11 Konu Temel Fotoraflk Kompozisyon Temel Fotoraflk Kompozisyon

  • Slides: 12
Download presentation
11. Konu Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon

11. Konu Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Kimi fotog rafları dig erlerinden farklı ve go ze c arpıcı

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Kimi fotog rafları dig erlerinden farklı ve go ze c arpıcı kılan nedenlerden biri de gu c lu kompozisyonlarıdır. Kendine ait hikayesi olan bir konu iyi bir kompozisyon olus turur. Fotog rafın icadından 2000 yıl o nce Yunanlılar ve Romalılar bunun farkındaydılar. Bu mimarilerinde ac ıkc a go ru lmektedir. Bugu n de kompozisyon, c ag das mimarinin o nemli bir parc asıdır. Fotog rafta kompozisyonun basit bir tanımını, "Kare ic indeki konuları go ze hos gelecek s ekilde sec mek ve du zenlemek" olarak yapabiliriz.

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon yaparken, figu r yada nesneler belli konumlara yerles tirilir veya deg

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon yaparken, figu r yada nesneler belli konumlara yerles tirilir veya deg is ik bakıs ac ıları sec ilir. Kameranın ku c u k hareketleri ile c ok farklı kompozisyonlar elde edilebilir. Bazen tesadu fen iyi bir kompozisyon yakalanmıs olsa bile, c og u iyi fotog rafta yaratıcılık so z konusudur. I yi bir fotog raf yaratabilmek ic in o nce iyi kompozisyonun temel o g eleri o g renilmelidir. Bu o g eler, dog al du s u nce sisteminin parc ası haline geldig i zaman tasarım anlayıs ını bileyerek fotog raf c ekmeye yardım eder.

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Yalınlık ilk ve belki en o nemli o g e yalınlıktır

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Yalınlık ilk ve belki en o nemli o g e yalınlıktır Fotog raftaki ilgi merkezine dikkat c ekmenin yolları aranmalıdır. Bunun bir yolu, konuyu dikkati dag ıtmadan ortaya c ıkaracak bir fon sec mektir. Fotog rafta o yle bir kompozisyon yaratılmalıdır ki, fotog rafın c ekim nedeni ac ık olarak go ru lsu n ve go ru ntu ye giren tu m nesneler ilgi merkezi olarak sec ilen konuyu tamamlasınlar. Demek ki fotog rafları yalınlas tırmak ve ilgi merkezini gu c lendirmek ic in, karmas ık olmayan bir fon sec meli, konuya yaklas arak ilgisiz nesneler fotog raf alanı ic ine alınmamalıdır.

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon 1/3 kuralı Fotog rafı c ekmeden o nce kare, yatay ve

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon 1/3 kuralı Fotog rafı c ekmeden o nce kare, yatay ve dikey olarak u c e bo lu nu r. Bu c izgilerin kesis tig i noktalar iyi bir kompozisyonda ilgi merkezinin yerles ebileceg i do rt sec eneg i go sterir. Genel olarak konunun tam karenin merkezinde yer aldıg ı fotog raflar, konunun merkezden uzakta yer aldıg ı fotog raflardan daha az hareketli ve daha az heyecan vericidir. Konunun merkezden kaydırıldıg ı fotog raflarda u c te bir kuralı ’ndan (Altın oran) yararlanılabilir. Manzara fotog raflarında da ufuk c izgisi de u c te bir kuralına go re yerles tirilebilir. Ufuk c izgisini merkeze yerles tirmekten kac ınmalıdır.

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Is ık fotog rafın, estetik bir go ru ntu ye ulas

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Is ık fotog rafın, estetik bir go ru ntu ye ulas masındaki o nemli go rsel arac tır. Is ıg ın gelis yo nu , konunun anlatılmasında, vurgulanmasında c ok onamlıdır. Bir yapay ıs ık kaynag ının konu etrafında dolas tırılması ile konunun farklı s ekillerde aydınlandıg ı ve algılandıg ı go ru lu r. Gu n ıs ıg ında ise konu etrafında dolas an fotog rafc ı her noktada farklı aydınlanma etkisi alır. Is ık kaynag ı konuya c ok yakın konumlandırılmıs , bir cephe ıs ıg ı veriyorsa, konu u zerinde doku ve derinlik etkisi vermeyen bir aydınlanma sag lanır. Is ık kaynag ı konu ile 90 derecelik bir ac ı yapacak s ekilde kaydırıldıg ında doku ve derinlik etkisi gittikc e artar. Konunun dokusunun en iyi algılanması konuyu yalayan bir aydınlatma ile sag lanır. Is ık kaynag ı konunun arkasına dog ru kaydırıldıkc a derinlik ve konunun formu belirginlik kazanır.

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Doku ıs ıg ın konuya yatık geldig i hallerde belirginles en

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Doku ıs ıg ın konuya yatık geldig i hallerde belirginles en bir vurgulama o g esidir. Konunun yapısal o zelliklerini ortaya koyan doku, ıs ıg ın gelis yo nu optik eksenle aynı oldug u zamanlarda kaybolur. Girinti ve c ıkıntıları olan bir yu zey, dik gelen ıs ık altında detay vermeyen, bos bir alan olarak go ru lu r. Is ıg ın optik eksenle ac ısı bu yu du kc e doku etkisi belirmeye bas lar. Is ık konuya o yle bir ac ı ile gelir ki o yu zey bos luktan kurtulmus , kıpır bir go ru ntu ye sahip olmus tur. Yu zeyin fiziksel yapısı algılanmıs , belirginlik kazanmıs tır. Her doku fotog rafı konunun sahip oldug u fiziksel o zellikten kaynaklanmayabilir. Doku etkisi anlık olabilir. O rneg in su yu zeyi. ru zgarın esintisi ile suda olus an ku c u k hareketler veya bir koyun su ru su nu n uzaktan go ru nu mu gibi, c es itli etkilerden belli zamanlarda olus an fiziksel deg is imler veya pek c ok benzer parc anın bir araya gelmesi ile olus an go ru ntu ler doku etkisi verir. Bu bize, dokunun yalnızca madde hakkında bilgi veren bir o g e olmadıg ını, aynı zamanda estetik bir go rsel efekt oldug unu go sterir. Doku ıs ıg ın konu u zerine uygun bir eg imle ulas ması halinde

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Ritim Fotog rafta belirginlig i sag lamanın bir bas ka yolu

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Ritim Fotog rafta belirginlig i sag lamanın bir bas ka yolu fotog rafa konu olarak sec ilen nesneyi birden c ok sayıda kullanmaktır. Nesne kadraj ic inde ısrarla, bir du zen ic inde go sterilmektedir. Ritim, mu zikte, mimaride ve dig er sanat dallarında oldug u gibi fotog rafta da vurgulayıcı bir estetik o g edir. Fotog rafa, belli bir du zen ic inde aynı nesneden pek c ok yerles tirilmesi ile olus an ritim, rastgele ve az sayıda kullanılan nesneden her zaman c ok daha fazla etkileyicilik kazandırır. Nesnelerin belli aralıklarla yerles tirilmeleri ile rahatlıkla ve etkili bir s ekilde algılanırlar. Aynı zamanda konuların dog rultuları belirginles mektedir.

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Armoni Aynı o zellikleri tas ıyan benzer o g elerin bir

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Armoni Aynı o zellikleri tas ıyan benzer o g elerin bir arada kullanılması ile armoni, uyum etkisi elde edilmektedir. Fotog rafta armoni bes ayrı s ekilde go ru lebilir. 1. Bic imde armoni 2. Dog rultularda armoni 3. Renkte armoni 4. Siyah- beyaz fotog rafta ton deg erlerinde armoni 5. I c erikte armoni Bic imde armoni, uyumlu, benzer o zelliklere sahip konuların olus turdug u go ru ntu ler vurgulayıcı bir etkinlig e sahiptir. O rneg in ko s eli bic imlerin bir arada, yuvarlak hatlı nesnelerin bir arada kullanılması gibi. Konuların bic im olarak benzerlikleri yanında dog rultuların da aynı yo nde olması sayesinde uyum etkisine ulas ılabilir. Fotog raf karesinde yer alan bu tu n o g elerin durag an olması da, bu tu n o g elerin bir yo ne hareket izlenimi vermesi de bir belirginlik o g esi olan uyumu olus turmaktadır.

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Kontrast Bic imde, dog rultularda, renklerde, ton deg erlerinde ve ic

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Kontrast Bic imde, dog rultularda, renklerde, ton deg erlerinde ve ic erikte uyum ile belirginlig e ulas ılabildig i gibi tam tersi kontrastlık ile de belirginlig e ulas ılabilir Fotog rafta kontrastlık bes s ekilde go ru lebilir. 1. Bic imlerde kontrast, 2. Dog rultularda kontrast, 3. Renklerde kontrast, 4. Ton deg erlerinde kontrast, 5. I c erikte kontrast. Bu yu k-ku c u k, veya dairesel-ko s eli bic imleri bir arada kullanmak zıtlıg ı getirir.

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Perspektif (Renklerde kontrast) (I c erikte kontrast) Bize yakın cismin bu

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Perspektif (Renklerde kontrast) (I c erikte kontrast) Bize yakın cismin bu yu k, uzak cismin ku c u k go ru lmesi olayına perspektif denir. Fotog rafta, perspektif ile derinlik hissi belirginlik kazanır. I ki boyuta sahip fotog rafta, perspektif c es itli s ekillerde algılanır. En bas ta, bakıs noktamıza yakın konu bu yu k, uzak konu ku c u ktu r. Boyutlarının es it oldug u bilinen nesneler fotog rafta farklı boyutlarda go ru lu rse derinlik hissi verilmis olur.

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Netlik Belirginlik kazandırılmak istenen konu u zerine sec ici bir netlik

Temel Fotoğrafçılık: Kompozisyon Netlik Belirginlik kazandırılmak istenen konu u zerine sec ici bir netlik yapılır. O n ve arka planlar netsiz alanda bırakılır. Fotog raf izleyen kis i dog rudan, detay go rebildig i konunun go ru ntu su ne dikkatini yog unlas tırır. C u nku vurgulanmak istenen konu nettir, istenmeyen dig er ikinci derece go ru ntu ler netlik dıs ında bırakılmıs tır. Fotog rafta netlig i konunun aydınlatılması etkilemektedir. O rneg in, konunun yapısal o zellig i olan dokunun algılanmasında netlik ıs ıg ın gelis ac ısına go re deg is ir. Is ık konuyu yalayacak s ekilde gelirse girinti ve c ıkıntılar arasındaki ton kontrastı artırır, go ru ntu c ok daha net algılanır ve belirginlik gu c lenir. C ok net oldug u halde c ok yumus ak go ru ntu ler ic eren fotog raflar, hafif flu olsa da kontrast go ru ntu lere sahip fotog raflara kıyasla daha bulanık algılanırlar.