2 Konu Temel Fotoraflk Fotorafn ksa tarihesi Temel

  • Slides: 10
Download presentation
2. Konu Temel Fotoğrafçılık: Fotoğrafın kısa tarihçesi

2. Konu Temel Fotoğrafçılık: Fotoğrafın kısa tarihçesi

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi Talbot 'un c alıs malarına yardımcı olan SIR JOHN

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi Talbot 'un c alıs malarına yardımcı olan SIR JOHN HERSCHEL bugu n saptama banyosu olarak kullanılan Sodyum hipo Su lfit’ i bulur (Tiyosu lfat). 1840' ta Sır JOHN HERSCHEL, Gizil Go ru ntu + Gelis tirme = CALOTYPE poz su resi insan fotog rafları c ekebilecek kadar kısaldı. Talbot 'un bulus una Herschel'in adını verdig i bu yo ntemin adı Calotype (Yunanca ko kenli, KALOS + TYPOS = Gu zel + I zlenim), her s eyi go ru nu r kılan bir bulus tu. 1847 Ekiminde Joseph Niepce'nin yeg eni, ABEL NIEPCE de SAINT VICTOR, yumurta akını iyotla birles tirip albu minli bir Cam Negatif elde etmeyi bas ardı. Ancak fazla duyarlı deg ildi.

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1850 yılında I ngiliz FREDERICK SCOTT ARCHER, WET- COLLODION

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1850 yılında I ngiliz FREDERICK SCOTT ARCHER, WET- COLLODION yo netimini kes feder Ana maddesi selu loz nitrat ve alkol olan yapıs kan madde ile kaplanan cam plaklar pozlanmaya hazır hale gelmektedir. Fakat bu cam plakların kurudukc a duyarlılıkları azalmaktaydı. 1850 Ocag ında ROBERT BINGHAM: (ingiliz Kimyager) COLLODION kullanarak Wet Plate'i yaptı. Kuruyunca duyarsızlas ıyordu. Poz su resi c ok kısaldı. Collodion savas ta yararlılar ic in kullanılan bir maddedir. I c erig inde selu loz nitratı, eter, alkol vardır. Bu karıs ım, hava ile temas ettig inde hemen sertles ir. Bu maddeye gu mu s nitrat ve Pirogallik asit ilave ediliyordu. 1860'larda cololdion yerine, jelatin kullanılmaya bas landı.

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1871 'de RICHRAD MADDOX ilk kez kuru negatif cam

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1871 'de RICHRAD MADDOX ilk kez kuru negatif cam elde etti. Bu zamana kadar fotog rafc ılar yanlarında balmumu kavanozları tas ıyordu. Plaklar makineye kuru yerles tiriliyordu. Poz su resi saniyenin 25 te birine kadar du s mu s tu. 1873 'te JOHNSTON VE BOLTON jelatin bromu rlu negatif duyarlı bir kart elde ettiler.

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1880 'de bir banka memuru olan GEORGE EASTMAN bir

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1880 'de bir banka memuru olan GEORGE EASTMAN bir I ngiliz fotog raf dergisinde gu mu s bromu ru go ru yor. Bankadaki go revinden ayrılarak, annesinin kiracısı olan kis i ile 1881 'de bir ortaklık kuruyor. (1. 000 $ lık bir sermaye ile) G. Eastman gu mu s bromu ru , jelatin u zerine tatbik ederek Dry Plate (kuru tabaka)yı buluyor. 1884 yılında EASTMAN DRY PLATE COMPANY 'i kuruyor. Levhadan kurtulup kıvrılabilir film arayıs larındadır. 1885'te American film C. o. yu kuruyor. Bu s irket kag ıt u zerine film yapıyordu. 1885 'te ilk amato r makineyi bularak 100 filmlik bir depozit sistemini kurmus tur. "Siz du g meye basınız, gerisini biz hallederiz" sloganı ile fotog raf makinesini tu m katmanlara yaymıs tır.

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1888 yılında KODAK firmasını kurmus tur. 1887 yılında HANNIBAL

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1888 yılında KODAK firmasını kurmus tur. 1887 yılında HANNIBAL GOODWIN: Saydamroll film ic in patent istedi. COLLODION + KAFURU = SELU LOID 1889 da Kodak aynı malzeme ic in patent aldı. 1898 Goodwin patent aldı. (Ansco firmasını kurar) 1900 yılında patent davası ac ıldı. (Kodak 5 milyon $ tazminat o dedi)

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi Kayıtlara go re en eski optik firması 1756 'da

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi Kayıtlara go re en eski optik firması 1756 'da Viyana 'da JOHANH CRISTOPH VOIGHTLANDER tarafından kuruldu. Voighlande 1849 'da Brunswıch’ de bir fabrika kurdu ve 1868 de bunu Viyana ' ya tas idı. Lenslerden bas ka genis ac ılı objektifli fotog raf makineleri u retmeye bas ladı. Ancak bas arı, ZEISS- IKON tarafından 1965 de ele gec irildi. Fotog rafın kes fedildig ı yıllarda Paris'te c ok iyi bir optik firması vardı. Bunlar Derogy, Hermagis'tir. Fakat en o nemlisi Daguerre'in arkadas ı olan Chevaller 'dir Daguerre makinelerine uygun lens imal etmesini istedi. Fakat bas arılı olmadı.

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi Bu lens Petzval'ın Portrait Lens ile yarıs acak bir

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi Bu lens Petzval'ın Portrait Lens ile yarıs acak bir lensti. Petzval 1839 'da meslektas ı Andeos Freicerr Von Ettinghaussen' in zorlaması ile portre c ekimine uygun yu ksek diyafram tasarımı u stlendi. Formu lu Voighlande 'de devretti ve en c ok aranan Portrait Lensleri u retmeye bas ladı. Fransa 'da bir dig er lens u reticisi 1822 'de fabrika kuran Jean Theodore Jamin 'dir. Daha sonra Fransa 'da binlerce objektif yapacak olan asistanı Alphonse Darlot is i devraldı.

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi Almanya 'da ilk lens fabrikası Agust Steinhell (1801 -1870)

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi Almanya 'da ilk lens fabrikası Agust Steinhell (1801 -1870) tarafından 1852 yılında kuruldu. I ngiltere' de mikroskop objektiflerinin mucidi Andresross'tur. 1844' de Parisli Fredrerich Von Marters 150 derecelik bir alanın fotog rafını c ekebilen bir kamera yapmıs tır. Panoramik kamera olarak adlandırılan bu arac , u zerindeki bir c evirme kolu ile, ic erideki bir dis liyi c evirmekte, dis li de bir eksene bag lı olarak merceg i do ndu rmektedır. Bu do nme hareketi ile duyar kat yavas pozlanıyordu. O zamanlar panoramik, kent ve dog a fotog rafları, bu tip kameralarla c ekilmis ti.

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1854'de Parisli fotog rafc ı Adolph Eugene Disderi, portre

Temel Fotoğrafçılık II: Fotoğraf makinesi 1854'de Parisli fotog rafc ı Adolph Eugene Disderi, portre c ekimini kolaylas tırmak ic in, 6, 5 X 8, 5 inc boyutlarında, her biri ayrı ayarlanabilen, c ok mercekli bir kamera gelis tirmis tir. Bu kamera ile bir fotog rafik levha, u zerine bir du zine fotog raf c ekilebiliyordu. Fotog raf bilinc li olarak ilk kez 1853 -1856 yıllarında Kırım Savas ında iletis im nitelig inde kullanılmıs tır. I ngiliz REOGER FENTON, 360 savas fotog rafı c ekmis ve medya nitelig inde kullanmıs tı. Basın tarihinde ilk kez bu fotog raflarla sansu r uygulanmıs tır. Nedeni ise I ngiliz halkının rencide olmasıdır.