T C ONDOKUZ MAYIS NVERSTES ZRAAT FAKLTES TRKYEDEK

  • Slides: 14
Download presentation
T. C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TÜRKİYE’DEKİ KARMA YEM FABRİKALARI Hazırlayan: Aykut ŞAHİN

T. C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TÜRKİYE’DEKİ KARMA YEM FABRİKALARI Hazırlayan: Aykut ŞAHİN İlker MUTLU Öner ÇOBAN H. Zeki BİLGİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü 2008

GİRİŞ u u u Türkiye’de ilk karma yem üretimi 1950’li yıllarda gündeme gelmiştir. 1956’da

GİRİŞ u u u Türkiye’de ilk karma yem üretimi 1950’li yıllarda gündeme gelmiştir. 1956’da devlet teşekkülü olarak Yem Sanayi Türk A. Ş kurulmuştur. Ülkemizde özel sektöre ait yem fabrikaları 1965 yılından itibaren kurulmaya başlanmıştır. 1975’li yıllarla birlikte hayvancılığın gelişimine paralel olarak yem üretiminde gelişmeler yaşanmıştır. 1990’lı yıllarda, dünyadaki teknik ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve bu gelişmelere çabuk entegre olabilen dinamik yapıda bir sektör ortaya çıkmıştır. 1996 yılından başlayarak karma yemin tamamı özel sektörce üretilmeye başlanmıştır.

FABRİKA SAYILARI 1960 – 2005

FABRİKA SAYILARI 1960 – 2005

Türkiye’de karma yem üretim sektörü, kuruluşundan günümüze üretim miktarı, kalitesi, teknoloji kullanımı ve kapasite

Türkiye’de karma yem üretim sektörü, kuruluşundan günümüze üretim miktarı, kalitesi, teknoloji kullanımı ve kapasite gelişiminde önemli gelişmeler göstermiştir. Ancak bu gelişme mevcut olan potansiyel düşünüldüğünde yetersizdir.

Karma yem üretiminde üretim maliyeti azaltılmalıdır. Bu açıdan enerji maliyetinin düşürülmesi için devlet tarafından

Karma yem üretiminde üretim maliyeti azaltılmalıdır. Bu açıdan enerji maliyetinin düşürülmesi için devlet tarafından teşvik uygulaması yapılmalıdır. Enerjinin verimli kullanılabilmesinin kural ve koşulları firmalara öğretilmelidir.

Sektörde hammaddenin yurt dışından sağlanması ve fiyat istikrarsızlığı temel sorunlardan biridir. Dışa bağımlılığın azaltılması

Sektörde hammaddenin yurt dışından sağlanması ve fiyat istikrarsızlığı temel sorunlardan biridir. Dışa bağımlılığın azaltılması için yem sektörünün üreticilerle uygun koşullarda sözleşme yapılması gerekmektedir.

Sektörün gerek duyduğu hammaddenin üretimini artırmak zorunludur. Tarımsal ürün borsalarının geliştirilmesi soruna çözüm sağlayabilir.

Sektörün gerek duyduğu hammaddenin üretimini artırmak zorunludur. Tarımsal ürün borsalarının geliştirilmesi soruna çözüm sağlayabilir. Tarımsal ürün maliyetlerinin düşürülmesi ve dünya fiyatlarına uygun olması açısından üretici organizasyonları, aracı ve taşıma maliyetlerinin azaltılarak verimliliğin artırılması gerekmektedir.

KARMA YEM ÜRETİMLERİ (TON) 1960 -2005

KARMA YEM ÜRETİMLERİ (TON) 1960 -2005

An D. Akden iz ad olu 2005 YILI BÖLGESEL KARMA YEM ÜRETİMLERİ (1. 000

An D. Akden iz ad olu 2005 YILI BÖLGESEL KARMA YEM ÜRETİMLERİ (1. 000 TON) Ma rm ara Ege G. İç olu Anad Kar ade n iz D. An ad olu

Sektörde uygulanan KDV oranının düşürülmesi gerekmektedir. Bu durum kayıt dışılığı azaltacak, haksız rekabeti önleyecek

Sektörde uygulanan KDV oranının düşürülmesi gerekmektedir. Bu durum kayıt dışılığı azaltacak, haksız rekabeti önleyecek ve arzulanan politikaların başarı ile uygulanarak verimli sonuçlarının ve gelecek stratejilerinin oluşturulacağı bir sektörü yaratacaktır. Karma yem sektörü, ancak kaliteli üretimle, sürdürülebilir ve güvenli bir pazarın oluşmasına yardımcı olacaktır.

Sektörde AR-GE çalışmaları, düzenli sıklıklarda, yeni gelişme ve teknikleri izleyerek yapılmalıdır. Karma yem sektöründe

Sektörde AR-GE çalışmaları, düzenli sıklıklarda, yeni gelişme ve teknikleri izleyerek yapılmalıdır. Karma yem sektöründe işletmelerin birleşmeleri ve yeni teknoloji ve donanım sistemleriyle modernize edilmesi, pazarın geliştirilmesi açısından önemlidir.

İç pazarın geliştirilmesinde ulusal ölçekte tanıtım, iletişim araçlarından yararlanılarak reklam çalışmalarının etkisi büyüktür. Ve

İç pazarın geliştirilmesinde ulusal ölçekte tanıtım, iletişim araçlarından yararlanılarak reklam çalışmalarının etkisi büyüktür. Ve Son olarak sektörün başarısında, birlikte düşünme, çalışma ve işbirliğinin olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Yem sektöründe ürün çeşitliliği ve üretim teknolojilerindeki hızlı değişimlerin kanun ve yönetmeliklerle uygulanması ve

Yem sektöründe ürün çeşitliliği ve üretim teknolojilerindeki hızlı değişimlerin kanun ve yönetmeliklerle uygulanması ve uyumlu hale getirilmesinde var olan çalışmaların hızlanması gerekmektedir.

TEŞEKKÜR EDERİZ

TEŞEKKÜR EDERİZ