Kuran Kerim Dersleri Giri Dersin lenii 1 Kuran

  • Slides: 13
Download presentation
Kur’an-ı Kerim Dersleri Giriş

Kur’an-ı Kerim Dersleri Giriş

Dersin İşlenişi 1. Kur’an-ı Kerim Dersinin Önemi 2. Kur’an-ı Kerim Dersine Duyulan İhtiyaç 3.

Dersin İşlenişi 1. Kur’an-ı Kerim Dersinin Önemi 2. Kur’an-ı Kerim Dersine Duyulan İhtiyaç 3. Kur’an’ı Nasıl Okumalıyız? 4. Hz. Peygamber Nasıl Kur’an Okurdu? 5. Harflerin Mahreçleri

 PEYGAMBERİMİZ (s. a. v. ) NASIL KUR’AN OKURDU? Sevgili Peygamberimiz (sav), "Kur'an'ı ağır,

PEYGAMBERİMİZ (s. a. v. ) NASIL KUR’AN OKURDU? Sevgili Peygamberimiz (sav), "Kur'an'ı ağır, tane oku. " (73/Müzzemmil: 4) şeklindeki ilahi emri titizlikle uygular, Kur'an okurken ayetlerin arasında bir müddet duraklar sonra devam ederdi. Secde ayeti geçtiğinde secde ederdi. Allah'ın yüceliğinden bahseden bir ayet geldiğinde tesbihatta bulunur, dua edilmesi gereken bir konu geldiğinde durup dua eder, Allah 'a sığınılacak hususları ihtiva eden bir ayet okuduğunda ise okuyuşuna ara verip istiazede bulunurdu. Namaz kılarken Fatiha okuyan kişinin dilinden dökülen her ayete Allah'ın anında cevap verdiğini, dolayısıyla Cenab-ı Hakk'ın Kur'an okuyana bizzat karşılık verdiğini söylerdi. Kur'an okumanın insana verdiği huzura sığınarak sıkıntılı bir durumla karşıya kaldığında namaz kılardı.

HARFLER Aslî Harfler Fer’î Harfler

HARFLER Aslî Harfler Fer’î Harfler

Aslî Harfler: Arap alfabesindeki harflerdir. Arap alfabesi 28 harften oluşur. Bu alfabeye Basra’lı dilcilere

Aslî Harfler: Arap alfabesindeki harflerdir. Arap alfabesi 28 harften oluşur. Bu alfabeye Basra’lı dilcilere göre ﻻ da bir harf olarak eklenir. Arap alfabesinde harfler sessizdir. Onların okunmasını sağlayan, yani sesli harf görevi gören harekelerdir. Kur’an alfabesindeki bazı harflerin sesleri Türkçemizde yoktur.

HARFLERİN MAHREÇLERİ Kur’an-ı Kerim harfleri başlıca beş bölgeden çıkar. Cevf Ḥalḳ Lisān (Ağız ve

HARFLERİN MAHREÇLERİ Kur’an-ı Kerim harfleri başlıca beş bölgeden çıkar. Cevf Ḥalḳ Lisān (Ağız ve Boğaz Boşluğu) (Boğaz) (Dil) Şefe’ Ḫayşūm (Dudak) (Geniz)

CEVF (AĞIZ BOŞLUĞU) : Buradan med (uzatma) harfleri olan ﻱ ﻭ ﺍ harfleri çıkar.

CEVF (AĞIZ BOŞLUĞU) : Buradan med (uzatma) harfleri olan ﻱ ﻭ ﺍ harfleri çıkar. Bunlar kendi başlarına okunmazlar. Kendilerinden bir önceki harfin okunuşuna tabi olurlar.

ḤALḲ (BOĞAZ) : Boğazda bulunan üç mahreçten altı harf çıkar. 1. Aḳṣa-l ḥalḳ :

ḤALḲ (BOĞAZ) : Boğazda bulunan üç mahreçten altı harf çıkar. 1. Aḳṣa-l ḥalḳ : Boğazın başlangıcı, göğüse bitişik olan köküdür. Harfleri; ﺍ ve ﻩ dir. 2. Veṣaṭu'1 -ḥalḳ : Boğazın ortasıdır. Harfleri; ﻉ ve ﺡ dır. 3. Edna’l -ḥalḳ : Boğazın ağıza yakın olan yeridir. Harfleri ; ﻍ ve ﺥ dır.

LİSAN (DİL) : Dilde bulunan 10 mahreçten 18 harf çıkar. ﻕ : Dilin kökü

LİSAN (DİL) : Dilde bulunan 10 mahreçten 18 harf çıkar. ﻕ : Dilin kökü ve karşılığı olan üst damaktan çıkar. ﻙ : ﻕ harfinin önünden, dil ortasına doğru çıkar. ﻱ ﺵ ﺝ : Bu harfler dilin ortası ve karşılığı olan üst damaktan çıkar. ﺽ : Dilin sağ veya sol yan taraflarının üst azı dişlerinin iç yüzeylerine dokundurulmasıyla çıkar. ﻝ : Dil ucunun üst ön dişlerin damağa bitiştiği yere dokundurulmasıyla çıkar.

 ﻥ : Dil ucunun üst ön dişlerin etlerine dokundurulmasıyla çıkar. ﺭ : Dil

ﻥ : Dil ucunun üst ön dişlerin etlerine dokundurulmasıyla çıkar. ﺭ : Dil ucu ve arkasıyla dil, üst damağa doğru kavis yapılarak bu harf çıkar. ﻁ ﺕ ﺩ : Dil ucunun üst ön dişlerin etlerine dokundurulması suretiyle bu harfler çıkar. ﺹ ﺱ ﺯ : Dil ucunun, ön dişlerin orta kısmının yukarısına dokundurulmasıyla çıkar. ﻅ ﺫ ﺙ : Dil ucunun, üst ön dişlerden hafifçe dışarıya çıkarılmasıyla söylenir.

ŞEFE’ (DUDAKLAR) : Dudaklarda bulunan 2 mahreçten 4 harf çıkar. Bunlar, ﻑ ﻭ ﻡ

ŞEFE’ (DUDAKLAR) : Dudaklarda bulunan 2 mahreçten 4 harf çıkar. Bunlar, ﻑ ﻭ ﻡ ﺏ dir. ﻑ : Üst ön dişlerin alt dudağın iç yüzeyine hafifçe bastırılmasıyla çıkar. ﻭ ﻡ ﺏ : Dudak içlerinin birbirine kuvvetle kapanmasıyla ﺏ , dudak uçlarına yakın yerlerin birbirine hafifçe kapanmasıyla ﻡ , dudakların kapanmadan ileri doğru uzatılmasıyla ﻭ harfi çıkar.

HAYŞUM ( GENİZ) Bu mahreçten GUNNE çıkar. GUNNE, sakin nun ve sakin mim harflerine

HAYŞUM ( GENİZ) Bu mahreçten GUNNE çıkar. GUNNE, sakin nun ve sakin mim harflerine mahsus bir özellik olup genizden gizli bir sestir.

Hazırlayan: Sema ÇELEM Kaynak: Prof. Dr. Abdurrahman Çetin, Kur’an Okuma Esasları, Bursa: Emin Yayınları.

Hazırlayan: Sema ÇELEM Kaynak: Prof. Dr. Abdurrahman Çetin, Kur’an Okuma Esasları, Bursa: Emin Yayınları.