UNIX Tudor Popa clasa a IXa A Unix

  • Slides: 14
Download presentation
 UNIX Tudor Popa clasa a IX-a A

UNIX Tudor Popa clasa a IX-a A

Unix este un sistem de operare multitasking si multiuser. A fost initiat de un

Unix este un sistem de operare multitasking si multiuser. A fost initiat de un grup de programatori de la AT&T Bell Labs, printre care: Ken Thompson; Dennis Ritchie; Brian Kernighan; Douglas Mc. Ilroy; Joe Ossanna.

 Unix a fost original dezvoltat in limbajul de asamblare(assembling language), dar pana in

Unix a fost original dezvoltat in limbajul de asamblare(assembling language), dar pana in 1973 a fost schimbat complet in limbajul C. Sistemul de operare Unix este folosit pe scara larga atat pentru servere cât si pentru statii de lucru. Mediul de dezvoltare Unix si modelul de programare client-server au fost esentiale în dezvoltarea Internetului si trecerea de la sistemele de calculatoare individuale la sistemele de calculatoare in retea.

Sistemul de operare UNIX a fost conceput de la bun început ca portabil, multi-user

Sistemul de operare UNIX a fost conceput de la bun început ca portabil, multi-user si multi-tasking. Este caracterizat de următoarele concepte informatice de bază: datele sunt stocate în format text simplu într-un sistem de fisiere ierarhic; dispozitivele si toate elementele IPC (inter-process communication) sunt văzute ca fisiere; se foloseste pe larg linia de comandă; în loc de programe monolitice masive se preferă programe simple care au o singura functie, aceste programe fiind cascadate folosind facilitatea pipe pentru a obtine functionalitatea dorita.

 Sistemul UNIX constă din totalitatea acestor programe și a unui program master care

Sistemul UNIX constă din totalitatea acestor programe și a unui program master care controlează sistemul. Acest program poartă numele de nucleu sau kernel și oferă servicii precum: pornirea și oprirea altor programe; accesul la sistemul de fisiere; gestionarea resurselor si dispozitivelor hardware etc.

COMPONENTE Unix este compus din mai multe elemente care sunt in general impreuna. Printre

COMPONENTE Unix este compus din mai multe elemente care sunt in general impreuna. Printre acestea: Kernel; The development environment; Libraries; Documents; Codul sursa portabil pentru aceste componente.

 Kernel – sursa in /usr/sys, format din mai multe subcomponente: conf – configuration

Kernel – sursa in /usr/sys, format din mai multe subcomponente: conf – configuration and machine-dependent parts, including boot code dev – device drivers for control of hardware (and some pseudo-hardware) sys – operating system "kernel", handling memory management, process scheduling, system calls, etc. h – header files, defining key structures within the system and important system-specific invariables

 Development Environment – Versiunile anterioare de Unix contineau un mediu de dezvoltare suficient

Development Environment – Versiunile anterioare de Unix contineau un mediu de dezvoltare suficient pentru a recrea intregul sistem de operare dintr-o sursa cod: cc – compilator limbaj C; as – limbaj de asamblare pentru hardware; ld – linker, pentru a combina fisiere obiecte; lib – librarii pentru programare pe obiecte (se afla in /lib sau usr/lib) make – manager build, pentru ca procesul build sa fie mai rapid; include – fisiere header pentru dezvoltarea software; alte limbaje – Fortran-77, awk scripting language, Pascal, GNU Compiler. Other tools – archive manager (ar), symbol-table lister (nm), compiler-development tools (e. g. lex & yacc), debugging tools.

 Comenzi – sh – “shell” interpretator de comenzi, prima interfata unix inainte de

Comenzi – sh – “shell” interpretator de comenzi, prima interfata unix inainte de aparitia Windows, si chiar si dupa, dat in cadrul unei ferestre. Utilities System utilities – Instrumente administrative precum mkfs, fsck, si altele. User utilities – environment management tools - passwd, kill, si altele. Document formatting – prelucrarea documentelor - nroff, tbl, eqn, refer, si pic. Graphics Communications

SISTEME UNIX GRATUITE In anul 1983, Richard Stallman a anuntat proiectul GNU, un proiect

SISTEME UNIX GRATUITE In anul 1983, Richard Stallman a anuntat proiectul GNU, un proiect ambitios al carui scop este crearea unui sistem UNIX gratuit, in sensul ca oricine obtine o copie a sistemului de operare poate sa-l utilizez, studieze, modifice si distribuie mai departe. Printre pachetele de baza ale sistemului GNU amintim gcc - GNU Compiler Collection, glibc - GNU C library și GNU core utilities. Kernelul sistemului poarta numele Linux, dupa numele lui Linus Torvalds, initiatorul proiectului. Prima versiune a kernelului a aparut în anul 1991, si a fost publicata sub licenta GNU General Public License. Distributiile Linux impacheteaza si distribuie sistemul software GNU. O serie de distributii precum Red Hat Enterprise Linux, Fedora, SUSE Linux Enterprise, open. SUSE, Debian GNU/Linux, Ubuntu, Mandriva Linux, Slackware Linux si Gentoo au devenit foarte populare atât în rândul utilizatorilor profesioniști cât și în rândul utilizatorilor neprofesioniști.

Linux și BSD ocupă în momentul de față o bună parte din piața ocupată

Linux și BSD ocupă în momentul de față o bună parte din piața ocupată în mod tradițional de sistemele UNIX proprietare, și se extind pe piețe noi precum piața de calculatoare personale, dispozitive mobile, dispozitive embedded. Datorită designului, multe bucăți de software sunt comune tuturor acestor sisteme. O bună parte din codul sistemelor Linux provine din BSD, în timp ce distribuțiile gratuite BSD folosesc pe larg software GNU. Open. Solaris este o adiție relativ recentă pe lista variantelor gratuite de sisteme Linux. Include o serie largă de utilitare de sistem GNU, și este în mod curent singura derivativă opensource de UNIX System V.

INTERESTING FACT: 2038 Unix memoreaza valoare timpului sistemului ca numar de secunde trecute de

INTERESTING FACT: 2038 Unix memoreaza valoare timpului sistemului ca numar de secunde trecute de la data de 1 ianuarie 1970, ora 00: 00, intr-o variabila time_t, definita ca “signed long”. Astfel, pe data de 19 ianuarie 2038, pe sistemele Unix pe 32 de biti, timpul se va transforma dintr-un numar cu un 0 si 31 de 1 intr-unul cu un 1 si 31 de 0. Cum primul bit este folosit pentru semn, timpul sistemului va reveni la anul 1901 sau 1970, depinzand de implementare. Astfel, o posibila solutie ar fi declararea variabilei time_t de tip “unsigned 32 -bit integer”, amanandu-se problema pe 7 februarie 2106. In schimb, in Solaris si Linux pe 64 de biti, time_t are 64 de biti, astfel variabila fiind capabila sa tina datele pentru inca 292 de miliarde de ani.

THE END

THE END

BIBLIOGRAFIE www. wikipedia. org

BIBLIOGRAFIE www. wikipedia. org