Ordfljd HUVUDSATS Svenskans ordfljd Varje ord mste ha

  • Slides: 15
Download presentation
Ordföljd HUVUDSATS

Ordföljd HUVUDSATS

Svenskans ordföljd Varje ord måste ha sin bestämda plats i en mening. Man kan

Svenskans ordföljd Varje ord måste ha sin bestämda plats i en mening. Man kan börja en mening på många olika sätt, men därefter följer man satsdelsschemat. Bindeord (och, men, för) finns inte med i satsdelsschemat. Dessa ord används för att binda ihop flera huvudsatser till en mening. Bisatser är en del av huvudsatsen.

Fundament är början av en mening. Du kan börja en mening på många olika

Fundament är början av en mening. Du kan börja en mening på många olika sätt: med subjekt med komplement frågeord med adverbial (tid, plats) med bisats

Exempel på fundament Mats läser svenska på universitetet. Honom vill jag gärna träffa. På

Exempel på fundament Mats läser svenska på universitetet. Honom vill jag gärna träffa. På universitetet har Mats många vänner. När Mats blir färdig med sina studier ska han flytta till Frankrike. Skriv ett eget exempel på en mening och stryk under fundamentet!

Verb 1 är första verbet i en mening. Verb 1 är ett verb i

Verb 1 är första verbet i en mening. Verb 1 är ett verb i presens eller ett verb i preteritum. Verb 1 ska alltid vara på andra plats i en mening. OBS! I ja/nej frågor kommer verbet först.

Exempel verb 1 Ali läser svenska på Sfi. Hon går till skolan. Igår var

Exempel verb 1 Ali läser svenska på Sfi. Hon går till skolan. Igår var vi i Stockholm. Bor du i Sandviken? Röker du? Skriv en mening och stryk under verb 1!

Subjekt Du kan börja en mening med subjekt. Om du börjar meningen med någon

Subjekt Du kan börja en mening med subjekt. Om du börjar meningen med någon annan satsdel kommer subjektet på tredje plats, efter första verbet. Svenskan har subjekttvång. Det betyder att varje mening måste ha ett subjekt. Om det inte finns ett subjekt använder man ordet det.

Exempel subjekt Lotta jobbar på en restaurang. På kvällen är Lotta trött. Det är

Exempel subjekt Lotta jobbar på en restaurang. På kvällen är Lotta trött. Det är varmt idag. Det bor ca 10 miljoner invånare i Sverige. Skriv en mening och stryk under subjektet!

Satsadverbialet placeras efter första verbet, alltså på fjärde plats om meningen börjar med fundament

Satsadverbialet placeras efter första verbet, alltså på fjärde plats om meningen börjar med fundament som inte är subjekt. När fundamentet är subjekt placeras satsadverbialet på tredje plats. Satsadverbialet ändrar innehållet i meningen (inte, alltid, ofta, aldrig…)

Exempel satsadverbial Jag har aldrig träffat min farfar. Jag kommer inte idag. På måndagar

Exempel satsadverbial Jag har aldrig träffat min farfar. Jag kommer inte idag. På måndagar är jag alltid trött På morgonen äter vi ofta ägg. Skriv en mening med ett satsadverbial och stryk under det!

Verb 2 är andra (tredje, fjärde) verbet i en mening. Det är ett verb

Verb 2 är andra (tredje, fjärde) verbet i en mening. Det är ett verb i infinitiv form (att-form) eller verb i supinum. Åsa har jobbat på Sfi i fem år. Hon brukar undervisa i svenska. Jag kan inte komma idag. På morgonen orkar Åsa inte gå till skolan. Skriv en mening med verb 1 och verb 2, stryk under verb 2!

Komplement Svarar på frågorna Vad? Vem? Vilka? Boken är ny. Min kompis heter Anna.

Komplement Svarar på frågorna Vad? Vem? Vilka? Boken är ny. Min kompis heter Anna. Linda har köpt en hund. Elsa har en katt. Marie-Louise har en blå skjorta. Jag ska besöka mina kusiner i helgen. Skriv en mening med komplement!

Exempel adverbial Adverbial placerar du sist eller först i en mening och det svarar

Exempel adverbial Adverbial placerar du sist eller först i en mening och det svarar på frågorna Var? När? Hur? . Jag träffade Kalle på stan igår. Vi äter frukost i köket varje morgon. Igår träffade jag Kalle på stan. Varje morgon äter vi frukost i köket. Skriv två meningar med adverbial som står först/sist i meningen. Stryk under adverbialet!

Tips! Det är mycket viktigt att träna ordföljd i huvudsatser så att du lär

Tips! Det är mycket viktigt att träna ordföljd i huvudsatser så att du lär dig reglerna. Tänk på att variera ordföljden i språket – att skriva på olika sätt. Satsdelsschemat hjälper dig att hitta reglerna! När du skriver en lång text måste du ha kontroll på ordföljden i meningarna. Gå tillbaka flera gånger i texten för att titta på ordföljden.