Hazrlayan Enver Hasan Mevsim Dnyann eksen eikliinin etkisiyle

  • Slides: 7
Download presentation
Hazırlayan: Enver Hasan

Hazırlayan: Enver Hasan

 Mevsim, Dünya'nın eksen eğikliğinin etkisiyle beraber, Güneş çevresindeki yıllık hareketi sonucu Dünya üzerinde

Mevsim, Dünya'nın eksen eğikliğinin etkisiyle beraber, Güneş çevresindeki yıllık hareketi sonucu Dünya üzerinde yaşanan birbirinden farklı, ortalama hava durumu koşullarına verilen isimdir.

 Kış, 4 mevsimden biridir. Eski dilde Zemheri ismiyle de anılırdı. Kuzey yarım küre

Kış, 4 mevsimden biridir. Eski dilde Zemheri ismiyle de anılırdı. Kuzey yarım küre için Aralık, Ocak, Şubat aylarından oluşur. Bu mevsimlerin en soğuğu olup hava sıcaklığı eksilere doğru düşer ve bu düşmeyle kar ve yağmur yağışı artar.

 İlkbahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsim. Kuzey yarım kürede

İlkbahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsim. Kuzey yarım kürede 21 Mart ve 21 Haziran arasıdır. İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışın olması ile su yatakları olan dereler, göletler ve barajlar su ile dolar.

 Yaz, en sıcak mevsimdir. Kuzey Yarım Küre'de en uzun günler yazda gerçekleşir. Dünya

Yaz, en sıcak mevsimdir. Kuzey Yarım Küre'de en uzun günler yazda gerçekleşir. Dünya ısıyı depo ettiği için en sıcak günler genellikle yaklaşık iki ay sonra ortaya çıkar. Sıcak günler Kuzey Yarım Küre'de 21 Haziran ile 22 Eylül arasında, Güney Yarım Küre'de ise 22 Aralık ile 21 Mart arasındadır. Yaz mevsimi insanlar, tabiatın çoğu güzelliklerinden faydalanma olanağı bulur.

 Sonbahar veya güz, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Güz, Hazan ve Bağ

Sonbahar veya güz, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Güz, Hazan ve Bağ bozumu isimleriyle de anılır. Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir.

1. Mevsimler nasıl oluşur? 2. Kış mevsimi ne zaman başlar ve ne zaman biter?

1. Mevsimler nasıl oluşur? 2. Kış mevsimi ne zaman başlar ve ne zaman biter? 3. Kış mevsiminin özelliği nedir? 4. İlkbahar mevsimi ne zaman başlar ve ne zaman biter? 5. İlkbahar mevsiminin özelliği nedir? 6. Yaz mevsimi ne zaman başlar ve ne zaman biter? 7. Yaz mevsiminin özellikleri nedir? 8. Sonbahar mevsimi ne zaman başlar ve ne zaman biter? 9. Sonbahar mevsiminin özellikleri nelerdir?