Jrvnyok s azok hatsai WHO a jrvnyok ellen

  • Slides: 11
Download presentation
Járványok és azok hatásai. WHO a járványok ellen. György Orsolya, geográfus II. évf.

Járványok és azok hatásai. WHO a járványok ellen. György Orsolya, geográfus II. évf.

Járványtani alapfogalmak n Járványtan: járványokkal és fertőző betegségekkel foglalkozó tudományág, az orvostudomány fontos része.

Járványtani alapfogalmak n Járványtan: járványokkal és fertőző betegségekkel foglalkozó tudományág, az orvostudomány fontos része. E fogalomkörbe tartozik a járványfolyamatok törvényszerűségeinek feltárása, és a járványok elleni küzdelem megszervezése. n Feladata: a fertőzés forrásának felkutatása, a fertőzés (infekció) folyamatának tudományos megfigyelése, a létrehozó kórokozók tulajdonságainak megismerése. n Célja: a tudományos ismeretek felhasználásával a fertőző betegségek (járványok) előfordulásának megakadályozása, ill. a járvány megelőzése, továbbterjedésének megakadályozása, amennyiben van fertőző megbetegedés.

Járványtan két fő része: 1. Általános járványtan: fertőző betegségek terjedésének mechanizmusával, a járványfolyamatokat befolyásoló

Járványtan két fő része: 1. Általános járványtan: fertőző betegségek terjedésének mechanizmusával, a járványfolyamatokat befolyásoló természeti és társadalmi tényezőkkel, a járványok elleni küzdelem általános feladataival és a járványok terjedését megakadályozó közegészségügyi és járványügyi intézkedésekkel (védőoltások, karantén, fertőtlenítés, rovarirtás) foglalkozik. 2. Részletes járványtan: feladata az egyes fertőző betegségek tudományos feldolgozása, a betegséget létrehozó kórokozók tulajdonságainak kutatása, a kimutatásukra szolgáló módszerek kidolgozása, ill. a megbetegedett emberek gyógyítása.

n n A fertőző betegséget különböző mikroorganizmusok, fertőző kórokozók okozzák azzal, hogy az élő

n n A fertőző betegséget különböző mikroorganizmusok, fertőző kórokozók okozzák azzal, hogy az élő emberi szervezetbe behatolva és ott elszaporodva szervi elváltozásokat, vagyis betegséget okoznak. A kórokozók csoportjai: – – – Vírusok /influenza, járványos agyvelő gyulladás, sárgaláz, stb. / Rickettsiák /tífusz, stb. / Baktériumok /kolera, lepra, pestis, sodoku, stb. / Gombák Protozoonok /malária, álomkór, stb. / Metazoonok

n A fertőzés forrása maga a beteg ember. A kórokozó különböző módon kerülhet át

n A fertőzés forrása maga a beteg ember. A kórokozó különböző módon kerülhet át egy másik emberre: – – n Közvetlen érintkezéssel (direkt és indirekt út) Táplálékkal vagy ivóvízzel Levegővel Élő vektorral (különböző rovarok, pl. szúnyog, tetű, kullancs, stb. csípésével) A fertőző betegségek terjedésében megkülönböztetünk: – Ragályos betegség (pl. himlő, kanyaró, bárányhimlő, mumps, influenza) – Fertőző, de nem ragályos betegség (pl. malária, álomkór, tetanusz) n n Minden ragályos betegség fertőző, de nem minden fertőző betegség ragályos! A ragályos betegségek (közvetlen fertőzőképességük miatt) gyorsan terjednék. Ha nagy tömegű megbetegedést hoznak létre, járványról (epidémia) beszélünk.

WHO n n n Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) Az ENSZ egyik szervezete Székhelye:

WHO n n n Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) Az ENSZ egyik szervezete Székhelye: Genf, Svájc Alapokmánya 1948. ápr. 07 -én lépett életbe (Egészségügyi Világnap) Feladata: kiterjedt segítségnyújtási, kutató- és irányítási tevékenység (egészségügyi útmutatásokat adnak, irányelveket dolgoznak ki) az egészségvédelem minden területén, kiemelten a fertőző betegségek, a járványok, a gyermekbetegségek, szív- és keringési zavarok, a rák és az AIDS okainak feltárása, a betegségek megelőzése és gyógyítása terén. 192 állam vesz részt a munkájában.

n WHO sikerei és kudarcai: – Szervezte és koordinálta a fekete himlő teljes felszámolását

n WHO sikerei és kudarcai: – Szervezte és koordinálta a fekete himlő teljes felszámolását – Gyermekbénulás és fonálférgesség felszámolásában is sikereket ért el – Az 1995 -ös kongói ebola járvány megfékezése – Mai napig pusztít az ebola, malária, tífusz, AIDS, TBC, lepra, gyermekágyi láz.

n Járványos gyermekbénulás – A polio vírus ellen nincs gyógyszer (az egyetlen fegyver ellene

n Járványos gyermekbénulás – A polio vírus ellen nincs gyógyszer (az egyetlen fegyver ellene az oltás). – Fertőzött víz közvetítésével vagy rossz higiéniás körülmények miatt terjed – 1988: a polio kiirtására nemzetközi programot indítottak el. n Ebola – Először 1976 -ban észlelték a járványos formáját Dél-Szudánban és Zairében n Kanyaró – Erősen ragályos gyermekbetegség. – Közvetlen érintkezéssel vagy a kórokozóval telített levegő által terjed. – Az egyik legelterjedtebb betegség, bár a kötelező védőoltásokkal csökkent a megbetegedések és a szövődmények (légúti fertőzések, tüdőgyulladás, középfülgyulladás) száma.

§ HIV-fertőzés § § § A HIV vírus okozza a szerzett immunhiányos szindrómát (AIDS).

§ HIV-fertőzés § § § A HIV vírus okozza a szerzett immunhiányos szindrómát (AIDS). 1985 -től nevezzük a betegség kórokozóját egységesen humán immundeficiencia vírusnak (HIV). Többféle gyógyszerrel kezelhető, de nem gyógyítható. A világon 40 millió ember HIV-fertőzött. Fertőzés forrása lehet: testnedvek, vér, stb. Magyarországon az első HIV fertőzéseket 1985 -ben diagnosztizálták. 1986 -2000 között 363 AIDS betegből 223 - an haltak meg.

n Tuberkulózis (TBC) – – Az utóbbi években újra terjedőben van. A WHO felmérései

n Tuberkulózis (TBC) – – Az utóbbi években újra terjedőben van. A WHO felmérései szerint 1, 7 milliárd egyén fertőzött. Közel 3 millióan halnak meg évenként TBC-ben. A betegek 95 %-a, ill. a halálozások 98 %-a a fejlődő világból kerül ki. – A betegséget egy baktériumhoz hasonló kórokozó okozza, elsősorban a tüdőt támadja meg. A fertőzés jelentkezhet újonnan, de egy korábbi tbc-s fertőzés is kiújulhat. – Terjedésének általános oka: rossz szociális-eü-i körülmények, alultápláltság, gyógyszerhiány.

Irodalomjegyzék n n n n n Dr. Várnai Ferenc: Trópus-utazás-egészség, Bp. , 1983 http:

Irodalomjegyzék n n n n n Dr. Várnai Ferenc: Trópus-utazás-egészség, Bp. , 1983 http: //www. enc. hu/1 enciklopedia/mindennapi/WHO. htm http: //hu. wikipedia. org/wiki/WHO http: //www. babanet. hu/lazi/hetrol_hetre/index. php? id=040217 http: //www. kfki. hu/chemonet/Term. Vil/tv 2001/tv 0106/virus. html http: //www. sulinet. hu/tart/fcikk/Kied/0/13923/1 http: //mindenkinek. medicentrum. hu/ed/0/in/hp/index? src=4&id=2473 http: //www. pluss-hiv. hu/magyar/Irasok/Orvosi/informaciok_a_hivrol. htm http: //www. medlist. com/HIPPOCRATES/I/5/260. htm http: //www. adata. hu/_soros/kiadvany. nsf/44 cfa 372 d 3 c 5 a 279 c 1256 e 96 00682640/d 91 b 5 cd 1 ad 2 beff 3 c 1256 ed 0002860 fd? Open. Document