Maria Antnia Salv 1 2 3 4 5

  • Slides: 13
Download presentation
Maria Antònia Salvà

Maria Antònia Salvà

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Vida de l’autor Època

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Vida de l’autor Època de l’autor Obra de l’autor Lectura i vocabulari Temàtica Estructura Rima i mètrica Figures retòriques Conclusió / resum Bibliografia

§ Maria Antònia Salvà (Palma, 1869 - Llucmajor, 1958) § Òrfena de mare als

§ Maria Antònia Salvà (Palma, 1869 - Llucmajor, 1958) § Òrfena de mare als pocs mesos de néixer i per això se’n van fer càrrec d’ella unes ties a Llucmajor. § Als 14 o 15 anys ja escrivia poemes en català. § En els poemes autobiogràfics, mostrava la consciència excepcional amb què haurà de viure la seva escriptura pel fet de ser dona. § La seva poesia va lligada a la contemplació de la natura del seu paisatge nadiu. § El 1935 presideix els Jocs Florals de Mallorca. § Defensa la unitat de la llengua catalana per la qual va lluitar sempre, encara que per un moment es va manifestar a favor de la ideologia franquista per la seva religiositat. § És la primera poeta moderna en català. § Es va donar a conèixer a la darrera dècada del segle XIX, sota el mestratge de Miquel Costa i Llobera. § Contacta amb la generació de poetes més joves com el mallorquí Miquel Ferrà o Josep Carner, que la dóna a conèixer a Barcelona. § També destaca com a traductora, traduint obres al provençal, francès i italià, i en el conreu de la prosa.

§ Maria Antònia Salvà va pertànyer al moviment de la Renaixença. § És un

§ Maria Antònia Salvà va pertànyer al moviment de la Renaixença. § És un moviment cultural del català del segle XIX que sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de inferioritat respecte al castellà (Decadència). § Gràcies als Jocs Florals, la poesia és un dels gèneres més conreats del moviment i aconsegueix arribar a un públic més ampli. § Aquesta poesia pretén arribar a una identificació total entre llengua i pàtria.

§ La seva obra s'insereix en la temàtica rural de l’Escola mallorquina amb poemes

§ La seva obra s'insereix en la temàtica rural de l’Escola mallorquina amb poemes sobre els treballs i la gent del camp que tenen com a rerefons les cançons i les cobles populars, molt vives a la Mallorca del seu temps i expressió d'un món rural ancestral. Ha hagut de superar els prejudicis que socialment han situat la literatura escrita per dones en un segon nivell. § Destaquen els poemaris: Poesies (1910), amb pròleg de Costa i Llobera. Espigues en flor (1926), amb pròleg de Josep Carner. El retorn (1934) Llepolies i joguines (1946) Lluneta del pagès (1952)

Boira que el cim vas fregant volandera, flaire qui passes amb l’ala del vent

Boira que el cim vas fregant volandera, flaire qui passes amb l’ala del vent signe de neu que entre molsa i falguera dius ta cançó per rocosa pendent, rous matinals i poncelles descloses, com jo fruesc vostre encís fugitiu! Dins el misteri que esfulla les roses veig la Bellesa qui passa i somriu. Amb quin plaer d’exquisida recança jo l’he sentida quan passa pel món, que en sa escomesa ja duu l’enyorança, de tan seguit com s’allunya i se fon! Tota ma vida tremola agraïda quan un moment l’he sentida vibrar. Mes ella passa, i què en resta a la vida Sinó el neguit de sentir-la passar? Oh aquell desfici que mai s’agombola! Oh aquella amor consirosa i plaent, de tot quant fuig, o qui passa, o qui vola, boira del cim o fontana d’argent!

§ Volandera: que es mou d’ací i d’allà per l’aire emportat pel vent. §

§ Volandera: que es mou d’ací i d’allà per l’aire emportat pel vent. § Falguera: planta pròpia d’ambients humits. § Rou: Gotes petites d’aigua que es formen per condensació directa del vapor d’aigua sobre els objectes refredats durant la nit. § Fruesc: gaudeixo § Poncelles: Flor abans d’obrir-se. § Descloses: Obrir (allò que estava clos). Descloure’s una poncella. § Encís: Encant que embruixa i captiva § Recança: Greu que sap de fer o d’haver fet, de deixar o d’haver deixat de fer, alguna cosa. § Escomesa: Acció de venir intrèpidament, sense por. § Desfici: Agitació deguda a un mal físic o moral que provoca intranquil·litat, a una cosa que despacienta fortament, a les punyides d’un desig violent. § Agombola: Acomodar-se. § Consirosa: Absorbit per un pensament que preocupa.

§ L’encís que fuig forma part del llibre Espigues en flor. § És un

§ L’encís que fuig forma part del llibre Espigues en flor. § És un cant a la bellesa i a la seva fugacitat. § Una Bellesa observada en el viure de la natura: la boira, l’aigua de neu, els rous matinals i les poncelles descloses fan possible que la Bellesa passi i somrigui, però la poetessa de seguida constata que l’instant per a gaudir-la és fugaç perquè de seguida s’allunya i es fon. § Només resta en la vida de la persona que l’ha atrapada amb el neguit i la inquietud de sentir-la passar. § L’última estrofa es clou amb una referència a la boira del cim o a la fontana d’argent, els dos elements que obren el poema i que generen moments de Bellesa.

§ Aquest poema està estructurat en cinc estrofes de quatre versos decasíl·labs. § Segueix

§ Aquest poema està estructurat en cinc estrofes de quatre versos decasíl·labs. § Segueix l’esquema de rima següent: 10 A/10 B/10 A/10 B- 10 C/10 D/10 C/10 D, etc. § És una rima consonant i d’art major. DEMOSTRACIÓ: Boi-ra-quel-cim-vas-fre-gant-vo-lan-dera, Flai-re-qui-pas-ses-amb-l’a-la-del-vent Sig-ne-de-neu-quen-tre-mol-sai-fal-guera Dius-ta-can-çó-per-ro-co-sa-pen-dent, Rous-ma-ti-nals-i-pon-ce-lles-des-closes, Com-jo-fru-esc-vos-tren-cís-fu-gi-tiu! Dins-el-mis-te-ri-ques-fu-lla-les-roses Veig-la-Be-lle-sa-qui-pas-sai-som-riu. 10 A 10 B 10 C 10 D

Anàfora: Oh aquell desfici que mai s’agombola! Oh aquella amor consirosa i plaent, Polisíndeton:

Anàfora: Oh aquell desfici que mai s’agombola! Oh aquella amor consirosa i plaent, Polisíndeton: de tot quant fuig, o qui passa, o qui vola boira del cim o fontana d’argent! Hipèrbaton: Boira que el cim vas fregant volandera Dins el misteri que esfulla les roses veig la Bellesa qui passa i somriu Que en sa escomesa ja duu l’enyorança Paral·lelisme: Oh aquell desfici que mai s’agombola! Oh aquella amor consirosa i plaent, Antítesi: exquisida recança consirosa i plaent Personificació: Boira que el cim vas fregant volandera Signe de neu que entre molsa i falguera dius ta cançó per rocosa pendent Dins el misteri que esfulla les roses Veig la Bellesa qui passa i somriu Tota ma vida tremola agraïda Epítet: rous matinals Hipèrbole: Tota ma vida tremola agraïda quan un moment l'he sentida vibrar. Mes ella passa, i què en resta a la vida sinó el neguit de sentir-la passar?

§ L’encís que fuig és una obra de Maria Antònia Salvà, poetessa pertanyent a

§ L’encís que fuig és una obra de Maria Antònia Salvà, poetessa pertanyent a la Renaixença, que forma part del llibre Espigues en flor. És un cant a la bellesa observada en el viure de la natura i a la seva fugacitat. L’instant per a gaudir-la és fugaç perquè de seguida s’allunya i es fon. Aquest poema està estructurat en cinc estrofes de quatre versos decasíl·labs. amb un esquema de rima AB-A-B.

§ http: //www. escriptors. cat/autors/salvama/pagina. php? id_sec=1228 § https: //ca. wikipedia. org/wiki/Maria_Antònia_Salvà_i_Ripoll § https:

§ http: //www. escriptors. cat/autors/salvama/pagina. php? id_sec=1228 § https: //ca. wikipedia. org/wiki/Maria_Antònia_Salvà_i_Ripoll § https: //ca. wikipedia. org/wiki/Renaixença#Poesia

Noemí Marsal Oliva

Noemí Marsal Oliva