10 KASIM 1881 1938 MUSTAFA KEMAL ATATRK 10

  • Slides: 14
Download presentation
10 KASIM 1881 -1938

10 KASIM 1881 -1938

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK 10 Kasım 1938 günü saat 9’u 5 geçe yaşamını yitiren Mustafa

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK 10 Kasım 1938 günü saat 9’u 5 geçe yaşamını yitiren Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına düzenlenen; onun yurtseverliği, inkılap ve ilkelerinin anlatıldığı, Atatürk’le ilgili filmlerin gösterildiği haftadır. 10 -16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelir. 10 Kasım günü Anıtkabir ziyaret edilmekte, başkent Ankara’da resmi tören yapılmaktadır. Türkiye’nin genelinde de yas tutulmaktadır. Her yıl 10 Kasım günü trafikteki arabalar durur ve 4 dakika korna çalarak anma etkinliklerine destek verirler. Ayrıca, tüm bayraklar 10 Kasım günü yarıya indirilir. Atatürk’ü anlamak onun fikirlerini çok iyi bilerek tatbik etmekten geçer.

M. Kemal, gerek savaş yıllarında, gerekse savaş sonu yıllarında gücünü milletten alan temeller üzerine

M. Kemal, gerek savaş yıllarında, gerekse savaş sonu yıllarında gücünü milletten alan temeller üzerine bina etti Türkiye’yi. T. B. M. M. savaş yıllarında açılması ve “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” söylemi bunun ifadesidir. Atatürk’ü zamanın liderlerinden ayıran fark, onun millet hakimiyetine dayanan temel felsefesidir. Onun gösterdiği istikamette son yıllarda yapılan reformlar, bizi olduğumuz yerden alıp muasır medeniyet seviyesine ulaşma yolunda daha ilere taşımıştır.

19 Kasım 1938 tarihinde Prof. Şerafettin Yaltkaya tarafından Atatürk’ün cenaze namazı kıldırıldı. Sarayın dış

19 Kasım 1938 tarihinde Prof. Şerafettin Yaltkaya tarafından Atatürk’ün cenaze namazı kıldırıldı. Sarayın dış kapısında bekleyen top arabasına 12 adet generalin omuzlarında getirilen tabut İstanbul halkının gözyaşları sel olurken Gülhane Parkı’na götürüldü. Yavuz zırhlısına bir torpido ile aktarımı buradan yapıldı. Törene katılmak için gelmiş olan yabancı gemiler ve Türk donanması eşliğinde büyük ada açıklarına kadar eşlik edilen Yavuz Zırhlısı tabutu İzmit’e getirdi. Yavuz Zırhlısından özel bir trene burada aktarım yapıldı. Buradan yine halkın gözyaşları arasında Ankara’ya getirildi. Atatürk’ün ölümünden sonra cumhurbaşkanlığı vazifesine seçilen İsmet İnönü, Bakanlar, TBMM Başkanı, Genel Kurmay Başkanı, asker ve devlet adamları tarafından karşılanan cenaze TBMM önündeki katafalka konuldu. Ankara halkı da aynı İstanbul halkı gibi gözyaşlarıyla katafalk önünden geçerek son vazifelerini saygıyla yerine getirdi. 21 Kasım 1938 tarihinde yabancı devletlerin temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişilik büyük bir tören ile cenaze Etnografya Müzesi’ndeki geçici olarak hazırlanan kabre yerleştirildi. Bu büyük insana layık olan Rasattepe’deki Anıtkabir’in yapımı ve cenazenin buraya nakli 10 Kasım 1953 tarihinde gerçekleştirildi. Burada ülkenin her şehrinden getirilen toprakların bulunduğu ebedi istirahat yerine yerleştirildi.

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ

ØNe mutlu Türk’üm diyene! ØTarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa,

ØNe mutlu Türk’üm diyene! ØTarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat, bütün insanlığı şaşırtacak bir hal alabilir. ØMevzubahis vatansa gerisi teferruattır. ØZafer, zafer benimdir diyebilenindir. Başarı ise, başaracağım diye başlayarak sonunda başardım diyebilenindir. ØTürk orduları, tarihte benzeri görülmemiş kahramanlıklar, fedakârlıklar göstermiştir. ØBu millet kılı kıpırdamadan dava uğruna canını vermeye razı olmasaydı, ben hiçbir şey yapamazdım. ØAdalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz. ØBeni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir. ØYurtta sulh, cihanda sulh.

ØBu başarının, kutsal topraklarımızı düşman istilasından büsbütün kurtaracak olan kesin zaferin hayırlı bir başlangıcı

ØBu başarının, kutsal topraklarımızı düşman istilasından büsbütün kurtaracak olan kesin zaferin hayırlı bir başlangıcı olmasını tanrının lütfundan dilerim. ØAcizler için imkânsız, korkaklar için müthiş gözüken şeyler kahramanlar için idealdir. ØBizim başka milletlerden hiçbir eksiğimiz yok. Cesuruz, zekiyiz, çalışkanız, yüksek amaçlar uğrunda ölmesini biliriz. Büyük şeyleri büyük milletler yapar. ØHayatta en hakiki mürşid ilimdir, fendir. ØBiz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. ØVatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. ØEskiden dinler, bilimler, sanatlar, bütün bilgelikler ve şiirler, bir merkezden ışığın dağılması gibi doğudan batının karanlık bölgelerine doğru yayılırdı.

ØYurt sevgisi ona hizmetle ölçülür. ØTürkiye’mizi layık olduğu seviyeye yükseltebilmek için mutlaka ekonomimize birinci

ØYurt sevgisi ona hizmetle ölçülür. ØTürkiye’mizi layık olduğu seviyeye yükseltebilmek için mutlaka ekonomimize birinci derecede önem vermek mecburiyetindeyiz. ØTürk esirlik kabul etmeyen bir millettir. ØArkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.

ØMilleti kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet, henüz millet namını

ØMilleti kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet, henüz millet namını almak istidadını keşfetmemiştir. ØMuhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur. ØYabancılardan insaf ve iyilik dilenmek gibi bir ilke yoktur. Türk ulusu, Türk ilinin gelecek çocukları bunu bir an olsun akıllarından çıkarmamalıdır. ØTürk milleti istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır. ØBen size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir. ØTürk kuvvet ve zekâsının yenmediği ve yenemeyeceği güçlük yoktur. ØTürk’ün haysiyeti, onuru ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. ØHiç bir millet yoktur ki, ahlâk esaslarına dayanmadan ilerlesin.

10 KASIM İLE İLGİLİ ŞİİR

10 KASIM İLE İLGİLİ ŞİİR

10 kasım Ben hiç 10 Kasım'a "Günaydın demem ki" Ben sensiz 23 Nisan'a Hoş

10 kasım Ben hiç 10 Kasım'a "Günaydın demem ki" Ben sensiz 23 Nisan'a Hoş geldin diyemem ki Seni özlesek bile Elden ne gelir ki Bir daha senin gibi Gelecek mi ne belli Bak 10 Kasım yine geldi Gözlerde yaşlar tükendi Aradan 78 yıl geçse bile Senin hatıran hiç bitmedi Sabahlar her zaman güzeldir Seni hatırlatmadıkça Günaydın denir ama 10 Kasım olmayınca Birkan SOYLU

10 KASIM Bir 10 Kasım sabahı, Sirenler çaldı. Geçmiş onca yıl, O onca yıl

10 KASIM Bir 10 Kasım sabahı, Sirenler çaldı. Geçmiş onca yıl, O onca yıl ağladık. Vatana, bayrağa, ülkeye sahip çıkıyoruz, Sen merak etme. Sen huzur içinde uyu, Biz seni anıyoruz. Bu ülkeyi kurtaran, Seni çok seviyoruz. Seni kalbimizde anıyoruz, Mustafa Kemal ATATÜRK !

Hazırlayan: Yağmur AYDIN Sınıfı: 6/B Numarası: 756 SENİ ÖZLEMLE ANIYORUZ

Hazırlayan: Yağmur AYDIN Sınıfı: 6/B Numarası: 756 SENİ ÖZLEMLE ANIYORUZ