donja eljust prsna kost kraljenica Kao odgovor na

  • Slides: 11
Download presentation
donja čeljust prsna kost kralježnica Kao odgovor na tvrdnju ponudi naziv jedne kosti, a

donja čeljust prsna kost kralježnica Kao odgovor na tvrdnju ponudi naziv jedne kosti, a potom ju pokaži na slici ili modelu kostura čovjeka. zdjelica Sastoji se mnogo 3. 2. Na nju senje vežu rebra skost prsne 4. 1. Preko suod kosti nogu Jedina je pokretna povezanih kralježaka. strane. povezane sglave. kostima trupa.

Aktivnost: „Pčelice zujalice” Aktivnost se provodi u grupama. Kad sljedeća grupa dođe do susjednog

Aktivnost: „Pčelice zujalice” Aktivnost se provodi u grupama. Kad sljedeća grupa dođe do susjednog stola, tvrdnjom domaćin Svaka od 5 grupa dobiva papir s navedenom ukratko objasni koje je zaključke vezanom uz kosti. donijela prethodna Unutar grupe odredite „domaćina” koji cijelo vrijeme grupa, a nova grupa ponudi svoje zaključke na navedenu ostaje u svojoj grupi, tvrdnju. dok se ostali članovi rotiraju u Unutar grupe odredite je li navedena tvrdnja TOČNA ostale grupe na dogovoreni znak. ili NETOČNA te ponudite svoje objašnjenje i zapišite ga Aktivnost završava kada svi obiđu svih 5 i grupa i vrate se na papir. Možete koristiti udžbenik materijale Napomena: svaki učenik grupe grupu. može napustiti svoju u svoju matičnu pronađene pretraživanjem interneta. Nakon isteka matičnu grupu i samostalno odrediti kojim će vremena od dvije minute, članovi grupe presele se u redoslijedom posjećivati preostale grupe (broj Domaćin svake grupe iznosi glavni zaključak koji jednu od susjednih grupa dok domaćin ostaje u svojoj članova proizlazi grupe određen brojem postavljenih stolaca). iz svihje zabilježenih zaključaka. grupi.

IZLAGANJE „DOMAĆINA” O NAVEDENIM TVRDNJAMA 1. Bebe imaju veći broj kostiju nego odrastao čovjek.

IZLAGANJE „DOMAĆINA” O NAVEDENIM TVRDNJAMA 1. Bebe imaju veći broj kostiju nego odrastao čovjek. 2. Kosti prestaju rasti u dvadesetim godinama i više se ne mijenjaju. 5. Kosti su mrtve strukture našeg tijela. 3. Čovjek je ujutro viši nego uvečer. 4. Kostur žena i muškaraca se razlikuje.

Zadatak: „Vježbom do zdravlja” Ustanite, stanite pored stola i napravite sljedeće aktivnosti. a. Ispružite

Zadatak: „Vježbom do zdravlja” Ustanite, stanite pored stola i napravite sljedeće aktivnosti. a. Ispružite prvo desnu ruku, a potom i lijevu. b. Savinite desnu ruku prema glavi. c. Lijevu ruku odmaknite od tijela na lijevo. d. Savinite desnu nogu prema natrag i vratite ju u prvobitan položaj. e. Čučnite. f. Okrenite glavu za 180 °. Imenujte zglobove kojusve suuzvam omogućili prethodne Koja nam tijela, mišiće, omogućuje većinu Jeste li struktura mogli odraditi navedene aktivnosti? pokrete. izvedenih pokreta?

Zglobovi – strukture koje omogućuju skladnost pokreta pokretni spoj između dvije ili više kostiju

Zglobovi – strukture koje omogućuju skladnost pokreta pokretni spoj između dvije ili više kostiju KOLJENO ZGLOB podmazuje se tekućinom koja olakšava kretanje, smanjuje trenje i štiti hrskavicu od oštećenja drže kosti u zglobu na okupu krajevi kosti ligamenti Zamisli da kostur čovjeka nema zglobova. Na koji Koja je uloga tekućine koja podmazuje zglob? način bi to utjecalo na pokretljivost tijela? hrskavica smanjuje trenje

RB str. 55. zadatak 1.

RB str. 55. zadatak 1.

KOŠTANO TKIVO grade KOŠTANE STANICE MEĐUSTANIČNI PROSTOR + ispunjavaju VODA - 10% kosti Koji.

KOŠTANO TKIVO grade KOŠTANE STANICE MEĐUSTANIČNI PROSTOR + ispunjavaju VODA - 10% kosti Koji. Koja je mineral je uloga najvažniji mineralnih u izgradnji tvari kosti u kostima, i na koji a koja način ga možemo organskih unosititvari? u tijelo? ORGANSKE TVARI - 25 MINERALNE TVARI - 65% kosti - elastičnost gipkost i - čvrstoća i tvrdoća - kalcij

Zamisli situaciju u kojoj se baka i mali unuk igraju na travnjaku. Tijekom igre,

Zamisli situaciju u kojoj se baka i mali unuk igraju na travnjaku. Tijekom igre, trčeći za loptom, unuk nespretno padne preko grane koju nije vidio od trave na travnjaku. Vrlo brzo se ustane i nastavi dalje trčati. - veći udio organskih tvari - kosti su elastičnije i teže se lome - smanjuje se udio organskih tvari - kosti postaju krhke i lako se lome Pretpostavi što bi se moglo dogoditi da je umjesto unuka, pala baka? Objasni svoj odgovor u koji ćeš uključiti promišljanja o kemijskom sastavu kosti.

GRAĐA KOSTI kost se može odupirati pritiscima, ali je i lagana za učinkovito kretanje

GRAĐA KOSTI kost se može odupirati pritiscima, ali je i lagana za učinkovito kretanje živci vene čine najveći dio kosti spužvasto koštano tkivo čvrsto koštano tkivo arterije omogućuju da dopremaju kisik i hranjive Koja je uloga krvnih žila otpadne Objasni zašto za akost tvari, odnose osjetimo bol i živaca prolaze možemo reći da je čvrsta i dioksid tvari i ugljikov uslijed udarca u koji kost? lagana? kost kroz Ø KOST JE ŽIVA STRUKTURA!

RAZVOJ KOSTI odrasla osoba OKOŠTAVANJE nerođeno dijete - zamjena hrskavičnog tkiva koštanim tkivom kostur

RAZVOJ KOSTI odrasla osoba OKOŠTAVANJE nerođeno dijete - zamjena hrskavičnog tkiva koštanim tkivom kostur grade meko hrskavično i vezivno tkivo - traje približno do 25. godine života kostur gradi koštano tkivo Koja „kost” sa slike prikazuje kost nerođenog djeteta, a koja kost odrasle osobe? Objasni svoj odgovor.

ZGLOB – pokretni spoj među kostima - hrskavica – smanjuje trenje u zglobu -

ZGLOB – pokretni spoj među kostima - hrskavica – smanjuje trenje u zglobu - ligamenti – drže kosti u zglobu na okupu - zglobna tekućina - olakšava kretanje - smanjuje trenje - štiti hrskavicu od trošenja KEMIJSKI SASTAV KOSTI: A. ORGANSKE TVARI – elastičnost i gipkost B. MINERALNE TVARI – čvrstoća i tvrdoća C. VODA GRAĐA KOSTI: čvrsto koštano tkivo, spužvasto koštano tkivo, krvne žile i živci OKOŠTAVANJE – zamjena hrskavičnog tkiva koštanim