SU KRLL SUYUN FZKSEL VE KMYASAL ZELLKLER SUYUN

  • Slides: 28
Download presentation
SU KİRLİLİĞİ SUYUN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

SU KİRLİLİĞİ SUYUN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

SUYUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ İNCE TABAKALAR HALİNDEYKEN RENKSİZ OLAN SU DERİN TABALAR HALİNDE MAVİ-LACİVERT RENKTEDİR.

SUYUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ İNCE TABAKALAR HALİNDEYKEN RENKSİZ OLAN SU DERİN TABALAR HALİNDE MAVİ-LACİVERT RENKTEDİR. BUNUN NEDENİ GÜNEŞ IŞIĞININ BİR KISIM RENKLERİNİN SU TARAFINDAN ABSORTLANMASI (EMİLMESİ)DİR.

SUYUN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ SU OLDUKÇA KARARLI BİR BİLEŞİK OLDUĞU İÇİN MEYDANA GELİŞ ISISI YÜKSEKTİR.

SUYUN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ SU OLDUKÇA KARARLI BİR BİLEŞİK OLDUĞU İÇİN MEYDANA GELİŞ ISISI YÜKSEKTİR. METALLERE VE AMETALLERE REAKSİYONU GİREREK BUNLARIN OKSİTLERİNİ MEYDANA GETİRİR. SONUÇTA HİDROJEN AÇIĞA ÇIKAR. SU HALOJENLERİ REAKSİYONA GİREREK BUNLARI İNDİRGER VE OKSİJEN AÇIĞA ÇIKAR.

SUYUN BİYOLOJİK VE RADYOAKTİF ÖZELLİKLERİ TABİİ DOĞAL SULAR ÇÖZÜLMÜŞ VE ASKI HALİNDE BULUNAN VE

SUYUN BİYOLOJİK VE RADYOAKTİF ÖZELLİKLERİ TABİİ DOĞAL SULAR ÇÖZÜLMÜŞ VE ASKI HALİNDE BULUNAN VE YABANCI MADDELERİ İHTİVA EDERLER.

EKSERİYA SUYU KULLANABİLİR HALE GETİRMEK İÇİN BU MADDELER YA TAMAMEN SUDAN AYRILIR VEYA MİKTARLARI

EKSERİYA SUYU KULLANABİLİR HALE GETİRMEK İÇİN BU MADDELER YA TAMAMEN SUDAN AYRILIR VEYA MİKTARLARI MUAYYEN BİR DEĞERİN ALTINA DÜŞÜRÜLÜR.

SULARIN BAKTERİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ SULAR SALGIN HASTALIKLAR YAPAN ÇEŞİTLİ MİKROORGANİZMALARI İHTİVA EDEBİLİR. SULARIN BAKTERİLERLE KİRLENMESİ

SULARIN BAKTERİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ SULAR SALGIN HASTALIKLAR YAPAN ÇEŞİTLİ MİKROORGANİZMALARI İHTİVA EDEBİLİR. SULARIN BAKTERİLERLE KİRLENMESİ KANAL SULARININ MESKUN BÖLGELERDEN GETİRDİĞİ KİRLETİCİLERLE ALMAKTADIR.

BU NEDENLE İÇME SULARI YÜZEYSEL SU KAYNAKLARINDAN TEMİN EDİLİYORSA BAKTERİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BİLİNMESİ GEREKİR

BU NEDENLE İÇME SULARI YÜZEYSEL SU KAYNAKLARINDAN TEMİN EDİLİYORSA BAKTERİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BİLİNMESİ GEREKİR

SUYUN RADYOAKTİF ÖZELLİKLERİ RADYOAKTİF MADDELER SULARA TABİİ YOLLARDAN VEYA OTOMATİK ENERJİ KULLANANAN SANAYİ TESİSLERİNDEN

SUYUN RADYOAKTİF ÖZELLİKLERİ RADYOAKTİF MADDELER SULARA TABİİ YOLLARDAN VEYA OTOMATİK ENERJİ KULLANANAN SANAYİ TESİSLERİNDEN NÜKLEER DENEME MERKEZLERİNDEN, URANYUM MADENİ İŞLETMELERİNDEN VB. KARIŞIR.

SU KİRLİLİĞİ GÖL, NEHİR, DENİZ, OKYANUS, YERALTI SULARI GİBİ SU BARINDIRAN HAVZALARDA GÖRÜLEN KİRLİLİĞE

SU KİRLİLİĞİ GÖL, NEHİR, DENİZ, OKYANUS, YERALTI SULARI GİBİ SU BARINDIRAN HAVZALARDA GÖRÜLEN KİRLİLİĞE VERİLEN GENEL ADDIR. HER ÇEŞİT SU KİRLİLİĞİ, KİRLİLİĞİN BULUNDUĞU HAVZANIN ÇEVRESİNDE VE İÇİNDE YAŞAYAN ORGANİZMALARA VE BİTKİLERE ZARAR VERDİĞİ GİBİ,

SU KİRLİLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ

ÇEŞİTLİ TÜRLERİN VE BİYOLOJİK TOPLULUKLARIN YOK OLMASINA ORTAM HAZIRLAR. SU KİRLİLİĞİ KÜRESEL OLARAK BİR

ÇEŞİTLİ TÜRLERİN VE BİYOLOJİK TOPLULUKLARIN YOK OLMASINA ORTAM HAZIRLAR. SU KİRLİLİĞİ KÜRESEL OLARAK BİR SORUN OLDUĞU GİBİ BİRÇOK ÖLÜM VE SALGIN HASTALIK OLAYLARININ SEBEBİ OLARAKTA GÖRÜLMEKTEDİR. GÜNDE 14. 000 İNSAN DOĞRUDN VEYA DOLAYLI OLARAK SU KİRLİĞİNİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR SONUCUNDA YAŞAMINI YİTİRMEKTEDİR.

BUGÜN DÜNYADA YÜZDE OLARAK EN ÇOK KİRLİ SU HAVZASINA SAHİP OLAN ÜLKE ABD’DİR. İNSANIN

BUGÜN DÜNYADA YÜZDE OLARAK EN ÇOK KİRLİ SU HAVZASINA SAHİP OLAN ÜLKE ABD’DİR. İNSANIN SEBEP OLDUĞU KİRLENMELER GİBİ DOĞAL YOLLARDAN OLUŞAN KİRLENMELERDE SÖZ KONUSUDUR. ÖRNEĞİN; YANARDAĞ AŞIRI ALG ÜREMESİ, RÜZGARLAR VE DEPREMLER…

SU KİRLİLİĞİNİN SEBEPLERİ z. TARIMSAL FAALİYETLER z. TOPRAK EROZYONU z. BİTKİLERİN ÇÜRÜMESİ z. HAYVANSAL

SU KİRLİLİĞİNİN SEBEPLERİ z. TARIMSAL FAALİYETLER z. TOPRAK EROZYONU z. BİTKİLERİN ÇÜRÜMESİ z. HAYVANSAL ATIKLAR z. SANAYİ ATIKLARINDAN KAYNAKLANMALAR z. KİMYASAL FİZYOLOJİK ATMOSFERİK, BİYOLOJİK NEDENLER z. DOĞAYA BIRAKILAN YADA GÖMÜLEN ZEHİRLİ VARİLLER

Su Kirliliğinin Çevresel Etkileri İnsan Sağlığına Etkisi Kolera, tifo, paratifo, dizanteri, hepatit, ishal, çocuk

Su Kirliliğinin Çevresel Etkileri İnsan Sağlığına Etkisi Kolera, tifo, paratifo, dizanteri, hepatit, ishal, çocuk felci, sıtma gibi hastalıklar ne yazık ki sağlıksız sulardan kaynaklanmaktadır. Bütün dünyada ve ülkemizde su kaynaklarına olan ihtiyaca paralel olarak sınırlı olan bu kaynaklar üzerindeki kirlilik giderek artmaktadır.

Su kirliliğine etki eden başlıca unsurlar; sanayileşme, şehirleşme, nüfus artışı, zirai faaliyetlerdir. Sanayinin çevre

Su kirliliğine etki eden başlıca unsurlar; sanayileşme, şehirleşme, nüfus artışı, zirai faaliyetlerdir. Sanayinin çevre üzerindeki olumsuz rolü diğer faktörlerden çok daha fazladır. Sanayi kuruluşlarının arıtılmadan boşaltılan sıvı atıkları su kirliliğine sebep olarak hızlı bir şekilde çevrenin tahribine yol açmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişi sağlıksız

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişi sağlıksız su kullanımından dolayı ölüyor. Tifo, kolera, dizanteri gibi ölümcül hastalıklar su ile insana geçtiği gibi, gerek atık suların gerekse zirai gübrelerin kuyu sularına bulaşması sonucu amonyak ve nitrit gibi kimyevi maddelerden insan sağlığı bozuluyor. Ayrıca yeraltı sularına ulaşan zirai ilaçlardan meydana gelen zehirlenmeler de insan ölümlerine yol açabiliyor.

Kirli su, içerisinde insan sağlığına zararlı, patojen mikroorganizmalar bulundurmaktadır. Kirli suyun çeşitli yollarla içme

Kirli su, içerisinde insan sağlığına zararlı, patojen mikroorganizmalar bulundurmaktadır. Kirli suyun çeşitli yollarla içme ve kullanma sularına karışması ve sulamada kullanılması sonucunda tifo, dizanteri, sarılık, kolera vb. bulaşıcı hastalıklara yol açmaktadır. Bu nedenle içme ve kullanma sularının ilgili kurum ve kuruluşlarca sürekli kontrol edilmesi, kirletici faktörlerin ortadan kaldırılması ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

DOĞAYA ETKİSİ Atık sulardaki kimyasal maddeler ve organik bileşikler suda çözünmüş olan oksijenin miktarının

DOĞAYA ETKİSİ Atık sulardaki kimyasal maddeler ve organik bileşikler suda çözünmüş olan oksijenin miktarının azalmasına sebep olur. Bu da suda yaşayan bitki ve hayvanların ölüm oranlarını artırmaktadır. Bu tür sular daha koyu renge ve pis kokuya sahiptirler. Hatta bazı göller veya derelerde aşırı kirlenme sonucu canlı yaşamı sona ermiş ve içerisinde atıklardan meydana gelen adacıklar oluşmuştur.

Deterjanlar ve tarım ilaçları da su kaynaklarını önemli ölçüde kirletmekte olup canlı hayatını tehdit

Deterjanlar ve tarım ilaçları da su kaynaklarını önemli ölçüde kirletmekte olup canlı hayatını tehdit etmektedir. Ancak, bu kullanılan maddeler bakteriler tarafından parçalanabilir hale getirilebilirse, kirlenme oranı azaltılabilir Radyoaktif atıklar da gün geçtikçe tehlike oluşturmaktadır. Bu atıklar belirli şartlarda saklanmaktadır. Fakat bazı durumlarda kaza ile veya bilinçsiz bir uygulama ile tabiata ve yeraltı sularına karışmaktadır.

SUYUN ÖZELLİKLERİ z. Su, yani saf su kokusuz, tatsız ve renksizdir. Su insan hayatı

SUYUN ÖZELLİKLERİ z. Su, yani saf su kokusuz, tatsız ve renksizdir. Su insan hayatı için çok önemli olan bir sıvıdır. Suyunda bazı özellikleri vardır. z. Su oda sıcaklığında sıvıdır Su ışığı emer Su yeryüzünden bilinen bütün canlıların yaşaası için gerekli olan, hiçkimsenin vazgeçemeyeceği tadı olmayan kokusu olamayan maddedir.

SUYUN ÖZELLİKLERİ Su canlıların yaşamı için hayati bir önem teşkil eder. Canlı için gerekmekte

SUYUN ÖZELLİKLERİ Su canlıların yaşamı için hayati bir önem teşkil eder. Canlı için gerekmekte olan bütün fiziksel olayların hepsi suyun özellikleri ile gerçekleşmektedir. Bu sebepten dolayı suya ” yaşam sıvısı ” adı verilmektedir. Su çıplak gözle bakıldığı zaman renksiz bir madde olarak görülür. Farklı özelliklerde bol miktarda su dünyada bulunmaktadır. Dünyada yaklaşık 1. 4 milyar kilometre su olduğu söylenmektedir

SUYUN YAPISI Su iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşmaktadır. Suyun Formülü H 2

SUYUN YAPISI Su iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşmaktadır. Suyun Formülü H 2 O’dur. Oksijenin yanında 104, 45 derece açı oluşturabilecek bir şekilde bağlı iki tane hidrojen bulunmaktadır. Standart bir sıcaklık ve basın. ta suyun buhar ve sıvı fazı arasında değişken bir denge oluşur. Su molekülünün bir tarafı negatif diğer tarafıda pozitiftir.

SU KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ z. Su kirliliği kontrolu açısından her tür kirletici kaynağın bir izin

SU KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ z. Su kirliliği kontrolu açısından her tür kirletici kaynağın bir izin belgesine bağlanması, Evsel kaynaklı atıksular için, konuta giren temiz su miktarının atıksuya eşit olması, z. Atık su arıtımında teknik ve ekonomik açıdan uygun arıtma yöntemlerinin seçilmesi,

z. Su ürünleri istihsal alanlarının korunması için gerekli tedbirlerin alınması, z. Benzer nitelikte atıksu

z. Su ürünleri istihsal alanlarının korunması için gerekli tedbirlerin alınması, z. Benzer nitelikte atıksu üreten endüstriler ve yerleşimler için ortak atıksu arıtma tesisi kurulması, z. Atık su miktarını ve atık sudaki atık konsantrasyonunu en aza indirerek kirliliği kaynağında önleyecek teknoloji ile üretim yapılması,

SORULAR z. SU KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR? z. RADYOAKTİF MADDELER SULARA HANGİ YOLLA

SORULAR z. SU KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR? z. RADYOAKTİF MADDELER SULARA HANGİ YOLLA KARIŞIR? z. SU KİRLİLİĞİNİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR? z. DÜNYADA EN FAZLA KİRLİ SU HAVZASINA SAHİP OLAN ÜLKE? z. SU KİRLİLİĞİNİN SEBEPLERİ NELER? z. SUYUN YAPISI HAKKINDA BİLGİ VER.