Trkiye Florasndaki Endemik Trlerin TehlikeTehdit Durumlar Trkiye florasndaki

  • Slides: 8
Download presentation
Türkiye Florasındaki Endemik Türlerin, Tehlike/Tehdit Durumları

Türkiye Florasındaki Endemik Türlerin, Tehlike/Tehdit Durumları

Türkiye florasındaki türlerin, uluslararası tehlike kategorilerine göre sınıflandırılmasını kapsayan RED DATA BOOK, 1989 yılında

Türkiye florasındaki türlerin, uluslararası tehlike kategorilerine göre sınıflandırılmasını kapsayan RED DATA BOOK, 1989 yılında yayınlanmıştır. Buna göre ülkemiz florasındaki 10 kadar bitki türünün, geçen yüzyıl içinde toplandıkları halde, günümüzde yapılan araştırmalarda bir daha bulunamadıkları ve bu nedenle nesillerinin kaybolduklarının sanıldığı, bu eserde belirtilmektedir.

Nesli tükenen türlerin birçoğu Keban Baraj Gölü altında kalmış bitkiler olup, özellikle yerli botanikçilerin

Nesli tükenen türlerin birçoğu Keban Baraj Gölü altında kalmış bitkiler olup, özellikle yerli botanikçilerin bu göl etrafında yaptıkları aramalarda bulunamamışlardır. Bu eserden elde edilen diğer verilere göre 30 dan fazla endemik türün geleceği de oldukça karanlıktır.

Bunlar şehirleşme, tarla açma, turizm, baraj inşaatları gibi insanların meydana getirdikleri doğa tahribi olaylarının

Bunlar şehirleşme, tarla açma, turizm, baraj inşaatları gibi insanların meydana getirdikleri doğa tahribi olaylarının şiddetle hissedildiği yerlerde yetişen bitkiler olup, gerekli önlemler alınmadığı takdirde nesillerinin devamından ciddi olarak endişe edilen türlerdir.

170 kadar tür, hayli dar bir yayılışa sahip ise de bunların nesillerinin devamı ihtimali

170 kadar tür, hayli dar bir yayılışa sahip ise de bunların nesillerinin devamı ihtimali bir önceki gruptan daha fazladır. Yaklaşık 300 kadar tür, bilgi eksikliği nedeni ile yukarıdaki tehdit gruplarından birisine konulamamıştır. Bunlar da geçen asrın içinde toplanmış ancak bir daha bulunamamış türler olmakla birlikte, ilk toplandıkları yerin özelliği ve ilk toplamadan sonra dikkatle aranmamaları nedeni ile bunların nesillerinin fazla tehdit altında olamayacağı sanılmaktadır.

1650 civarındaki endemik bitki türü ise, baskı altında bulunmamakla birlikte, ya dar bir yayılışa

1650 civarındaki endemik bitki türü ise, baskı altında bulunmamakla birlikte, ya dar bir yayılışa veya yayılma alanları biraz geniş bile, olsa lokal topluluklar halinde ve kesintili bir yayılış gösteren türlerdir. 800 civarındaki endemik tür ise, ülkemizde yaygın olarak yetişmekte olup, yetişme ortamlarının özelliklerinden dolayı tehdit altında değillerdir.

Bu durumda araştırmacıların, ilk toplamalardan sonra bir daha bilgi edilemeyen, 300 kadar türün elde

Bu durumda araştırmacıların, ilk toplamalardan sonra bir daha bilgi edilemeyen, 300 kadar türün elde edilmesine dikkat etmeleri gerekir kanaatindeyiz. Böylece elde edilecek verilere göre, bu türlerin hangi kategoriye yerleştirilmesi gerektiği kararlaştırılabilir.