GRKENLK DAVRANILARI HAKKINA SAHP IKMA Hakkna sahip kmak

  • Slides: 11
Download presentation
GİRİŞKENLİK DAVRANIŞLARI (HAKKINA SAHİP ÇIKMA)

GİRİŞKENLİK DAVRANIŞLARI (HAKKINA SAHİP ÇIKMA)

Hakkına sahip çıkmak, bireyin isteklerini mutlaka elde edeceği anlamına da gelmez. Kişinin, kendi inanç

Hakkına sahip çıkmak, bireyin isteklerini mutlaka elde edeceği anlamına da gelmez. Kişinin, kendi inanç ve gereksinmelerine saygı duyduğu kadar başkalarının inanç ve gereksinmelerine de saygı duyması demektir.

İnsan ilişkilerinde genellikle üç iletişim biçimi yaygındır (Kron ve Gray, 1987; Raskin, 1983). Bir

İnsan ilişkilerinde genellikle üç iletişim biçimi yaygındır (Kron ve Gray, 1987; Raskin, 1983). Bir uçta pasif tavır, diğer uçta saldırgan (agressive) tavır vardır; hakkını koruyan veya hakkına sahip çıkan (assertive) tavır ise bu ikisinin ortasında bulunur. X X X pasif hakkına sahip çıkan (assertive) saldırgan (agressive)

Pasif kişi, benliğine verdiği değer düşüktür, sık özür diler. Konuşurken karşısındakinin gözüne bakamaz, iletmek

Pasif kişi, benliğine verdiği değer düşüktür, sık özür diler. Konuşurken karşısındakinin gözüne bakamaz, iletmek istediklerini açıkça ifade edemez Bu özellikleri nedeniyle amaçlarına ulaşamaz ve çabuk incinir, engellenme ve kaygı yaşar. Söyleyeceklerini unutur, özür dileyici biçimde konuşur.

Saldırgan (agressive) kişi, pasif kişinin aksine, hemen her durumda yüksek sesle konuşur, başkalarının fikirlerini

Saldırgan (agressive) kişi, pasif kişinin aksine, hemen her durumda yüksek sesle konuşur, başkalarının fikirlerini küçümser, çoğu kez “sen” dilini kullanır. Kınayıcıdır, üstünlük havası, küstah ve alaycı tavır yaygındır. Emredici, otoriter biçimde konuşur. Başkalarına yüklenerek benliğini yükseltir.

Hakkına sahip çıkan (assertive) kişi, ne pasiftir, ne de saldırgan; bu iki aşırı ucun

Hakkına sahip çıkan (assertive) kişi, ne pasiftir, ne de saldırgan; bu iki aşırı ucun ortasındadır. Başkalarının inanç ve haklarını çiğnemeden, onları küçümsemeden, iletişim kurar. Söyleyeceklerini açık ve anlaşılır biçimde söyler. Kendini tanır, yönetir, güvenli davranış uygular.

HAKKINA SAHİP ÇIKMAK Bireylerin haklarına saygı göstermektir. Her bireyin görüşlerini ve karşı görüşlerini ifade

HAKKINA SAHİP ÇIKMAK Bireylerin haklarına saygı göstermektir. Her bireyin görüşlerini ve karşı görüşlerini ifade etme hakkının bulunduğunu kabul etmektir.

Hakkını koruyucu davranış iki nedenle yeğlenir: (1) Kişi duygularını başkalarına anlatabilir ve bu iletişim

Hakkını koruyucu davranış iki nedenle yeğlenir: (1) Kişi duygularını başkalarına anlatabilir ve bu iletişim biçimi benlik saygısını yükseltir. (2) Pasif ve saldırgan davranışlardan daha etkili ve benlik için daha ekonomiktir.

HAKKINA SAHİP ÇIKMA EĞİTİMİNİN AMAÇLARI Kişiler hakkına sahip çıktıkça, başkalarıyla ilişkileri kolaylaşır, duyguları, düşünceleri

HAKKINA SAHİP ÇIKMA EĞİTİMİNİN AMAÇLARI Kişiler hakkına sahip çıktıkça, başkalarıyla ilişkileri kolaylaşır, duyguları, düşünceleri ve davranışları arasındaki uygunluk artar ve birey davranışının sorumluluğunu daha kolay üstlenir.

Hakkına Sahip Çıkan Tavırdaki Sözsüz Öğeler Ses Tonu. Akıcılık. Göz Teması. Yüz İfadesi. Beden

Hakkına Sahip Çıkan Tavırdaki Sözsüz Öğeler Ses Tonu. Akıcılık. Göz Teması. Yüz İfadesi. Beden Duruşu Mesafe.

Hakkına Sahip Çıkan Tavırdaki Sözlü Öğeler Hayır Demek. Görüş Belirtmek. İstekte Bulunmak. Duyguları Belirtmek.

Hakkına Sahip Çıkan Tavırdaki Sözlü Öğeler Hayır Demek. Görüş Belirtmek. İstekte Bulunmak. Duyguları Belirtmek.