MIN FRAMTID Hur vill du att din framtid

  • Slides: 21
Download presentation
MIN FRAMTID Hur vill du att din framtid ska se ut?

MIN FRAMTID Hur vill du att din framtid ska se ut?

VAD VILL DU GÖRA I FRAMTIDEN?

VAD VILL DU GÖRA I FRAMTIDEN?

"Jag är intresserad av framtiden för jag kommer att tillbringa resten av mitt liv

"Jag är intresserad av framtiden för jag kommer att tillbringa resten av mitt liv där. " C. F. Ketterling

SANT ELLER FALSKT Det räcker att jag har E i svenska, engelska och matte

SANT ELLER FALSKT Det räcker att jag har E i svenska, engelska och matte för att komma in på gymnasiet FALSKT! Yrkesprogram: Lägst E sv, eng, ma + 5 ämnen Högskoleförberedande program: Lägst E sv, eng, ma + 9 ämnen

SANT ELLER FALSKT Det finns 10 stycken gymnasieprogram FALSKT! Det finns 18 st nationella

SANT ELLER FALSKT Det finns 10 stycken gymnasieprogram FALSKT! Det finns 18 st nationella program 12 st yrkesprogram, 6 st högskoleförberedande

SANT ELLER FALSKT Jag måste gå på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm FALSKT! Du får söka

SANT ELLER FALSKT Jag måste gå på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm FALSKT! Du får söka fritt inom Utbildning Skaraborg (ca 17 kommuner som samarbetar) och du kan även söka friskolor i hela Sverige

SANT ELLER FALSKT Det finns en utbildning i Botkyrka med cirkus inriktning SANT! En

SANT ELLER FALSKT Det finns en utbildning i Botkyrka med cirkus inriktning SANT! En riksrekryterande utbildning som elever från hela Sverige kan söka till!

SANT ELLER FALSKT Lärlingsutbildning innebär praktik alla dagar i veckan FALSKT! Ca 3 dagar/vecka

SANT ELLER FALSKT Lärlingsutbildning innebär praktik alla dagar i veckan FALSKT! Ca 3 dagar/vecka praktik! Tex. hantverksprogrammet inriktning florist, lärlingsutbildning med 50 % praktik (1, 5 år praktik)

SANT ELLER FALSKT Det finns ett gymnasieprogram som har ett valfritt fjärde år SANT!

SANT ELLER FALSKT Det finns ett gymnasieprogram som har ett valfritt fjärde år SANT! Teknikprogrammet har ett fjärde år – du blir gymnasieingenjör

SANT ELLER FALSKT Danderyds gymnasium har en spetsutbildning i matematik (matematikgymnasiet) SANT! Det finns

SANT ELLER FALSKT Danderyds gymnasium har en spetsutbildning i matematik (matematikgymnasiet) SANT! Det finns massor av spetsutbildningar inom olika ämnen. Tex. inom samhällsvetenskap, teknik, språk och biomedicin.

GYMNASIET ÄR FULLT AV MÖJLIGHETER Entreprenörsprogrammet, Marinbiologi, Lysekil Borås Rymdgymnasiet, Kiruna Spelgrafikgymnasiet, Elitfotbollsgymnasium Karlskrona

GYMNASIET ÄR FULLT AV MÖJLIGHETER Entreprenörsprogrammet, Marinbiologi, Lysekil Borås Rymdgymnasiet, Kiruna Spelgrafikgymnasiet, Elitfotbollsgymnasium Karlskrona Hundförare/hundskötare Sportfiskegymnasium, Karlstad IB, Skara/Skövde Bil. System. Teknik, Arjeplog Teckenspråk, Vänersborg Flygteknik, Lidköping Bergsteknik, Filipstad Glasblåsning, Nybro Båtbyggare, Orust

DIN FRAMTID Det finns inga begränsningar – satsa på vad DU vill! Du kan

DIN FRAMTID Det finns inga begränsningar – satsa på vad DU vill! Du kan påverka din egen framtid! Börja PÅVERKA redan NU!

DIN FRAMTID v Vad kan du göra annorlunda redan NU? v Hur kan du

DIN FRAMTID v Vad kan du göra annorlunda redan NU? v Hur kan du redan NU börja ta reda på vad du vill läsa på gymnasiet eller arbeta med i framtiden?

DISKUSSION ”Fyra hörn” Diskutera fritt, inga rätt och fel Allas åsikter skall få komma

DISKUSSION ”Fyra hörn” Diskutera fritt, inga rätt och fel Allas åsikter skall få komma Lyssna på vad dina klasskamrater säger

HUR VIKTIG ÄR SKOLAN FÖR DIG? A: Inget viktig alls, jag skiter i skolan

HUR VIKTIG ÄR SKOLAN FÖR DIG? A: Inget viktig alls, jag skiter i skolan B: Ganska viktig, jag försöker C: Jätteviktig, jag tycker det är viktigt att plugga D: Vet inte

ÄR DET TUFFT ATT TYCKA ”PLUGGA ÄR TÖNTIGT”? A: Ja, jag bryr mig inte

ÄR DET TUFFT ATT TYCKA ”PLUGGA ÄR TÖNTIGT”? A: Ja, jag bryr mig inte om skolan och läxor. Jag tycker det är töntigt att plugga B: Nej, skolan är viktigt och det är viktigt att göra läxorna. Det är inte töntigt att plugga C: Eget alternativ

ÄR DET VIKTIGT MED BRA BETYG? A: Ja, betygen är viktiga för mig. Då

ÄR DET VIKTIGT MED BRA BETYG? A: Ja, betygen är viktiga för mig. Då kommer jag lättare in på gymnasiet B: Nej, betygen är inte viktiga C: Jag vet inte vad jag tycker D: Eget alternativ

ÄR DU EN TEORETIKER ELLER PRAKTIKER? A: Teoretiker, jag gillar att läsa och studera

ÄR DU EN TEORETIKER ELLER PRAKTIKER? A: Teoretiker, jag gillar att läsa och studera mig till ett svar B: Praktiker, jag gillar att göra saker praktiskt och testa mig fram till rätt svar C: Både teoretiker och praktiker D: Eget alternativ

DU SKA SÖKA TILL GYMNASIET IMORGON, VILKET PROGRAM VÄLJER DU? A: Ett praktiskt program,

DU SKA SÖKA TILL GYMNASIET IMORGON, VILKET PROGRAM VÄLJER DU? A: Ett praktiskt program, tex. VVS-och fastighet, hantverk eller hotell- och turism B: Ett teoretiskt program, tex. samhäll, natur eller humanistiska C: Ett annorlunda program, tex. rymdgymnasiet, IB eller en spetsutbildning D: Eget alternativ

VAD TROR DU ATT DU GÖR OM SJU ÅR? (TVÅ ÅR EFTER STUDENTEN) A:

VAD TROR DU ATT DU GÖR OM SJU ÅR? (TVÅ ÅR EFTER STUDENTEN) A: Pluggar vidare på högskola B: Jobbar C: Ute och reser D: Eget alternativ

FLER DISKUSSIONSFRÅGOR? Vilka ämnen i skolan skulle man kunna ta bort och vad ska

FLER DISKUSSIONSFRÅGOR? Vilka ämnen i skolan skulle man kunna ta bort och vad ska man då ersätta dem med?