlayan resimler, daha soyut ve anlaşılması zor bilginin yerini almıştı (‘ilkel’ diller, örneğin, artık oldukça karmaşık olarak kabul ediliyordu). Fotoğraflar ve göru lebilir u ru nler yoluyla mu zelerde ve dergi çizimlerinde iletilen çıplaklık ve hayvan u ru nlerinin kullanımı (tu yler, deri, saç ve kemikler) gibi özellikler insanların doğaya ne kadar yakın olduklarının simgesel göstergeleri haline geldiler. ”

Resimsel imgelerin kurmacayla ilişkilendirilme potansiyeline karşılık fotoğraflar gerçekliğin doğrudan birer sunumu gibi kabul edildiğinden,

Resimsel imgelerin kurmacayla ilişkilendirilme potansiyeline karşılık fotoğraflar gerçekliğin doğrudan birer sunumu gibi kabul edildiğinden, göstermekte olduklarının inanılırlığı sorgulanmadan kabul edilebilmişti. Avrupa dışı halklara dair önyargı içeren temaların birçoğu, fotoğraf aracılığıyla -bu defa bir farkla, gerçek oldukları iddiasıyla- tekrar u retilecekti. Fotoğraf makinesinin stu dyo dışına çıkarılarak sokağa ve başka coğrafyalara taşınması, var olan öteki imgesinin yaygın bir tu ketim nesnesine dönu şmesine neden oldu. Bu imgeler, Avrupa’da yalnızca popu ler alanda kabul gören ve yaygınlaşan imgeler olarak kalmamış, başta antropoloji olmak u zere akademik disiplinlerin hemen hepsine bir biçimde sirayet etmişti. Doğa bilimlerinin ve pozitivizmin etkisi ile antropolojide kullanılmaya başlanan görsel imgeler, ilk etnografik çalışmaların önemli birer parçasına dönu ştu.