GRUPUL STATUAR CARMEN SYLVA I FATA CU HARP

  • Slides: 19
Download presentation
GRUPUL STATUAR “CARMEN SYLVA ȘI FATA CU HARPĂ” DIN CONSTANŢA

GRUPUL STATUAR “CARMEN SYLVA ȘI FATA CU HARPĂ” DIN CONSTANŢA

Elevi: Elefteriu Delia-Mihaela Hirizescu Gheorghița-Mădălina Clasa: a X-a Școala: Liceul Teoretic “Decebal”- Constanța Prof.

Elevi: Elefteriu Delia-Mihaela Hirizescu Gheorghița-Mădălina Clasa: a X-a Școala: Liceul Teoretic “Decebal”- Constanța Prof. coordonator: Dominte Paul

 Ansamblul “Carmen Sylva și fata cu harpă” este un grup statuar ce reprezintă

Ansamblul “Carmen Sylva și fata cu harpă” este un grup statuar ce reprezintă prima regină a României, Elisabeta, regina- poetă Carmen Sylva, cu o nimfă așezată la picioarele ei.

Ansamblul “Carmen Sylva și fata cu harpă” este un grup statuar ce reprezintă prima

Ansamblul “Carmen Sylva și fata cu harpă” este un grup statuar ce reprezintă prima regină a României, Elisabeta, regina- poetă Carmen Sylva, cu o nimfă așezată la picioarele ei.

v Ansamblul este realizat de sculptorul dobrogean Ion Jalea (n. 1887 - d. 1983)

v Ansamblul este realizat de sculptorul dobrogean Ion Jalea (n. 1887 - d. 1983) și a fost dezvelit pe 15 august 1937, cu prilejul ceremoniilor de Ziua Marinei. Inaugurarea s-a desfășurat în prezența regelui Carol al II-lea (n. 1893 - d. 1953). Discursul a fost susținut de avocatul Alexandru Osvald Teodorescu, care a purtat o alocuțiune foarte frumoasă, legată de rolul reginei Elisabeta, ca protector al artelor.

v După trecerea anilor, la instalarea regimului comunist, regina-poetă și muza sa nu și-au

v După trecerea anilor, la instalarea regimului comunist, regina-poetă și muza sa nu și-au mai găsit locul pe piedestal. Statuia a fost aruncată de colo-colo, și a ajuns în subsolul Muzeului de Sculptură “Ion Jalea”, ce a fost înființat în 1968, prin operele donate de artist.

v Din regină aceasta a devenit o simpla femeie. Statuia a rămas până în

v Din regină aceasta a devenit o simpla femeie. Statuia a rămas până în 1948 pe soclu. Ulterior a fost dată jos și aruncată pe rând în tot felul de magazii. Neștiută de nimeni, a ajuns în subsolul muzeului, unde în inventare apărea ca “Statuie de femeie”. Statuia avea în spate urmele unui glonț din cel de-al Doilea Război Mondial, ca semn al conflictelor din trecut. Dupa 1990, s-a încercat prin diverse moduri să se informeze opinia publică de exisțenta statuii, urma de glonte fiind restaurată de specialistul Dan Ionescu, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

v În locul grupului statuar a fost amplasată o altă sculptură realizată de Ion

v În locul grupului statuar a fost amplasată o altă sculptură realizată de Ion Jalea, în 1961, un Arcaș din piatră. După 1989, odată cu lucrările de reamenajare a falezei de la Cazino, Statuia a fost readusă și așezată pe soclu, acolo unde îi era locul.

v Statuia reginei Elisabeta a fost ridicată la inițiativa unui comitet, după abandonarea planului

v Statuia reginei Elisabeta a fost ridicată la inițiativa unui comitet, după abandonarea planului de a înălța un monument în amintirea regelui Carol I, căruia Dobrogea îi datorează faptul că s-a reintegrat în granițele României. Aceasta a fost socotită în epocă o datorie a orașului de la malul mării, în cinstea regelui unificator.

v Cu toate acestea, nu s-a realizat statuia proiectată, mai ales că a venit

v Cu toate acestea, nu s-a realizat statuia proiectată, mai ales că a venit războiul. În acel moment, comitetul a luat hotărârea să îi ridice o statuie reginei Elisabeta (poetesa sub pseudonim Carmen Sylva, n. n. ) și să o plaseze într-un loc de o mare însemnătate. De acolo de unde a fost pozitionată, pe faleză, statuia pare că priveşte în largul mării spre Pavilionul Regal, pe care regina Maria, succesoarea sa, îl numea “Cuibul Reginei”. Acesta din urmă a fost ridicat în 1910 după planurile lui Anghel Saligny, la sugestia și discuția avută cu regele Carol I despre un loc care să-i fie de folos reginei.

v Statuia a devenit în ultimii ani un monument reprezentativ al oraşului Constanţa, atât

v Statuia a devenit în ultimii ani un monument reprezentativ al oraşului Constanţa, atât datorită zonei de maxim interes turistic, cât şi datorită istoriei sale aparte. În atenţia autorităţilor oraşului a existat şi intenţia de a ridica o statuie asemănătoare regelui Carol I, oarecum în oglindă ca poziţie, tot pe faleză, dar iniţiativa nu s-a materializaet până la ora actuală.

Poziționare: Localitate: municipiul Constanța Județ: Constanța Țara: România Adresa: Bd. Elisabeta, colț cu str.

Poziționare: Localitate: municipiul Constanța Județ: Constanța Țara: România Adresa: Bd. Elisabeta, colț cu str. Ovidiu, deasupra Porții nr. 1, Port Constanta v Se afla în apropierea Cazinoului Constanța și a Catedralei Sfinții Petru si Pavel din Constanța

Bibliografie: Păuleanu Doina, Constanţa. Aventura unui proiect european, Editura Ex Ponto, Muzeul de artă

Bibliografie: Păuleanu Doina, Constanţa. Aventura unui proiect european, Editura Ex Ponto, Muzeul de artă Constanţa, 2003. https: //audiotravelguide. ro/statuia-carmen-sylva-constanta/ https: //ro. wikipedia. org/wiki/Statuia_lui_Anghel_ Saligny_din_Constan%C 8%9 Ba https: //www. google. com/maps/place/Ansamblul+„ Carmen+Sylva+şi+fata+cu+harpă“