Muzische conceptkaarten Inspiratie en verzinkaarten voor muzische activiteiten

  • Slides: 8
Download presentation
Muzische conceptkaarten Inspiratie – en verzinkaarten voor muzische activiteiten.

Muzische conceptkaarten Inspiratie – en verzinkaarten voor muzische activiteiten.

Waarom wij deze kaarten graag gebruiken: § Wij vinden deze conceptkaarten een handig hulpmiddel

Waarom wij deze kaarten graag gebruiken: § Wij vinden deze conceptkaarten een handig hulpmiddel om tot een voor- en na verwerking te komen als je met de klas naar een voorstelling gaat. § Het maakt niet uit of het om een toneelvoorstelling, een film, een dansvoorstelling, …. gaat: binnen het aanbod van de kaarten kan je verschillende kanten op. § Er is veel variatie mogelijk en ze zijn een inspiratiebron. Het brengt je tot doelgerichte muzische activiteiten waar je misschien niet spontaan zou denken. § De opbouw van de activiteit sluit aan bij de ZILL doelen: • muzische grondhouding • muzische geletterdheid • muzische vaardigheid

Mogelijkheden om te werken met de muzische conceptkaarten: Er zijn verschillende mogelijkheden. Hier leggen

Mogelijkheden om te werken met de muzische conceptkaarten: Er zijn verschillende mogelijkheden. Hier leggen we kort een klassikale mogelijkheid uit. 1. Het concept: het basisidee van de activiteit - Het onderwerp - De werkvorm - De bouwsteen - Grondhouding 2. Je kiest een vanuit een van deze vier mogelijkheden en vult dan gericht aan met de andere drie mogelijkheden. 3. Eindopdrachten formuleren - Concreet: geef duidelijke criteria waaraan de opdracht moet voldoen - Open: meerdere oplossingen mogelijk 4. Verloop va een muzische activiteit

Een voorbeeld om aan de slag te gaan met de conceptkaarten: • • •

Een voorbeeld om aan de slag te gaan met de conceptkaarten: • • • In de stapel kaarten kan je vier kleuren onderscheiden: Rood: bouwsteenkaarten Geel: werkvormkaarten Blauw: onderwerpkaarten Groen: presentatiekaarten • Je kiest uit de blauwe, gele of rode kaarten één kaart uit. • Dan kies je uit de andere kleuren een kaart. (willekeurig of uitkiezen). • Je kan er dan mee puzzelen tot je een geschikte activiteit bekomt. • Nu kan je er een (groene) presentatiekaart bij leggen.

Een concreet voorbeeld: Je gaat met de kinderen naar een dansvoorstelling. Nu wil je

Een concreet voorbeeld: Je gaat met de kinderen naar een dansvoorstelling. Nu wil je graag met de kinderen een activiteit doen in de klas. Hoe zal je daaraan beginnen? Je kiest bijvoorbeeld deze blauwe onderwerpkaart:

Hier bepaal je het onderwerp van de activiteit. Met een gele kaart vul je

Hier bepaal je het onderwerp van de activiteit. Met een gele kaart vul je aan: je kiest een passende werkvorm. Bijvoorbeeld Flameco dansen. Je ziet aan de zijkant gekleurde stukken die kunnen passen bij een Andere kaart. Hier bijvoorbeeld aan de rode bouwsteenkaart. Bijvoorbeeld: de kinderen zoeken in kleine groepjes Danspasjes op een stukje muziek rekening houdend met het ritme en de maat van de muziek. De kleuren moeten niet aansluitend zijn, maar het geeft wel een houvast.

Nu kunnen we nog eens zoeken naar een passende presentatievorm van het geheel: door

Nu kunnen we nog eens zoeken naar een passende presentatievorm van het geheel: door een groene kaart bij te leggen.

De conceptkaarten horen bij het boek: zeppelin. Het boek is bedoeld voor de lagere

De conceptkaarten horen bij het boek: zeppelin. Het boek is bedoeld voor de lagere school, maar de principes zijn dezelfde. Er komt binnenkort een boek uit specifiek voor het kleuteronderwijs. Met dank aan Dhr. Koen Crul voor de inspiratie. Bronnen: Crul, K. (2015) Zeppelin muzische conceptkaarten, Abimo Gent Crul K. (2015) Zeppelin: didactiek voor muzische vorming, Pelckmans uitgeverij N. V. , Kalmthout.