Shannon Ttel A svszlessg egy ngy plus jellemz

  • Slides: 9
Download presentation
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető

Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek közül az információelmélet, a rádióskommunikáció, a jelfeldolgozás és a spektroszkópia. A sávszélesség felmerül még az adatrátákkal kapcsolatosan, valamilyen közvetítő közeg vagy berendezés vonatkozásában is. A Shannon–Hartley-tétel szerint egy működő kommunikáció esetén az adatráta egyenesen arányos az átvitel során használt frekvencia-tartomány nagyságával. Ebben az értelemben a sávszélesség az adatrátára vagy kommunikációs rendszerben használt frekvencia-tartományra vonatkozik (vagy mindkettőre).

Sávszélesség • • A sávszélesség alkalmazása alapvetően fontos egyes területeken. A rádiókommunikáció esetén például

Sávszélesség • • A sávszélesség alkalmazása alapvetően fontos egyes területeken. A rádiókommunikáció esetén például a sávszélesség egymástól elválasztott frekvenciatartomány(oka)t jelöl, amelyek a modulált vivőhullámok számára fenntartottak, míg például az optikában egy különálló színképvonal szélességét jelenti, vagy egy színképtartományt. A sávszélességre nincs egyetlen, átfogóan pontos meghatározás, általában lényeges a környezet és a mérési módszer. Például egy bizonyos meghatározás szerint a sávszélesség a frekvenciáknak egy olyan tartománya, amelyekre igaz az, hogy e tartományon kívüli frekvenciákra egy bizonyos függvény értéke nulla. (Ebben az értelemben a matematikai jelentés, mármint egy függvény nullától különböző „hossza”, még valamilyen értelemben kapcsolatba is hozható a „szélesség”-gel. )

 • Más meghatározások nem ennyire pontosak, és nem is utalnak arra a frekvenciára,

• Más meghatározások nem ennyire pontosak, és nem is utalnak arra a frekvenciára, amelynél egy függvény értéke kicsi. • A kicsi ebben az esetben azt jelenti, hogy kisebb, mint 3 d. B, azaz a maximális érték felénél is kisebb, de egy pontosan meghatározott értéknél kisebbet is jelenthet. • A meghatározás általában valamilyen szélesség jellegű tulajdonsághoz kapcsolódik, az alkalmazási területtől függő értelemben.

Mintavételezési frekvencia • A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy

Mintavételezési frekvencia • A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul: sampling frequency). • A mintavételezési frekvencia az az adott frekvencia, amely megadja, hogy az A/D (analóg-digitális átalakító) hány mintát vesz az adott adattárolón található jelből másodpercenként. • A szabványos zenei CD-lemez mintavételezési frekvenciája 44, 1 k. Hz. Természetesen a mintavételezés gyakoriságával javul a felvétel minősége. Legtöbbet használt jelölése:

Néhány mintavételezési frekvenciaadat Mintavételezési frekvencia Felhasználás 8000 Hz telefon, az emberi hang átvitelére. 11

Néhány mintavételezési frekvenciaadat Mintavételezési frekvencia Felhasználás 8000 Hz telefon, az emberi hang átvitelére. 11 025 Hz és 22 050 Hz Alacsonyabb minőségű PCM és MPEG felvételeknél használják. 32 000 Hz Videokamerákban található mini. DVD-knél használják. 44 056 Hz A PCM adapterek használják NTSC videokazettáknál. 44 100 Hz a legtöbbet használt mintavételezési frekvencia például az MPEG 1(VCD, SVCD, MP 3) által. 47 250 Hz a világ első kereskedelmi forgalomban kapható PCM hangrögzítői használták. 48 000 Hz digitális hang, felhasználása: digitális TV, DVD, filmek és profi hangfelvételek. 50 000 Hz az első kereskedelmi hangfelvevők 3 M-el és Soundstreamel a 70 -es évekből 50 400 Hz Mitsubishi X-80 digitális hangrögzítő mintavételezési frekvenciája 88 200 vagy 176 400 Hz Profi hangrögzítők és keverők használják 96 000 vagy 192 000 Hz DVD-Audio, a Blu-Ray és a HD-DVD használja 2 822 400 Hz A Sony és a Philips szuper audio CD-je "Direct Stream Digital" technológiával

Kvantálási mélység Torzítás: – kerekítési hibák (minél nagyobb a kvantálási mélység, a relatív hiba

Kvantálási mélység Torzítás: – kerekítési hibák (minél nagyobb a kvantálási mélység, a relatív hiba annál kisebb) • mintavételezési frekvencia (Shannon - Nyquist tétel: a minimális mintavételezési frekvenciának legalább a hangban előforduló legmagasabb frekvenciakomponens kétszeresének kell lennie) – digitális telefonhálózaton: 8 k. Hz (8000 mintavétel másodpercenként; mivel a beszédhangok frekvenciatartománya kb. 80 - 1300 Hz, azaz jóval kisebb, mint 4000 Hz = 4 k. Hz, a Shannon-Nyquist tétel értelmében a 8 k. Hz mintavételezési frekvencia megfelelő minőségű hangvisszaadást tesz lehetővé; de ha énelekni vagy zenélni akarunk, akkor sem kerülünk nagy bajba, mivel a zenei hangok frekvenciatartománya is csak kb. 30 - 3000 Hz; megjegyzés: az "egyvonalas" a hang frekvenciája a 1 = 440 Hz) – Hifi CD minőségben: 44. 1 k. Hz – még jobb minőségben (pl. Dolby Digital): 48 k. Hz

 • digitalizálási vagy kvantálási mélység: (az adatszó digitális számjegyeinek száma) – digitális telefonhálózaton:

• digitalizálási vagy kvantálási mélység: (az adatszó digitális számjegyeinek száma) – digitális telefonhálózaton: 8 bit (28 = 256 lehetséges érték) – Hi. Fi CD minőségben: 16 bit (216 = 65, 536 lehetséges érték) – még jobb minőségben (pl. Dolby Digital): 24 bit (216 = 16, 777, 216 lehetséges érték) • csatornák száma – digitális telefonhálózaton: 1 csatorna (mono) – Hi. Fi CD minőségben: 2 csatorna (sztereo) – még jobb minőségben (pl. Dolby Digital): 5. 1 csatorna (az élethű térhangzás érdekében 5 teljes sávszélességű csatorna - bal és jobb első csatorna, bal és jobb hátsó csatorna, valamint egy un. középcsatorna - és egy csökkentett sávszélességű, mély hangokat visszaadó "szubbasszus" csatorna)

 • tömörítés (hangállományok esetén többnyire veszteséges) • fontosabb hangformátumok – PCM (audio/basic; tömörítetlen

• tömörítés (hangállományok esetén többnyire veszteséges) • fontosabb hangformátumok – PCM (audio/basic; tömörítetlen digitális adatfolyam, pl. audio CD-k vagy digitális telefonálás esetén) – WAV (audio/x-wav; tömörítetlen digitális hangállomány) – MP 3 (audio/x-mpeg 2; veszteségesen, nagy hatékonysággal tömörített állomány; lehetőség van különböző minőségű kódolásra az MP 3 állományok lejátszásához szükséges sávszélesség, un. bitráta meghatározásával; a veszteséges tömörítés az emberi fül "tökéletlenségét" használja ki - amit amúgy sem hallanánk meg, elvileg elhagyhatjuk az állományból) • konstans bitráta (CBR; viszonylag gyors kódolás) – gyenge minőség, inkább csak beszédhangokra: 96 kbps (kbit/s) alatt – közel CD minőség: 128 kbps (az Interneten ez a legelterjedtebb) – CD minőség: 160 kbps vagy ennél magasabb bitráta • változó bitráta (VBR; lassabb kódolás, de nagyobb hatékonyság).

Thanks for Watching!

Thanks for Watching!