FORMACI ATENCI SANITRIA A LA SALUT SEXUAL I

  • Slides: 9
Download presentation
FORMACIÓ: ATENCIÓ SANITÀRIA A LA SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA AMB UNA PERSPECTIVA INTERCULTURAL I

FORMACIÓ: ATENCIÓ SANITÀRIA A LA SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA AMB UNA PERSPECTIVA INTERCULTURAL I DE GÈNERE FORMACIÓ PER A PERSONAL DE L’ÀMBIT DE L’ATENCIÓ SANITÀRIA

PRESENTACIÓ A continuació us presentem els següents aspectes de la formació: Justificació Objectius Planificació

PRESENTACIÓ A continuació us presentem els següents aspectes de la formació: Justificació Objectius Planificació Continguts Metodologia de treball

JUSTIFICACIÓ Farmamundi és una Organització No Governamental per al Desenvolupament que treballa per garantir

JUSTIFICACIÓ Farmamundi és una Organització No Governamental per al Desenvolupament que treballa per garantir el dret a la salut al món, de manera coordinada amb institucions públiques, entitats i comunitats locals. El nostre objectiu, en el marc dels projectes d’educació és generar espais de reflexió i consciència crítica entre els col·lectius públics i privats amb qui treballem, per aconseguir un compromís per al canvi social a favor del compliment dels drets humans. Des de l’any 2016, l’equip de Farmamundi a Catalunya, està duent a terme accions enfocades a la promoció dels drets sexuals i dels drets reproductius, des d’una mirada de gènere i intercultural. Apostem per l’actuació cap a processos de canvis basats en l’educació per la transformació social, desenvolupant capacitats, apoderament, mobilització, sensibilització social i denúncia i incidència política.

JUSTIFICACIÓ Aquesta formació es planteja com a una eina que segueixi afavorint l’apropament i

JUSTIFICACIÓ Aquesta formació es planteja com a una eina que segueixi afavorint l’apropament i la reflexió conjunta entre dones migrades i les professionals sanitàries que les atenen, sobre les formes diferenciades d’entendre, atendre, informar, practicar i ser en relació a l’atenció a la salut sexual i la salut reproductiva. L’elaboració de la formació s’ha fet durant 6 sessions dinamitzades per la Cooperativa Barabara Educació i han comptat amb la participació de nou dones: quatre mediadores de diferents orígens culturals (magrebí, sud-americà, de l’Europa de l’est i de l’Àsia oriental) i cinc llevadores en actiu en el sistema de salut públic català.

OBJECTIUS DE LA FORMACIÓ Objectiu general ü Incorporar la mirada intercultural i de gènere

OBJECTIUS DE LA FORMACIÓ Objectiu general ü Incorporar la mirada intercultural i de gènere en l’atenció a la salut sexual i reproductiva del sistema de salut públic català. Objectius específics ü Generar competències bàsiques en interculturalitat i gènere. ü Conèixer diferents habilitats comunicatives com a eines en la relació interpersonal. ü Informar i sensibilitzar al personal del sistema de salut català sobre l’accés al sistema sanitari: drets i deures de les dones migrants. ü Aproximació a les diferències interculturals en les vivències d’embaràs, part i postpart.

PLANIFICACIÓ La formació es realitza en cinc sessions de quatre hores de durada cadascuna

PLANIFICACIÓ La formació es realitza en cinc sessions de quatre hores de durada cadascuna que conformen el mòdul formatiu: “Atenció sanitària a la salut sexual i reproductiva amb una perspectiva intercultural i de gènere”. Aquestes sessions estan repartides en quatre blocs temàtics per afavorir un treball més integrat en els continguts del mòdul, i oferir així, a les persones participants una visió més integral i interrelacionada de la formació.

CONTINGUTS La formació s’estructura en 4 blocs temàtics: Competències interculturals i de gènere (1

CONTINGUTS La formació s’estructura en 4 blocs temàtics: Competències interculturals i de gènere (1 sessió) Drets i deures de les dones migrants respecte a l’atenció sanitària (1 sessió) Competències comunicatives (1 sessió) Embaràs, part i postpart (2 sessions)

METODOLOGIA DE TREBALL Els principis metodològics, en els quals es basa aquesta proposta formativa,

METODOLOGIA DE TREBALL Els principis metodològics, en els quals es basa aquesta proposta formativa, parteixen de l'enfocament de l'aprenentatge dialògic. Les sessions es basen en la contribució realitzada per les persones participants, a través del diàleg igualitari, on la importància rau en els arguments i no en l'estatus de la persona que el realitza. En aquest sentit, doncs, aquesta proposta formativa no es basa en continguts tancats o lliçons magistrals, sinó que posa la seva força en el procés del diàleg, la vivència, l’experimentació i el raonament. El procés d'aprenentatge es realitza a partir de la construcció intel·lectual i vivencial de cadascuna de les persones membres del grup. Es tracta, d’una metodologia vivencial i participativa que es recomana dur a terme amb grups d’un mínim de 8 persones i un màxim de 30.

TUTORES DEL CURS Marta Boqué Ramón: Actualment treballa a l’ ASSIR Ciutat Meridiana i

TUTORES DEL CURS Marta Boqué Ramón: Actualment treballa a l’ ASSIR Ciutat Meridiana i fa guàrdies puntuals a Hospital Mútua Terrassa. A nivell comunitari participa en diferents taules: Grup Motor Zona Nord organitzat per ASPB ( 2009 -actualitat) Grup de prevenció , 'embarassos adolescents a Zona Nord, ASPB ( 2009 -actualitat ), referent de Joves ASSIR muntanya ( 2010 -2012 ), Grup de treball multidisciplinari per a l’abordatge de la mutilació genital femenina ( 2015 -actualitat ) Gemma Vázquez Fuertes: llevadora de la promoció 2004 -2006 a la Unitat Docent de llevadores de Catalunya, formada principalment a l’ASSIR de Badalona ( Casagemes) i a l’Hospital Germans Tries i Pujol de Badalona. Fa deu anys que treballa l’ASSIR i a la sala de parts de l’Hospital de l’Esperit Sant a Santa Coloma de Gramenet. Elisabeth Llamas Reinero: Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Pompeu Fabra, màster en cooperació internacional per la Universitat del País Basc i en gènere per la Universitat de Lleida. Actualment tècnica de projectes d'educació per la justícia global a l'ONG Farmamundi, experta en l'abordatge de les violències masclistes i en drets sexuals i reproductius. Amb més de vuit anys d'experiència en projectes de cooperació a terreny i a Catalunya en prevenció de la violència masclista i promoció dels drets sexuals i drets reproductius desenvolupant recerques, dissenyant i facilitant formacions i processos d'incidència en la temàtica