Toimistoohjelmat TVT osana Sdett Tehdn kyselylomake joko tekstinksittely

  • Slides: 11
Download presentation
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä

Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä

Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan tehtyä helposti jaettava kyselylomake, jonka

Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan tehtyä helposti jaettava kyselylomake, jonka vastaukset kerääntyvät suoraan taulukkoon.

Tehtävä: Syötä kyselyn tulokset taulukkolaskentaohjelmaan ja laske summat väritettyihin soluihin. Tavoite: Oppia käyttämään solujen

Tehtävä: Syötä kyselyn tulokset taulukkolaskentaohjelmaan ja laske summat väritettyihin soluihin. Tavoite: Oppia käyttämään solujen yhteenlaskua ja summapainiketta Työohje: 1. Kirjoita kyselyn tulokset taulukkolaskentaohjelmaan. 2. Maalaa riviltä 1 solut A–E. Valitse ”Yhdistä ja keskitä”. Tasaa teksti vasempaan reunaan. 3. Laske 7. luokkalaisten yhteismäärä soluun B 5. Maalaa solut B 3–B 4. Paina summapainiketta. 4. Laske 8. ja 9. luokkalaisten yhteismäärät. Vihje: Solun B 5 kaavan voi kopioida soluihin C 5 ja D 5. Tämä on tapa 1 summan laskemiselle. 5. Laske Kyllä-vastausten yhteismäärä tavalla 2. Kirjoita =-merkki soluun E 3, klikkaa hiirellä solua B 3, kirjoita +-merkki, klikkaa solua C 3, kirjoita +-merkki, klikkaa solua D 3 ja paina Enter. Tee samoin Ei-vastauksille. 6. Laske kyselyyn vastanneiden oppilaiden yhteismäärä soluun E 5 tavalla 2. Lopputulos

Kuvaajien tekeminen

Kuvaajien tekeminen

Toimisto-ohjelmat Taulukkolaskennan tehokäyttöä – johdattelua algoritmiseen ajatteluun ja ohjelmointiin

Toimisto-ohjelmat Taulukkolaskennan tehokäyttöä – johdattelua algoritmiseen ajatteluun ja ohjelmointiin

Tehtävä: Laadi MS Excelillä laskentataulukot kolmion piirin ja kulmien suuruuksien laskemiseen. Työohje: 1. Avaa

Tehtävä: Laadi MS Excelillä laskentataulukot kolmion piirin ja kulmien suuruuksien laskemiseen. Työohje: 1. Avaa aluksi Excel ja sieltä uusi laskentataulukko. 2. Valitse neljä vierekkäistä solua, jotka yhdistetään otsikkokentäksi kuvan punaisen nuolen osoittamalla napilla.

3. Nimeä otsikko ja sen alla olevat solut kuvan mukaisiksi. 4. Jos haluat, voit

3. Nimeä otsikko ja sen alla olevat solut kuvan mukaisiksi. 4. Jos haluat, voit rajata käsiteltävän alueen reunaviivalla. Valitse haluttu alue ja klikkaa reunaviivanappia. Voit myös värittää sarakkeita tai muuten koristella taulukkoa mielesi mukaan eri työkaluilla.

5. Kirjoitetaan laskentakaava. Valitse solu, joka on Piiri-solun alla, ja kirjoita siihen =-merkki, jonka

5. Kirjoitetaan laskentakaava. Valitse solu, joka on Piiri-solun alla, ja kirjoita siihen =-merkki, jonka jälkeen voit valita mukaan laskettavia ruutuja klikkaamalla niitä hiirellä ja lisäämällä väliin +-merkit. Piiri lasketaan kaikkien kolmen sivun summana.

6. Olet nyt muodostanut laskentakaavan, joka laskee kolmion piirin, jos syötät sivujen arvot niille

6. Olet nyt muodostanut laskentakaavan, joka laskee kolmion piirin, jos syötät sivujen arvot niille tarkoitettuihin soluihin.

7. Toista sama toiminto myös kaikille alemmille riveille. Joka riville ei tarvitse kirjoittaa kaavaa

7. Toista sama toiminto myös kaikille alemmille riveille. Joka riville ei tarvitse kirjoittaa kaavaa erikseen vaan sen voi monistaa seuraavalla tavalla: a) Jos valitset minkä tahansa solun, solun (tai solualueen) oikeaan alakulmaan tulee pieni musta neliö. Jos viet kursorin tämän ruudun kohdalle, kursori muuttuu mustaksi ristiksi. Mustaa laatikkoa vetämällä saat monistettua kaavan halutulle alueelle. b) Valitse se ruutu, johon kaava on kirjoitettu. c) Tartu mustasta neliöstä ja vedä halutun matkaa alaspäin. d) Nyt luotu kaava toimii jokaisella taulukon rivillä. Kokeile kaavaa sijoittamalla taulukon muille riveille kolmion sivujen pituuksia.

8. Tehdään piirilaskurin viereen laskentataulukko, joka laskee kolmion kolmannen kulman, jos kulmista tiedetään kaksi.

8. Tehdään piirilaskurin viereen laskentataulukko, joka laskee kolmion kolmannen kulman, jos kulmista tiedetään kaksi. Kolmion kulmien summa on 180°, joten kolmas kulma saadaan laskettua vähentämällä 180 asteesta kahden muun kulman arvot. Kaavaksi tulee: =180−”Kulma 1”−”Kulma 2” 9. Monista kaava koskemaan taulukon jokaista riviä. Kokeile muodostamaasi kulmalaskuria.