1950 1980 Aras Trk Roman 1950 1980 aras

  • Slides: 6
Download presentation
1950 -1980 Arası Türk Romanı 1950 -1980 arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında roman türü,

1950 -1980 Arası Türk Romanı 1950 -1980 arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında roman türü, diğer birçok türde olduğu gibi bir gelişim göstermiş ve bu dönem romanlarında birçok farklı yönelim ortaya çıkmıştır. 1950 -1980 Arası Cumhuriyet Dönemi Roman Eğilimleri • • Toplumcu gerçekçi romanlar Millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan romanlar Modernist romanlar Bireyin iç dünyasını esas alan romanlar

1) Toplumcu Gerçekçi Romanlar (Köy-Kasaba Edebiyatı): → Yas ar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt,

1) Toplumcu Gerçekçi Romanlar (Köy-Kasaba Edebiyatı): → Yas ar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Kemal Tahir, Necati Cumalı, Tarık Bug ra gibi isimler bu dönemde köy-kasaba edebiyatı olarak da adlandırılan toplumcu gerçekçi roman anlayışına yönelmişlerdir. → Bu yazarlar eserlerinde toprak kavgaları, tarımın makineleşmesi, köyden kente göç, düzensizlik ve sınıfsal farklılıklar gibi toplumsal sorunları işlemişlerdir. → Sanat toplum içindir anlayışıyla yazılan eserlerde halkın yerel ağızdaki dil özellikleri de gösterilmiştir. → Bu eserlerde realizm akımının etkisi vardır.

2) Millî ve Dinî Duyarlılıkları Yansıtan Romanlar → Milli tarihe duyarlılık gösteren Mustafa Necati

2) Millî ve Dinî Duyarlılıkları Yansıtan Romanlar → Milli tarihe duyarlılık gösteren Mustafa Necati Sepetc iog lu ve Hu seyin Nihal Atsız; tarihi olayları ve kişi ele almışlar aynı zamanda da milli konuları eserlerinde işlemişlerdir. → Sa miha Ayverdi, Emine Is ınsu, Sevinc C okum, Mustafa Miyasog lu, O mer Okc u (Hekimog lu I smail), Bahaeddin O zkis i, Rasim O zdeno ren gibi yazarlar ise dini hassasiyeti ön planda tutarak eserlerini yazmışlardır.

3) Modernist Romanlar → 1960'lı yıllarda yenilik bir anlayışta "Modernist Roman" denilen yeni bir

3) Modernist Romanlar → 1960'lı yıllarda yenilik bir anlayışta "Modernist Roman" denilen yeni bir yönelim ortaya çıkmıştır. → Bu romanlarda daha çok bireyin iç dünyası, bunalımları ve yalnızlığı ele alınır. → Geleneksel anlatımın ve yapının dışına çıkılmıştır. → İç konuşma, iç çözümleme ve bilinç akışı gibi teknikler bu tarzdaki romanlarda ön plana çıkmıştır. → Yusuf Atılgan, Adalet Ag aog lu, Ferit Edgu , Pınar Ku r, Og uz Atay

4) Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Romanlar → Bu dönemde de bireyin iç dünyasını

4) Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Romanlar → Bu dönemde de bireyin iç dünyasını yani psikolojisini ele alan romanlar yazılmıştır. → Psikolojik roman olarak adlandırılan bu eserlerde bireyin psikolojisi çözümlenmiştir. → Bu tür eserlerin yazılmasında yazarlar psikoloji biliminden yararlanmışlardır.

Teşekkür Ederiz…

Teşekkür Ederiz…