Serviciul social Asisten personal SERVICIUL SOCIAL ASISTEN PERSONAL

  • Slides: 7
Download presentation
Serviciul social , , Asistenţă personală’’

Serviciul social , , Asistenţă personală’’

SERVICIUL SOCIAL „ASISTENŢĂ PERSONALĂ” Ø Serviciul social „Asistenţă personală” este un serviciu social specializat

SERVICIUL SOCIAL „ASISTENŢĂ PERSONALĂ” Ø Serviciul social „Asistenţă personală” este un serviciu social specializat destinat copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi severe, care au nevoie de asistenţă şi îngrijire în vederea integrării lor în societate.

Beneficiarii serviciului „ASISTENŢĂ PERSONALĂ” Orice copil/adult cu dizabilităţi severe, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

Beneficiarii serviciului „ASISTENŢĂ PERSONALĂ” Orice copil/adult cu dizabilităţi severe, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: Ø nu beneficiază de servicii în cadrul unor instituţii rezidenţiale sau de serviciul Îngrijire Socială la Domiciliu ; Ø nu beneficiază de alocaţie pentru îngrijire şi/sau însoţire, supraveghere, în coformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare; Ø instituţia responsabilă de determinarea dizabilităţii i-a recomandat serviciul de Asistenţă personală în(programul individual de reabilitare şi incluziune socială , anexat la certificatul de dizabilitate. )

Dreptul la asistenţă personală Echipa multidisciplinară decide încadrarea în serviciu în baza următoarelor criterii

Dreptul la asistenţă personală Echipa multidisciplinară decide încadrarea în serviciu în baza următoarelor criterii : v v afectarea gravă sau lipsa mobilităţii generale a persoanei, însoţită de afectarea gravă sau lipsa motricităţii (nu poate să realizeze acţiuni coordonate); prezenţa unui comportament problematic cu frecvenţă zilnică (comportamente ruşinoase, perturbatoare, periculoase atît pentru sine, cît şi pentru cei din jur); lipsa abilităţilor de autoîngrijire şi interacţiune socială în cazul persoanelor cu dizabilităţi mintale (persoana nu este capabilă să realizeze activităţi de igienă, curăţenie, spălatul rufelor, gestionarea banilor, efectuarea cumpărăturilor, accesarea serviciilor din comunitate); afectarea gravă sau lipsa văzului, care nu permit persoanei realizarea activităţilor instrumentale privind rutina zilnică şi nu se orientează în afara locuinţei.

CINE POATE DEVENI ASISTENT PERSONAL? v Orice persoană, inclusiv membrii familiei biologice care :

CINE POATE DEVENI ASISTENT PERSONAL? v Orice persoană, inclusiv membrii familiei biologice care : Ø Ø Ø are vărsta cuprinsă între 18 – 65 ani; nu are antecedente penale; starea de sănătate corespunde cerinţelor funcţiei ocupate.

TIPURI DE SERVICII OFERITE DE CĂTRE ASISTENTUL PERSONAL o Mobilitate(deplasare în cadrul locuinţei); o

TIPURI DE SERVICII OFERITE DE CĂTRE ASISTENTUL PERSONAL o Mobilitate(deplasare în cadrul locuinţei); o Sarcini menajere de bază; o Supraveghere şi îndrumare; o Participare la viaţa socială; o Servicii de îngrijire personală;

În cadrul Direcţiei Asistenţă Socială , Sănătate şi Protecţie a Familiei Floreşti activează 43

În cadrul Direcţiei Asistenţă Socială , Sănătate şi Protecţie a Familiei Floreşti activează 43 de asistenţi personali care oferă servicii de asistenţă personală pentru 44 de benefeciari cu dizabilităţi severe. Din ei 20 de copii şi 24 de adulţi. v Pentru a solicita admiterea în serviciu, persoana cu dizabilitate sau reprezentantul său legal depune o cerere la şeful serviciului , , Asistenţă Personală, , ( care se află în sediul Consiliului Raional , et. I biroul 16 ) v Tel de contact : (0250)2 -02 -85